Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 07 22

Linas Linkevičius: norint padėti uostuose įstrigusiems jūrininkams, būtina veikti skubiai

Pasaulio uostuose įstrigus maždaug šimtui žlungančios „Lietuvos jūrų laivininkystės“ (LJL) jūrininkų, nuošalyje palikta Užsienio reikalų ministerija prašo Susisiekimo ministeriją nedelsiant pasidalinti informacija. Ministras Linas Linkevičius sako, kad susiklosčius tokiai padėčiai, reikia atsisakyti biurokratijos. Susisiekimo ministras teigia, kad visa informacija bus pateikta URM-jai.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Trečiadienį kreipsimės į Susisiekimo ministeriją, kad ji skubiai pateiktų mums būtiną informaciją, nes mes turime apie tai žinoti viską. Neliksime nuošalyje ir padarysime, ką galime, tačiau mums reikia visų duomenų“, – BNS sakė L.Linkevičius.

Ministras neprognozavo, per kiek laiko tikisi gauti atsakymą, tačiau teigė, kad tai turėtų būti padaryta nedelsiant.

„Manyčiau, kad reikėtų nuošalyje palikti visas biurokratines procedūras, nes įmonės savininkė yra valstybė ir mes esame valstybės institucijos. Bendrąja prasme galiausiai repatriacijos klausimą teks spręsti valstybei“, – BNS sakė L.Linkevičius.

Jo teigimu, repatriacija turėtų būti numatyta kolektyvinėje darbuotojų ir darbdavio sutartyje, tačiau neaišku, kaip tai reglamentuota „Lietuvos jūrų laivininkystėje“.

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius teigia, kad visą informaciją URM pateiks, vos tik ją surinks.

„Ta informacija nuolat kinta – tai ir bėda. Kai užpildėm laivus maistu ir degalais, norinčių grįžti gerokai sumažėjo, nes ir jūrininkų organizacijos agituoja likti laivuose. Tad ta nuomonė keičiasi“, – BNS sakė R.Sinkevičius.

Tarptautinė teisė numato, kad už jūrininkų repatriaciją atsakingas laivo valdytojas, šiuo atveju – LJL, kurios kontrolinį akcijų paketą valdo Susisiekimo ministerija. Tuo atveju, jei laivo valdytojas savo pareigos vykdyti negali, repatriacija privalėtų užsiimti Užsienio reikalų ministerija.

L.Linkevičius BNS dar kartą patikino, kad Susisiekimo ministerija situaciją sprendžia savo jėgomis. Tuo tarpu susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius trečiadienį tvirtino, kad dėl jūrininkų asmens dokumentų paėmimo dirbama su ambasadomis ir konsulatais.

„Dar kartą pasitikslinau – mes patys tiesiogiai nesame gavę prašymų dėl repatriacijos, išskyrus atvejį, kuomet liepos 17 dieną buvome informuoti, kad keli jūrininkai kreipėsi į tarptautinę jūrininkų organizaciją. Tokie dokumentai būna su žinia Užsienio reikalų ministerijai“, – BNS sakė L.Linkevičius.

Italijoje sulaikyto laivo „Romuva“ jūrininkas Vytas Augaitis Žinių radijui trečiadienį sakė, kad į jo prašymus repatrijuoti pusantro mėnesio nesureagavo nė viena Lietuvos valdžios institucija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas