Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 02

M.Sinkevičius: konservatorių elgesys bandant išstumti prezidentą iš EVT – veidmainiškas

Laikinasis Socialdemokratų partijos pirmininkas Mindaugas Sinkevičius sako, kad jo vadovaujama partija nepalaikys valdančiųjų konservatorių iniciatyvos dėl to, kad Europos Vadovų Taryboje (EVT) Lietuvai atstovautų ne prezidentas Gitanas Nausėda, o premjerė Ingrida Šimonytė, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Mindaugas Sinkevičius
Mindaugas Sinkevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

M.Sinkevičiaus teigimu, konservatorių sumanymas ūmai peržiūrėti tai, kas vyksta į EVT, yra dvigubų standartų taikymo ir politinės veidmainystės pavyzdys.

„Konservatoriams tas klausimas dešimt metų nerūpėjo, jie nereiškė jokių priekaištų, kodėl į EVT vyksta Dalia Grybauskaitė. Akivaizdu, kad dabar, ypatingu pandemijos metu, tas klausimas keliamas tiesiog siekiant plėsti savo įtaką, o ne dėl to, kad jiems nuoširdžiai rūpėtų valstybės interesai.

Konservatoriams tas klausimas dešimt metų nerūpėjo, jie nereiškė jokių priekaištų, kodėl į EVT vyksta Dalia Grybauskaitė.

Tokių ir panašių veidmainiškų konservatorių iniciatyvų, kur tiesiog bandoma suvedinėti sąskaitas su prezidentu, mes nepalaikysime“, – teigia M.Sinkevičius.

Jo žodžiais, konservatorių vieši svarstymai sprendžiant šį klausimą kreiptis į Konstitucinį Teismą ir tai, kas vyksta į EVT, reguliuoti įstatymu, tėra dar viena priemonė spaudžiant prezidentą.

„Visi tie sumanymai yra ne laiku ir ne vietoje, tačiau toks jau konservatorių veikimo stilius. Bandymai svarstyti Seime ir reguliuoti įstatymu jiems nepatinkančio prezidento galias, paskui KT prašyti išaiškinti, ar visa tai neprieštarauja Konstitucijai – visa tai tik didintų įtampas ir konfliktus valstybėje.

Prezidentas turi visus konstitucinius įgaliojimus spręsti pagrindinius užsienio politikus klausimus, iki šiol šaliai atstovauja EVT ir tą sėkmingai gali daryti toliau“, – vertina M.Sinkevičius.

15min primena, kad konservatoriai svarsto Seime priimti įstatymą, kuris numatytų, kad Lietuvai Europos Vadovų Taryboje atstovautų ne prezidentas, o ministras pirmininkas.

Iniciatoriai teigia, kad viršūnių susitikimuose svarstomi klausimai susiję su Vyriausybės kompetencija, nėra galimybių užtikrinti, kad prezidentas laikytųsi Seimo ir Vyriausybės patvirtinto mandato, be to, prezidentas nedalyvauja europinių partijų veikloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito