Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 07 /11:51

G.Paluckas apie frakcijos maištininkų sprendimą etikos sargų posėdyje nepasirodyti: „Keistoka situacija“

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Etikos ir procedūrų komisija šeštadienį sprendžia, kokių nuobaudų verti bendrą darbą su „valstiečiais“ prieš partijos tarybos valią pasirinkę Seimo socialdemokratai. Nė vienas iš dešimties maištininkų posėdyje nepasirodė, nors tik keturi oficialiai informavo komisiją šeštadienį turintys kitų reikalų.
Vainius Šarmavičius
LSDP Etikos ir procedūrų komisijos posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Etikos ir procedūrų komisija vertins dešimties Seimo socialdemokratų – Juozo Bernatonio, Antano Vinkaus, Artūro Skardžiaus, Irenos Šiaulienės, Rimantės Šalaševičiūtės, Algirdo Butkevičiaus, Rimanto Sinkevičiaus, Andriaus Palionio, Gedimino Kirkilo ir Mindaugo Basčio – elgesį.

Komisijos pirmininkas Vainius Šarmavičius nurodė, kad posėdyje nedalyvausiantys iš anksto pranešė Seimo nariai A.Vinkus, A.Butkevičius, R.Sinkevičius ir R.Šalaševičiūtė. Viešai žiniasklaidoje apie tai, kad nepasirodys šeštadienio posėdyje, sakė A.Palionis ir G.Kirkilas.

G.Paluckas sprendimu tylėti stebisi

Be pažeidėjų, šeštadienį komisija planuoja apklausti ir socialdemokratų pirmininką Gintautą Palucką. Į posėdį atvyko socialdemokratų garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas.

G.Paluckas tikino, kad komisijai pateiks savo požiūrį, kaip jam atrodo ši situacija ir kaip ji gali būti interpretuojama.

„Aš ten tų teisinių ar pseudoteisinių dalykų tikrai nevertinsiu, nes čia ne mano kompetencija, bet aš politinius dalykus vertinsiu“, – tikino jis.

Socialdemokratų partijos pirmininkas neišsakė savo nuomonės, ką, jo nuomone, reiktų daryti su svarstomais dešimt Seimo narių, nes tikino nenorįs daryti spaudimo komisijai. Tačiau jis stebisi, kad demokratijos trūkumu besiskundžiantys „frakcijų koalicijos“ susitarimą pasirašę socialdemokratai nepanoro ateiti Etikos ir procedūrų posėdį paaiškinti savo veiksmų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

„Kai aš sakau, kad manęs neišklauso ir trūksta demokratijos, tai aš naudojuosi sudaryta galimybe pasipasakoti ir pasinaudoti ta demokratine teise, bet, jeigu tiek komisija, tiek partijos vadovybė sulaukia priekaištų dėl demokratijos stokos ir neišklausymo, ir tuo pačiu metu neatvyksta kviečiami bičiuliai, aš nežinau, kaip tai galima būtų vertinti. Nežinau. Man atrodo, kad čia keistoka situacija“, – kalbėjo G.Paluckas.

Jis tikino, kad socialdemokratams skilimas negresia, net, jeigu iš jos maištininkai būtų pašalinti.

VIDEO: G.Paluckas: partijos skilimo grėsmių nėra

Į posėdį šeštadienį susirinko vienuolika Etikos ir procedūrų komisijos narių iš penkiolikos. Sprendimą, kokias nuobaudas siūlyti skirti pažeidėjams, jie turės priimti daugumos dalyvaujančių posėdyje komisijos narių balsais.

Ši komisija turi nuspręsti, ar Seimo nariai pažeidė Statutą ir, jei taip, tai kokias nuobaudas už tai jiems taikyti – įspėjimus, papeikimus arba šalinimą iš partijos. Jei būtų pasirinktas šalinimo iš partijos variantas, jį turėtų patvirtinti partijos taryba. Jos posėdis numatomas kitą savaitgalį.

Etikos ir procedūrų komisija jau anksčiau yra konstatavusi, kad priešindamiesi partijos valiai ir pasirašydami „frakcijų koalicijos“ sutartį su „valstiečiais“ dešimt socialdemokratų partijos Seimo narių pažeidė LSDP statutą, ir davė jiems savaitę pažeidimams ištaisyti.

Tačiau nė vienas jų savo nuomonės per savaitę nepakeitė ir parašų po „frakcijų koalicijos“ sutartimi neatsiėmė.

Nori suvažiavimo

Etikos sargų svarstomi socialdemokratai mano, kad tai jie yra teisūs ir pažeidimais kaltina tarybą. Anot jų, taryba išvis negalėjo svarstyti pasitraukimo iš koalicijos klausimo, nes tai turi daryti partijos suvažiavimas.

Taip pat jie teigia, kad priimant nutarimą balsavime dalyvavo daugiau asmenų nei buvo posėdyje registruota LSDP tarybos narių.

Anot jų, posėdyje dalyvavo 167 partijos tarybos nariai, o balsuojant dėl koalicijos sutarties nutraukimo iš viso balsavo 195 asmenys.

G.Paluckas sako, kad suvažiavimas nėra apeliacinė instancija, kuri turėtų vertinti partijos narių skundus.

Rugsėjo pabaigoje Socialdemokratų partijos taryba nutarė pasitraukti iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“, bet tokiam sprendimui nepritariantys Seimo Socialdemokratų frakcijos nariai pasirašė susitarimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga dėl frakcijų koalicijos sudarymo Seime.

Pagal LSDP statutą, aukščiausias partijos organas yra suvažiavimas. Jį šaukia LSDP taryba savo iniciatyva arba reikalaujant trečdaliui partijos skyrių. Tradiciškai partijos suvažiavimai vyksta gegužės pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas