Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 06

M.Stankūnas: „Lietuva šiuo metu yra tarsi pacientas reanimacijoje“

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Sveikatos vadybos katedros profesorius, Sveikatos ekspertų tarybos narys Mindaugas Stankūnas pastebėjo, kad jau kurį laiką Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) naudoja COVID-19 epidemiologinei situacijai apibūdinti naują išvestinį rodiklį. Jį skaičiuoja, anot profesoriaus, atsižvelgiant į penkis rodiklius: naujų atvejų dažnį, testavimą, vyresnių kaip 65 metų asmenų sergamumą, hospitalizaciją dėl COVID-19 ir mirtingumą. Kaip šiame kontekste atrodo Lietuva?
Mindaugas Stankūnas
Mindaugas Stankūnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Įžvalgomis M.Stankūnas šeštadienį pasidalijo feisbuke. Ekspertas paaiškino, kad naujojo rodiklio reikšmė kinta nuo 0, kuris reiškia mažą susirūpinimą keliančią situaciją, iki 10 – labai didelį susirūpinimą keliančios situacijos.

„Lietuvos COVID-19 epidemiologinė situacija buvo įvertinta 8,2 balo (didelį susirūpinimą kelianti situacija). Už mus aukštesnius balus gavo ir buvo priskirtos aukštenei „labai didelio susirūpinimo“ grupei devynios šalys: Bulgarija, Kroatija, Čekija, Graikija, Vengrija, Latvija, Estija, Nyderlandai ir Slovėnija“, – rašo jis.

„Mano asmeninė nuomonė apie COVID-19 situaciją Lietuvoje visiškai sutampa su ECDC vertinimu. Aš ją apibūdinčiau kaip sudėtingą, bet šiek tie stabilizavusią. Sakyčiau, kad Lietuva šiuo metu yra tarsi pacientas reanimacijoje. Su sveikatos priežiūros specialistų ir medicininės įrangos pagalba būklę kiek pavyko stabilizuoti. Ji išlieka sunki, tačiau bent jau sparčiai neblogėja. O, kad ji pradėtų gerėti, tai reikia ir mūsų pastangų.

Pažiūrėjau į šios trumpos darbo savaitės vakcinacijos skaičius. Tai per tris darbo dienas pirmąja vakcinos doze pasiskiepijo daugiau nei 10 tūkst. Lietuvos žmonių. Tariu nuoširdų „Ačiū“ Jiems, kad išgirdo kvietimą vakcinuotis ir į jį atsiliepė“, – rašo M.Stankūnas.

Jis taip pat pasidalijo nuoroda į pilną ESCD ataskaitą. Ją rasti galite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas