„KTU, atidaręs šį centrą, studentams gali pasiūlyti tokias sąlygas, kokių retai pasitaiko senųjų Europos valstybių aukštosiose mokyklose. Įgiję teorinių žinių, studentai jas galės pritaikyti praktikoje – aštuoniose moderniai įrengtose laboratorijose tobulinti ir gaminti naujus produktus, kuriuos siūlys gamintojams“, – atidaryme sakė KTU rektorius prof. Raimondas Šiaučiūnas. Anot rektoriaus, centro naudą pajus ir verslininkai – jų technologams bus sudarytos visos sąlygos patiems atlikinėti tyrimus ir bandymus.
„Per dvidešimt Nepriklausomybės metų pats pelningiausias privatus sandoris Lietuvoje buvo sudarytas tarp amerikiečių koncerno ir aukštųjų technologijų Lietuvos įmonės „Fermentas“. Taigi, akivaizdžiai matyti, kur turi investuoti apie savo ateitį galvojantys studentai ir kuo didesnį pelną siekiantys gauti verslininkai“, – kalbėjo centro atidaryme dalyvavęs Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius.
Centre bus tiriamos perspektyvios augalų rūšys ir veislės, juose esančios vertingos medžiagos ir jų panaudojimo būdai, poveikis žmonių sveikatai.
Su Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centru, kuriam atstovavo direktorius prof. Zenonas Dabkevičius, buvo pasirašyta centro steigimo sutartis, o su akcine bendrove „Ragutis“ – pirmoji bendradarbiavimo sutartis. Įmonė, naudodama pažangiausią centro įrangą, su mokslininkais kurs naujas alaus rūšis. Iki šiol panašaus pobūdžio eksperimentai su įvairiomis žaliavomis ir mažais kiekiais buvo vykdomi tik Vokietijoje.
Svarbūs bandymai
Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centrą stačiusios bendrovės „YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas KTU rektoriui įteikė simbolinį raktą, o centro direktorė prof. Daiva Leskauskaitė iškilmių svečius pakvietė į ekskursiją po laboratorijas, kur visi apžiūrėjo įrangą ir ragavo šviežiai pagamintų maisto produktų.
Maisto technologijų laboratorijos įrengtos rekonstruotame KTU Cheminės technologijos fakulteto B korpuse. Jose sumontuota moderni mažo pajėgumo technologinė ir šiuolaikinė maisto analizės įranga. Šiose laboratorijose bus galima modeliuoti ir tyrinėti procesus, vykstančius gaminant pieno, mėsos, žuvies, duonos, alaus ir kitus maisto produktus. Centre bus tiriamos perspektyvios augalų rūšys ir veislės, juose esančios vertingos medžiagos ir jų panaudojimo būdai, poveikis žmonių sveikatai. Taip pat bus atliekami moksliniai tyrimai, skirti paaiškinti maisto produktų struktūrų susidarymą, apibūdinti žmogaus sveikatai naudingas ir kenksmingas medžiagas, patenkančias į maistą ir (ar) susidarančias jame įvairių technologinių procesų metu.