Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 10 03 /17:25

Loreta Graužinienė išrinkta Seimo pirmininke, jos pirmuoju pavaduotoju tapo Vydas Gedvilas

Ketvirtadienį naująja Seimo pirmininke tapo Darbo partijos kandidatė Loreta Graužinienė. Ji laimėjo prieš opozicijos pasiūlytą Liberalų sąjūdžio atstovą Eugenijų Gentvilą. Seimas ketvirtadienį iš parlamento pirmininko pareigų atleistą Vydą Gedvilą skyrė pirmuoju L.Graužinienės pavaduotoju.
Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Trečiadienio vakarą buvo pranešta, kad iš Seimo vadovybės traukiasi „darbiečiai“ Vydas Gedvilas ir Vytautas Gapšys. Ketvirtadienį Seimas pritarė abiejų politikų atsistatydinimui.

Gerbiu ir Česlovą Juršėną, bet aš esu moteris, nenoriu įžeisti Česlovo Juršėno, bet aš negaliu perimti to, ką turi vyras, – sakė L.Graužinienė.

Darbo partija į šias pareigas, kaip ir žadėjo, pasiūlė L.Graužinienę.

Už jos kandidatūrą balsavo 77 parlamentarai, E.Gentvilo kandidatūrą palaikė 39 Seimo nariai, 9 biuleteniai sugadinti.

„Aš išlošiau sakydamas prieš balsavimą, kad bus 77, Eligijau, patvirtink“, – po balsavimo džiūgavo Viktoras Uspaskichas.

„Labai sveikinu, linkiu jai saulėtų santykių su Respublikos prezidente“, – pareiškė socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

L.Graužinienė padėkojo už pasitikėjimą ir sakė dirbsianti taip, kaip išdėstė savo kalboje. „Būtų didžiulis pasiekimas, jeigu parlamentas darniai tarnautų Lietuvos žmonėms. Ačiū labai“, – pridūrė ji. L.Graužinienė aiškino su skaudančia širdimi stabdanti narystę Darbo partijos frakcijoje. Tai ją įpareigojo padaryti Seimo statutas.

„Po tokios kalbos tinka pasakyti: už Lietuvą, vyrai“, – L.Graužinienę sveikino Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis.

Ketvirtadienį Seimas L.Graužinienės pavaduotoju slaptu balsavimu skyrė V.Gedvilą. Už jį balsavo 80, prieš – 5, 6 parlamentarai susilaikė. Atskiru balsavimu L.Gedvilas buvo paskirtas pirmuoju Seimo pirmininkės pavaduotoju.

„Kokius postus beužimtum, turi išlikti žmogumi. Ačiū labai visiems“, – atsiimdamas gėlių puokštę sakė jis.

L.Graužinienė: esu mylinti ir mylima, kartais – moteriškai paslaptinga

„Šiąnakt, ruošdama savo kalbą, svarbiausią kalbą savo gyvenime, net nepajutau, kaip nuėjau į biblioteką ir susiradau savo mėgstamiausią vaikystės knygą, Ernesto Hemingway'aus „Senis ir jūra“, – savo kalbą pradėjo L.Graužinienė.

Po šių žodžių posėdžiui pirmininkaujančiam Algirdui Sysui teko raminti salėje kvatoti pradėjusius parlamentarus. Po jos kalbos „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas Andrius Mazuronis pareiškė norintis atsiprašyti už konservatoriaus Kęstučio Masiulio elgesį jos kalbos metu.

L.Graužinienė dėkojo Darbo partijai ir koalicijos partneriams už išreikštą pasitikėjimą.

„Kandidatuodama į svarbiausią postą valstybėje, manau, kad turiu atskleisti ir savo vidinį pasaulį, kurio kasdien gal nepastebite: esu išdidi, bet ne arogantiška, ori, bet ne onorava, kaip sako aukštaičiai, esu šeimos žmogus, mylinti ir mylima, kartais – moteriškai paslaptinga. Net didžiausiame negatyve stengiuosi įžvelgti pozityvo grūdą“, – kalbėjo L.Graužinienė.

Savo kalboje, kurią ji skaitė iš lapo, L.Graužinienė citavo kinų mąstytoją Konfucijų, aiškino, kad Seime turi vykti ideologijų kova, o ne interesų karas.

Konservatorių pirmininkas Andrius Kubilius jai priminė, kad prieš skiriant į atsakingas pareigas, asmenį turi patikrinti specialiosios tarnybos. L.Graužinienė sakė, kad jos patikimumas buvo patikrintas po rinkimų, kai ji pretendavo tapti ministre.

„Niekam nesu nusižengusi, nei Seimui, nei asmeniniam vyrui“, – pareiškė ji A.Kubiliui, kurį visą laiką vadino gerbiamu premjeru.

L.Graužinienė teigė, kad žavisi tuo, kaip Seimui dirigavo konservatorė Irena Degutienė. „Gerbiu ir Česlovą Juršėną, bet aš esu moteris, nenoriu įžeisti Česlovo Juršėno, bet aš negaliu perimti to, ką turi vyras“, – paaiškino ji.

Atsakydama į parlamentarų klausimus, ji teigė prezidento posto nesieksianti, nes Darbo partijos taryba kandidatu mato Artūrą Paulauską.

„Drąsiečiai“ pasisakė už L.Graužinienės kandidatūrą

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Jurgis Razma sakė, kad konservatoriai už L.Graužinienę nebalsuos, bet ne todėl, kad ji jiems nepatinka. Anot jo, konservatoriai taip išsakys požiūri ne į L.Graužinienę, bet į Viktoro Uspaskicho elgesį.

Seimo „Drąsos kelio“ atstovas Valdas Vasiliauskas aiškino, kad L.Graužinienė – racionalus ir geriausias pasirinkimas.

Valdančiųjų atstovai gyrė kandidatę, tuo metu opozicija sakė jos nepalaikysianti. Seimo pirmininkas renkamas slaptu balsavimu.

E.Gentvilas: kandidatuoti nusprendžiau prieš valandą rūkykloje

Liberalų sąjūdžio frakcija į pirmininko postą pasiūlė Eugenijų Gentvilą.

Jūs padarėte didelį šou, jaučiuosi kaip anekdotų karaliaus konkurse, – apie E.Gentvilo kandidatavimą sakė V.Kamblevičius. 

„Jūs padarėte didelį šou, jaučiuosi kaip anekdotų karaliaus konkurse“, – E.Gentvilui pareiškė „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius.

„Negaliu pasakyti, kad seniai laukiau, kada atsistatydins V.Gedvilas, nes norėjau kandidatuoti. Kažkada V.Gedvilą apkaltinau šališkumu, tačiau jis buvo geras Seimo pirmininkas, kuris gerai organizavo darbą. Jei tapčiau pirmininku, yra laisva pirmojo pavaduotojo vieta, V.Gedvilą siūlyčiau į šią vietą. Jei išrinktumėte, Darbo partija liktų visai neatstovaujama Seimo vadovybėje. Mielas Vytautai (Gapšy – aut. past.), jūsų nesiūlyčiau. Ponas Gražulis peršasi, bet jo irgi nesiūlyčiau“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Jis teigė, kad kandidatuoti nusprendė prieš valandą vien dėl to, kad pirmininkas nebūtų renkamas iš vieno kandidato.

Arvydas Vidžiūnas kandidato klausė, ar jo kandidatuoti neverčia Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis ir ką jis darys, kai jam lieps trauktis iš posto. E.Gentvilas jam paaiškino, kad kandidatuoti nusprendė pats kalbėdamas su kolegomis rūkykloje.

Tai neprasprūdo pro ausis konservatoriui Antanui Matului, kuris palinkėjo rūkančiam liberalui netapti Seimo pirmininku impotentu.

Kalbėdamas apie asmenines savybes E.Gentvilas pripažino esantis karštakošis, galintis susinervinti ir ką nors išrėžti.

„Tačiau esu tolerantiškas ir visus vienodai vertinantis asmuo. Paprastai pats daugiausiai išgyvenu dėl savo emocingumo“, – pridūrė jis.

Socialdemokratė Irena Šiaulienė klausė, ar kandidatuodamas jis nekeršija Darbo partijai, kuri į Seimo pirmininko postą pasiūlė L.Graužinienę, o ne jo seserį, „darbietę“ Virginiją Baltraitienę.

„Jeigu seserį būtų iškėlę, būčiau nekandidatavęs, nes būtų anekdotiška, kad brolis ir sesuo kandidatuoja į tas pačias pareigas. Linkiu sesei geros politinės karjeros, jei ne šioje kadencijoje, tai vėliau. Jokio keršto Darbo partijai nejaučiu“, – sakė jis.

V.Baltraitienė pareiškė, kad nors ir labai myli brolį, balsuos už L.Graužinienę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas