Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 20 /16:11

Maisto ir veterinarijos rizikos instituto eksvadovas nuteistas dėl 300 tūkst. eurų kyšių

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį nuteisė buvusį Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto vadovą Gediminą Pridotką dėl daugiau kaip 300 tūkst. eurų vertės kyšių paėmimo, neteisėto praturtėjimo ir kitų nusikaltimų.
Gediminas Pridotkas
Gediminas Pridotkas / Siena.lt iliustracija
Temos: 2 Kyšis Teismas

G.Pridotkas nuteistas realia dvejų metų laisvės atėmimo bausme, jam taip pat skirta 18 tūkst. eurų bauda ir penkerius metus uždrausta eiti bet kokias su viešąja tarnybine veikla susijusias pareigas. Sprendimą dar galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Buvęs tarnautojas taip pat pripažintas kaltu dėl dokumentų klastojimo, apgaulingo finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo, nusikalstamu būdu įgytų lėšų legalizavimo.

G.Pridotkas nuteistas dėl to, kad panaudodamas jo paties ir sutuoktinės įsteigtą juridinį asmenį ir kitas 15 susijusių įmonių, iš fizinių asmenų priėmė kyšius už palankumą ateityje jo vadovauto instituto vykdomuose viešuosiuose pirkimuose.

„(...) teismas konstatavo, kad visiškai yra įrodyta, jog iš kyšininkavimo, neteisėto praturtėjimo ir nusikalstamu būdu legalizuoto turto iš viso buvo gautas turtas už 296 871 eurą, kuris po teismo nuosprendžio įsiteisėjimo bus konfiskuotinas ir atiteks valstybei“, – teigiama ikiteisminį tyrimą atlikusios Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pranešime.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2021 metų pabaigoje Specialiųjų tyrimų tarnybai gavus informacijos apie Europos Sąjungos ir Lietuvos biudžetų lėšomis vykdomuose viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančių įmonių įtariamas neteisėtas finansines ir asmenines sąsajas su projektus vykdančiais, administruojančiais asmenimis.

Tiriant bylą, nustatyta, kad projektų vykdytojai ir kiti suinteresuoti asmenys, veikdami per tarpinių įmonių grandinę bei jų vadovus, imituodavo įvairių paslaugų pirkimų – pardavimų sandorius, atlikdavo fiktyvias finansines transakcijas su tikslu jose paslėpti išankstinius nusikalstamus susitarimus – kyšių perdavimą, pinigų plovimą ir neteisėtą praturtėjimą.

Su šia baudžiamąja byla susijusiame ikiteisminiame tyrime baudžiamojon atsakomybėn buvo iš viso patraukti 23 asmenys.

Trijų asmenų atžvilgiu procesai buvo užbaigti anksčiau teismo baudžiamasiais užsakymais. Vienas jų – G.Pridotko sutuoktinė, buvusi laikinoji Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Evelina Pridotkienė. Bendra jiems skirtų baudų suma siekia daugiau nei 77 tūkst. eurų, 60 tūkst. eurų buvo konfiskuoti.

12 asmenų buvo pripažinti padarę tarpines nusikalstamas veikas ir teismo buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas yra Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pavaldi ir atskaitinga įstaiga, atliekanti jam pavestas rizikos vertinimo funkcijas bei laboratorinius tyrimus maisto ir pašarų saugos, kokybės bei veterinarijos srityse.

Tyrimą kontroliavo Europos prokuratūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius