Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 25

Logika pagal „Sodrą“: nuo gimimo neįgalus jaunuolis sulaukęs 18-os prarado išmoką – reikalavo, kad prašymą parašytų pats

Nuo gimimo sunkią negalią turintis vaikinas sulaukęs pilnametystės turėjo „pasveikti“ ir pats parašyti prašymą „Sodrai“ dėl tolesnio išmokų jam mokėjimo. Kadangi tai buvo neįmanoma, „Sodra“ daugiau nei dvejus metus jam nieko ir nemokėjo. Jaunuolio tėvai neslepia – juos stulbina tokia tvarka, nes net ir gavę teismo sprendimą jie iš „Sodros“ sulaukė atsakymo, kad išmokėta būsią tik už pusmetį.
Sodra
Sodra / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilnietis Andrius B., pasakodamas jų šeimos problemas dėl „Sodros“ šalpos neįgalumo pensijos neįgaliam sūnui, ir juokiasi, ir jaudinasi, nes istorija iš pirmo žvilgsnio yra tragikomiška.

18-os metų riba

Andriaus sūnus – neįgalus nuo gimimo, dėl sunkios psichinės sveikatos būklės negali savimi tinkamai pasirūpinti, todėl jam reikalinga nuolatinė priežiūra bei globa. Tačiau kai vaikinui sukako 18 metų, paaiškėjo, kad kažkokiu neįtikėtinu būdu jis privalo atvykti į „Sodrą“ ir parašyti prašymą dėl tolesnių išmokų skyrimo.

Kadangi to padaryti nebuvo jokių galimybių, „Sodra“ pareikalavo teismo sprendimo, kuriuo vaikino mama būtų paskirta jo nuolatine globėja.

Pandemijos metu gauti tokį sprendimą užtruko, tačiau, kaip sako Andrius, šeima nesijaudino – tikėjosi, kad pateikę tokį sprendimą gaus pinigus už visą daugiau nei dvejų metų laikotarpį. Juk vaikino negalia sulaukus pilnametystės nepasikeitė. Tačiau paaiškėjo, kad „Sodra“ mano kitaip.

„Tam, kad pateiktume dokumentus ir pradėtų „Sodra“ tas išmokas mokėti, jam reikėjo parašyti prašymą. Arba žmogui, kuris yra atsakingas už jį. O kaip tik prasidėjo pandemija, karantinas tuo metu ir mes negalėjome teismui pateikti visų reikalingų dokumentų. Tai vienos pažymos trūko, tai kitos, kol mes surinkome, kol mus priėmė. Pateikėme dokumentus pernai gruodį, 2021 metais. Pritrūko dar kažkokių dokumentų, kažkokia klaida buvo likusi.

Teismo posėdis įvyko šių metų birželio mėnesį, pripažino, kad mes būsime globėjai, tiksliau – žmona. Iš karto, gavę teismo sprendimą, nunešėme jį į „Sodrą“, bet ten mums pasakė: „Mes jums grąžinsime tik už paskutinius šešis mėnesius“. Į mano klausimą, koks čia grąžinimas, juk tai mūsų sūnaus pinigai, kurie jam priklauso nuo 18-os metų, jam dabar jau 20-imt, išgirdau, kad jie nieko nežino, jis turėjo parašyti prašymą“, – istoriją pasakoja Andrius.

Į mano klausimą, koks čia grąžinimas, juk tai mūsų sūnaus pinigai, kurie jam priklauso nuo 18-os metų, jam dabar jau 20-imt, išgirdau, kad jie nieko nežino, jis turėjo parašyti prašymą.

Kadangi tai nebuvo pirmasis jo pokalbis su „Sodros“ darbuotojais, vyras sako bandęs priminti, kad jie jau kalbėję ir tuomet tie patys specialistai tvirtino, jog visi pinigai bus grąžinti, kai teismas priims sprendimą dėl globos.

„Ne, tokie mūsų įstatymai ir nieko jūs neatgausite – taip man buvo pasakyta“, – atsidusta.

„Tai buvo neįgalumo pratęsimas“

Andrius sako, kad jam sunku suprasti tokią įvykių eigą vien todėl, jog sūnaus invalidumas yra ne dėl kokios nors traumos ar pan., bet nuo gimimo, tad išmokas ta pati „Sodra“ visus tuos metus mokėjo iki pilnametystės.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Lietuvoje minima Tarptautinė žmonių su negalia diena
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Lietuvoje minima Tarptautinė žmonių su negalia diena

„Tai buvo neįgalumo pratęsimas. Tačiau kadangi jam sukako 18 metų, jis jau suaugęs, mes už jį nieko daryti negalime. Tvarkėme dokumentus dėl globus, kai tai buvo padaryta ir galime už jį pasirašyti, buvome banke, atidarėme jam sąskaitą. Tuomet ir kreipėmės į „Sodrą“, kad grąžintų išmokas. Ir anksčiau esame klausę, mus užtikrino, jog tai mūsų sūnui skirti pinigai, jie niekur nedingsta. Mums taip sakė ir taip visą laiką buvo.

Bet dabar klausiu, ar tai sūnaus pinigai, man patvirtina, kad taip, tai jo pinigai. Prašome pervesti į jo sąskaitą, o tada išgirstame, kad „Sodra“ gali grąžinti tik už paskutinius 6 mėnesius... Dėl to, kad nebuvo rašytas prašymas.

Kai sūnui sukako 18-a, mes buvome nuėjęs, tai buvo 2019 metų lapkritį ar gruodį. Mus užtikrino, kad neturime ko jaudintis, viskas gerai, bet be jo parašo arba be teismo sprendimo, kad mes galime už jį pasirašyti, prašymo priimti negali. Bet viskas bus gerai. Tiek, kad visa tai mums buvo pasakyta tik žodžiu“, – apgailestauja neprašęs raštiško patvirtinimo dar prieš kelerius metus Andrius.

Klausiu, ar tai sūnaus pinigai, man patvirtina, kad taip, tai jo pinigai. Prašau pervesti į jo sąskaitą, o tada išgirstu, kad „Sodra“ gali grąžinti tik už paskutinius 6 mėnesius... Dėl to, kad nebuvo prašymo.

Jis teigia pripažįstąs, kad teismo sprendimo sulaukė tik neseniai, tačiau esą juk visi supranta, jog pandemija ir karantinas gerokai suvėlė visus procesus. Esą ir „Sodros“ specialistai tvirtina tai suprantantys, tačiau esą „tokie įstatymai“ ir jie nieko negalį padaryti.

Remiasi įstatymu

Iš „Sodros“ gautame atsakyme teigiama, kad šalpos neįgalumo pensijos skiriamos ir mokamos vadovaujanti Šalpos pensijų įstatymu ir Šalpos išmokų skyrimo ir mokėjimo nuostatais.

„Pagal Šalpos pensijų įstatymo 16 straipsnio 1 dalį, šalpos neįgalumo pensijos skiriamos ir mokamos nuo teisės gauti šalpos neįgalumo pensiją atsiradimo dienos, tačiau ne daugiau kaip už 6 mėnesius iki prašymo skirti šalpos neįgalumo pensiją gavimo šalpos išmokas mokančioje įstaigoje dienos“, – teigė „Sodra“ savo atsakyme Andriaus žmonai, kai ji apskundė sprendimą skirti išmokas tik už pusmetį.

Pripažįstama, kad Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba nuo 2020 m. birželio 22 dienos Andriaus sūnui nustatė 100 proc. netektą darbingumą. Tačiau esą prašymas skirti vaikinui šalpos neįgalumo pensiją ir Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas, kuriuo jo mama paskirta nuolatine globėja, pateiktas tik šių metų rugpjūčio 2 dieną.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Sodra
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Sodra

„Duomenų apie tai, kad į fondo valdybos Vilniaus skyrių dėl šalpos neįgalumo pensijos skyrimo savo sūnui kreipėtės anksčiau, nei buvo pateiktas 2022 08 02 prašymas, skyriuje nėra. Todėl Fondo valdybos Vilniaus skyrius, vadovaudamasi minėtu šalpos pensijų įstatymu, 2022 m. rugpjūčio 17 d. sprendimu teisėtai ir pagrįstai D.B. Paskyrė šalpos neįgalumo pensiją nuo 2022 02 02, t. y. Už 6 mėnesius nuo tos dienos, kai pateikėte 2022 08 02 prašymą skirti jam šalpos neįgalumo pensiją.

Šalpos pensijų įstatymas nenumato taikyti išimčių dėl šalpos pensijos skyrimo. Todėl skirti šią pensiją nuo dienos, nuo kurios Jūsų sūnui buvo nustatytas netektas darbingumas (nuo 2020 06 02) išimties tvarka, kaip prašote, nėra teisinio pagrindo“, – teigiama „Sodros“ atsakyme nuo gimimo negalią turinčio vaikino mamai, teisėtai jo globėjai.

Šalpos pensijų įstatymas nenumato taikyti išimčių dėl šalpos pensijos skyrimo.

Ir už pusmetį nesumokėjo

Andrius tik šypteli – net ir už tą pusmetį jo sūnui pinigų dar neišmokėjo, esą dabar jie tėra gavę už rugpjūtį ir rugsėjį, vadinasi, nuo tos dienos, kai prašymas su teismo sprendimu atsidūrė „Sodroje“. Paklaustas, kur kiti pinigai, jis sako neturįs ką atsakyti, nes ir pats iš „Sodros“ atsakymo neturi.

Kurioziška šioje istorijoje dar tai, kad vaikinas iki šio rugsėjo lankė Vilniaus „Vilties“ specialiąją mokyklą – daugiafunkcinį centrą, kuriam pagal galiojančią tvarką privalu atiduoti dalį savo pajamų. Tad toji dalis buvo Andriaus sūnui skaičiuota ir nuo „Sodros“ išmokos, kurios vaikinas dvejus metus nebegavo.

„Mes ir mokėjome.... Buvome įsitikinę, kad atgausime tuos pinigus. Net jokių minčių kitokių nebuvo“, – sakė Andrius.

Jeigu čia būtų kokie 100–200 eurų, tai gal ir nekeltume nieko. Bet jie užlaikė mums daugiau nei 6 tūkst. eurų. Mums tai labai dideli pinigai.

Šio centro Andriaus sūnus lankyti, deja, irgi nebegali – 20-ies sulaukę neįgalūs jaunuoliai jau perkeliami į Dienos centrą, tačiau esą reikėjo prašymą dėl to perkėlimo parašyti dar prieš dvejus metus.

„Mums niekas nepasakė, tad nuo rugsėjo nebelankome, – apgailestavo Andrius. – Kadangi gyvename Viršuliškėse, net neprašėme, kad mūsų sūnų pasiimtų mokyklos autobusiukas, patys veždavome. Tokie vaikai labai pripranta prie mokytojos, jie labai jautrūs, sunkiai pripranta prie kitų.“

Andrius sako, kad šiuo metu konsultuojasi su teisininkais ir ketina tokį „Sodros“ sprendimą skųsti teisme: „Toks jausmas, kad mes visai nereikalingi... Jeigu čia būtų kokie 100–200 eurų, tai gal ir nekeltume nieko. Bet jie užlaikė mums daugiau nei 6 tūkst. eurų išmokų. Mums tai labai dideli pinigai.“

Taip numato įstatymas

Vis dėlto „Sodra“ čia savo darbuotojų kaltės nemato ir jos pateiktame komentare tvirtinama, kad elgiamasi kaip tik taip, kaip numato įstatymai. Tad jeigu negalią turinčiam jaunuoliui nemokėtos išmokos, tai tik tėvų kaltė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Neįgalus žmogus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Neįgalus žmogus

„Sulaukus pilnametystės žmogui, kuriam buvo nustatytas neįgalumo lygis, pirmą kartą yra nustatomas darbingumo lygis. Neįgalaus / neveiksnaus žmogaus globėjai „Sodrai“ teikia prašymą dėl netekto darbingumo pensijos ir dėl šalpos neįgalumo pensijos skyrimo (šalpos pensija skiriama, jei žmogus nedirbo ir, todėl neturi teisės gauti netekto darbingumo pensiją). Iki 18-os metų tėvai yra teisėti vaiko atstovai. Sulaukusį 18-os metų žmogų teismui pripažinus neveiksniu, teismas paskiria globėją.

Taigi tėvams reikėjo kreiptis dėl sulaukusio pilnametystės neįgalaus vaiko darbingumo lygio nustatymo į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą, o taip pat į teismą dėl (pilnamečio neįgaliojo) sūnaus pripažinimo neveiksniu ir jo globėjo paskyrimo.

Jų sūnus pilnametystės sulaukė 2020-ųjų vasarą ir tų pačių metų lapkritį „Sodra“ gavo informaciją iš Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos, kad jam yra nustatytas netektas nedarbingumas.
2020 metų lapkritį Vilniaus teritorinis „Sodros“ skyrius išsiuntė raštišką priminimą, kad pateiktų prašymą dėl netekto darbingumo pensijos skyrimo ir dėl šalpos neįgalumo pensijos skyrimo.

Vis dėlto tik šių metų rugpjūtį mama kreipėsi į „Sodrą“, kad būtų skirta sūnui netekto darbingumo pensija ir šalpos neįgalumo pensija nuo dienos, kai sūnus tapo pilnamečiu, t. y. nuo 2020 m. birželio. Beje, Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas, kuriuo mama paskirta sūnaus nuolatine globėja, yra šių metų birželio 22 dienos“, – teigiama komentare.

Vis dėlto tik šių metų rugpjūtį mama kreipėsi į „Sodrą“, kad būtų skirta sūnui netekto darbingumo pensija ir šalpos neįgalumo pensija nuo dienos, kai sūnus tapo pilnamečiu, t. y. nuo 2020 m. birželio.

Anot „Sodros“ atstovų, „deja, įstatyme aiškiai apibrėžta, kad šalpos išmokos skiriamos ir mokamos nuo teisės gauti šalpos išmoką atsiradimo dienos, tačiau ne daugiau kaip už 6 mėnesius iki prašymo skirti šalpos išmoką gavimo šalpos išmokas mokančioje įstaigoje dienos“.

„Nuo neįgalaus vaiko pilnametystės iki kreipimosi į „Sodrą“ dėl minėtų pensijų praėjo daugiau nei dveji metai. Gavę globėjos skundą, „Sodros“ darbuotojai stengėsi padėti moteriai: tikrino, ar mama kreipėsi anksčiau raštiškai, ar buvo registruotų šeimos kreipimųsi į skyrių iki šių metų rugpjūčio 2d.. Deja, jokių ankstesnių kreipimųsi neradome.

Tik teismas gali pakeisti arba nepakeisti „Sodros“ sprendimą. Apie galimybę skųsti sprendimą globėją informavome. „Sodra“ gali priimti sprendimus tik pagal įstatymus ir išimčių negali taikyti“, – tvirtinama komentare.

Jei dėl „Sodros“, kreiptis tik į „Sodrą“

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pagalbos rankos tėvams irgi netiesia ir teigia, kad „jeigu minima situacija susiklostė dėl „Sodros“ veiksmų, rekomenduojame pakartotinai kreiptis ir pasiūlyti „Sodrai“ iš naujo įvertinti aplinkybes bei spręsti klausimą dėl pensijos išmokėjimo už visą laikotarpį“.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerija
Mato Miežonio / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Tačiau esą ateityje panašių situacijų neturėtų kartotis: „Šią vasarą Seime buvo priimti Neįgaliųjų socialinės integracijos ir kitų susijusių įstatymų pakeitimai. Nuo rugsėjo 1 dienos įsigaliojo nauja tvarka – žmonės, namuose slaugantys ar prižiūrintys vaiką, kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos arba specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis dėl psichikos ar elgesio sutrikimų, šiam sukakus 18 metų, 36 mėnesiams gali gauti žmogaus su negalia aprūpintojo statusą.

Taigi dėl šalpos išmokos skyrimo 18 metų sukakusiam asmeniui gali kreiptis ir prašymą pateikti ne tik pats žmogus su negalia arba jo įgaliotas asmuo ar teisėtas atstovas (globėjas ar rūpintojas), bet ir žmogaus su negalia aprūpintojas, artimasis giminaitis arba socialinių paslaugų įstaigos darbuotojas. Paskirtoji šalpos išmoka, kol vyksta teisminiai procesai dėl globėjo ar rūpintojo skyrimo, gali būti išmokama žmogaus su negalia aprūpintojui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas