„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Maisto atliekos jau rūšiuojamos ir Neringoje

Pirmąją gegužės savaitę Neringos gyventojai ir kurorto svečiai pastebėjo atliekų surinkimo vietose stovinčius stumdomus konteinerius rudu dangčiu. Šie konteineriai skirti maisto likučių rūšiavimui. Kaip ir Klaipėdoje maisto atliekas neringiškiai rūšiuos į bet kokios spalvos plastikinius maišelius ir juo sandariai užrišę išmes į ruduosius konteinerius.
Konteineriai Kuršių nerijoje
Konteineriai Kuršių nerijoje / KRATC nuotr.

Pagal Neringos savivaldybės patvirtintą tvarką 30 konteinerių maisto atliekoms visus metus bus nuolatinėse vietose, o vasaros sezono metu, kai kurortus užplūsta didžiausias poilsiautojų srautas, lankomiausiose Neringos vietose laikinai bus pastatomi dar 10 konteinerių.

Neringos gyventojams nebus dalinami virtuviniai kibirėliai ar maišeliai, kaip yra daroma kitose šalies savivaldybėse. Maisto atliekas siūloma mesti į savo įsigytus bet kokios spalvos plastikinius maišelius.

Rūšiavimo tvarka neringiškių namuose bus identiška, kaip dabar rūšiuojamos komunalinės atliekos: virtuvėje į savo talpą įsikloję plastikinį maišelį gyventojai ar poilsiautojai mes maisto likučius, o prikauptą maišą reikės sandariai užrišti ir išmesti į arčiausiai esantį viešo naudojimo konteinerį rudu dangčiu.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Atliekų rūšiavimo konteineriai Kuršių nerijoje
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Atliekų rūšiavimo konteineriai Kuršių nerijoje

Kaip teigia specialistai, jei į lauko konteinerį išmetamas sandariai užrištas plastikinis maišas, maisto atliekos neužteršia talpos ir taip sumažinama galimybė susidaryti nemaloniems kvapams. Dėl tos pačios priežasties nerekomenduotina maisto atliekų rūšiavimui naudoti popierinių maišų. Mat jie sudrėkę suplyšta ir maisto atliekos pasklinda po konteinerį.

Neringoje iš gyventojų surinktos maisto atliekos bus išgabenamos apdorojimui į žemyninę dalį – šalia Dumpių regioninio sąvartyno veikia maisto atliekų apdorojimo cechas, kur visame Klaipėdos regione surinktos maisto atliekos perrūšiuojamos ir paruošiamos perdirbimui. Iš maisto likučių paruošta biomasė cisternomis išvežama į pūdymo gamyklas, kur tampa žaliava biometano bei derlingo komposto gamybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“