Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 04

Maištininkų socialdemokratų manevras: partijos tarybos sprendimas pasitraukti iš koalicijos buvo neteisėtas

Lietuvos socialdemokratų frakcijos Seime nariai, sudarę „frakcijų koalicijos“ sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, rado teisinių kabliukų, kuriais remdamiesi bandys įrodyti, kad ne jų elgesys, o partijos tarybos sprendimas pasitraukti iš koalicijos su „valstiečiais“ buvo neteisėtas.
Į dvi stovyklas pasidalijusi socialdemokratų frakcija
Į dvi stovyklas pasidalijusi socialdemokratų frakcija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį Seimo socialdemokratų frakcijos vardu jie kreipėsi į partijos Etikos ir procedūrų komisiją ir paprašė iki šeštadienį numatyto posėdžio išnagrinėti ir priimti sprendimus dėl padarytų LSDP statuto pažeidimų arba atidėti šio klausimo svarstymą tol, kol bus išnagrinėti frakcijos narių nurodyti pažeidimai.

Šeštadienį socialdemokratų partijos Etikos ir procedūrų komisija turėjo svarstyti, ar siūlyti partijai tarybos sprendimo nesilaikiusius frakcijos narius šalinti iš partijos.

Tačiau frakcijos nariai, sudarę „frakcijų koalicijos“ sutartį su „valstiečiais“, teigia, kad ne jų, o būtent tarybos priimtas sprendimas yra neteisėtas.

Jie tikina, kad koalicijos sutarties su „valstiečiais“ taryba apskritai negalėjo panaikinti, mat esą pagal partijos statutą tarybos sprendimus naikinti gali tik partijos suvažiavimas.

Be to, frakcijos socialdemokratai suskaičiavo, kad šiame tarybos posėdyje dalyvavo 167 partijos tarybos nariai. Tačiau, anot jų, pagal balsų skaičiavimo komisijos paskelbtus rezultatus, balsuojant dėl koalicijos sutarties nutraukimo iš viso balsavo 195 asmenys.

„Tai įrodo, kad LSDP tarybos nario mandatai buvo išdalinti ne Tarybos nariams. Komisija privalo išsiaiškinti, kas išdalino LSDP tarybos narių mandatus kitiems asmenims, ir panaikinti šio neteisėto balsavimo rezultatus“, – rašo politikai laiške partijos Etikos ir procedūrų komisijai.

Taip pat, anot jų, priimant LSDP tarybos sprendimą buvo pažeistas kertinis LSDP statuto principas – demokratiškumas.

„LSDP Seimo nariai siūlė papildyti nutarimą argumentais ir motyvais, kodėl nutraukiama koalicijos sutartis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, taip pat nutarti, kaip bus įgyvendintas sprendimas, kokiu pagrindu bus įteisintas tolesnis partijų bendradarbiavimas. LSDP taryba paliko šį klausimą neišspręstą. Todėl LSDP frakcijos Seime nariams teko patiems spręsti, kaip vykdyti LSDP įsipareigojimus rinkėjams, kaip įgyvendinti LSDP programą ir užtikrinti politinį stabilumą Lietuvoje“, – teigiama frakcijos laiške.

Taip pat socialdemokratai priekaištauja Etikos ir procedūrų komisijai, kad ši nutarimą, pagal kurį frakcijos maištininkų veiksmai vertinami kaip partijos statuto pažeidimas, priėmė nepakvietę Seimo narių į posėdį ir nesuteikę jiems galimybės išsakyti savo argumentų.

Rugsėjo pabaigoje Socialdemokratų partijos taryba nutarė pasitraukti iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“, bet tokiam sprendimui nepritariantys Seimo Socialdemokratų frakcijos nariai pasirašė susitarimą su LVŽS dėl frakcijų koalicijos sudarymo Seime.

Socialdemokratų Etikos ir procedūrų komisija įvertino, kad toks dalies socialdemokratų sprendimas „buvo priimtas nepaisant LSDP tarybos nutarimu priimto sprendimo ir prieštarauja jo esmei, neatitinka partijos išreikštos valios ir LSDP Statuto reikalavimų“. Partijos valiai nepaklususiems socialdemokratams Etikos komisija davė savaitę ištaisyti statuto pažeidimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas