Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 22

Manipuliuodami oficialia informacija, gąsdina dėl vaikų skiepijimo nuo COVID-19

Pradėjus skiepyti nuo koronaviruso 12-15 metų paauglius, internete pasipylė aiškinimai, esą to nerekomenduojama daryti. Tačiau Vokietijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertų pareiškimai interpretuojami netiksliai. Nors jie išties nenurodo skubėti vakcinuoti vaikus, mat jie rečiau COVID-19 serga sunkiai, be to, pirmiausiai būtina apsaugoti didesnėje rizikoje esančius žmones, paaugliai gali pernešti virusą, o kai kuriuos net siūloma skiepyti.
Izraelyje skubama skiepyti vaikus
Izraelyje skubama skiepyti vaikus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje jau paskiepyta 11,6 proc. šio amžiaus paauglių.

Mokyklose COVID-19 neužsikrečiama?

„PSO: nerekomenduojama skiepyti jaunesnių nei 18 metų vaikų Ir paauglių“, „STIKO pastatė įžūlius politikus į vietą“: Vokietijoje nerekomenduojama skiepyti vaikų“ – skelbia poros įrašų viename tinklaraštyje antraštės.

Jie paremti vieno vokiečių epidemiologo komentaru bei vieno austrų fiziko ir tinklaraštininko įrašu.

Cituojamas Halės universiteto klinikos Medicininės mikrobiologijos instituto direktorius virologas, epidemiologas Alexanderis Kekulé siūlo nusiimti kepurę prieš Nuolatinę vakcinavimo komisiją (STIKO).

Ši 18 narių komisija, veikianti Roberto Kocho institute – federalinėje ligų kontrolės ir prevencijos agentūroje, teikia oficialias rekomendacijas dėl skiepų.

Pasak A.Kekulé, patvirtinus „Pfizer“/„BioNTech“ vakciną „Comirnaty“ 12-15 metų amžiaus grupei, politikai „su dideliu nerimu ragino skubiai paskiepyti kuo daugiau vaikų ir paauglių“.

Taip esą būtų išvengta COVID-19 protrūkių mokyklose (kai kuriose žemėse mokslo metai dar nepasibaigę) ir išgelbėti taip laukiamas vasaros atostogas.

Dar prieš Europos vaistų agentūrai (EVA) patvirtinant, kad paauglius saugu skiepyti „Comirnaty“, šalies sveikatos ministras paprašė Vokietijos žemes dėl viso pikto atidėti jiems keletą milijonų vakcinų.

Tačiau STIKO ekspertai, „šiuo metu patiriantys didžiausią politinį spaudimą per savo akademinę veiklą, išliko tvirti“, prieš gerą mėnesį portale focus.de pasirodžiusiame komentare rašė A.Kekulé.

123RF.com nuotr./Skiepijama mergaitė
123RF.com nuotr./Skiepijama mergaitė

Remiantis jo žodžiais, tinklaraštyje teigiama, kad STIKO pasisakė prieš vaikų ir paauglių skiepijimą remdamasi trimis argumentais.

Šios amžiaus grupės esą nereikia vakcinuoti, nes SARS-CoV-2 sukelta infekcija „beveik visada“ praeina be didesnių pasekmių ir labai reti sunkesnio susirgimo atvejai nepateisina skiepijimo.

Liga esą ne sunkesnė nei gripas (nuo kurio skiepytis vaikams taip pat nėra rekomendacijų).

Persirgimas COVID-19 esą užtikrintų stiprų ir visapusį imuninį atsaką.

Skiepyti paauglių esą nereikia, nes švietimo įstaigos vargiai galėtų tapti infekcijos platinimo židiniais, o vaikai nėra jos „varomoji jėga“.

Be to, kol kas neturima duomenų apie ilgalaikį šių skiepų poveikį.

Remiasi fiziko nuomone

Po kelių dienų paskelbtame austrų tinklaraštininko, fiziko Peterio Meyerio įraše, kurio ištraukos pateikiamos lietuviškame tinklaraštyie, taip pat cituojama STIKO nuomonė.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad kai kurie politikai ragina kuo greičiau paskiepyti paauglius ir su tuo susieti mokyklos lankymą.

„Net tokios pediatrų organizacijos, kaip Austrijos pediatrų ir paauglių medicinos draugija, pritarė Nacionalinės skiepijimo komisijos rekomendacijai, kartais pateikdamos argumentus, nuo kurių plaukai šiaušiasi“, – piktinosi fizikas.

123RF.com nuotr./Mokinys
123RF.com nuotr./Mokinys

Anot draugijos, jei vaikai ir paaugliai būtų vienintelė neskiepyta amžiaus grupė, COVID-19 „sugrįžimas“ artėjantį rudenį ir žiemą pirmiausia paveiktų ją.

Todėl tikėtina, kad vėl bus uždaryti vaikų darželiai, mokyklos ir kitos vaikams skirtos įstaigos.

„Taigi vaikų ir paauglių skiepijimas padeda palaikyti iš esmės normalų vaikų ir paauglių socialinį gyvenimą. PSO teigimu, pastarasis yra esminis sveikatos komponentas“, – pabrėžė draugija.

Įraše pacituotas Merilendo universiteto Farmacijos mokyklos docentas, žurnalo „British Medical Journal“ vyriausiasis redaktorius daktaras Peteris Doshi, kuris per viešą svarstymą aiškino, kad nėra jokios nepaprastosios situacijos, kuri pateisintų sąlyginį ar skubų leidimą leisti naudoti vakcinas nuo COVID-19 vaikams.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Bandoma sudaryti įspūdį, kad vaikų skiepyti nuo COVID-19 nereikia
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Bandoma sudaryti įspūdį, kad vaikų skiepyti nuo COVID-19 nereikia

Čia pat cituojami ne tik STIKO, bet ir PSO pareiškimai dėl vaikų skiepijimo.

Dar viename įraše socialiniame tinkle „Facebook“ tvirtinama, esą PSO „išvalė savo interneto svetainę ir tyliai pašalino rekomendaciją, kad vaikai neturėtų būti skiepijami nuo korupcinės ligos“.

Sulaukė grasinimų mirtimi

Ir STIKO, ir PSO komentarai apie vaikų ir paauglių paauglių skiepijimą šiuose įrašuose interpretuojami ne visai tiksliai.

Vokietijoje kaip tik rekomenduojama vakcinuoti 12-15 metų paauglius – artimus giminaičius ar nuolat kontaktuojančius su asmenimis, kuriems gresia sunki COVID-19 forma, kurie patys nėra pasiskiepiję arba kuriems net vakcinos negarantuoja pakankamos apsaugos (pavyzdžiui, dėl ligų susilpnėjus imunitetui ir pan.).

Paauglius, kurie anksčiau nėra sirgę arba dabar neserga tam tikromis ligomis, skiepyti „Comirnaty“ kol kas nesiūloma.

Tačiau, pasitarus su medikais ir norint tėvams, globėjams ar pačiam vaikui bei prisiimant asmeninę riziką, tai daryti galima.

Kitaip tariant, bendros rekomendacijos skiepyti paauglius nėra, tačiau tai leidžiama, o kai kuriais atvejais – ir rekomenduojama.

Nepaisant išlygų dėl vaikų skiepijimo, Vokietijoje atsirado gydytojų, kurie ėmėsi vakcinuoti visus norinčius paauglius nuo 12 metų.

Vos šeimos gydytojas Christianas Kröneris iš Noi Ulmo (Bavarija) savo tinklalapyje ir socialiniuose tinkluose paskelbė tai darysiantis, prie jo kabineto ėmė driektis eilės.

Prie durų žurnalistų kalbinta 15-mečio mama sakė, kad sprendimas dėl vaiko skiepijimo nuo COVID-19 nebuvo priimtas lengvai, tačiau, daugiau pasidomėjusi, ji nusprendė, jog nauda nusveria galimą riziką.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Gydytojas Christianas Kröneris sulaukė grasinimų dėl paauglių skiepijimo nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Gydytojas Christianas Kröneris sulaukė grasinimų dėl paauglių skiepijimo nuo COVID-19

Dėl aktyvaus raginimo skiepytis žvaigžde tapęs ir net Impfluencer’iu (tai yra dviejų žodžių – „skiepytis“ reiškiančio vokiško impfen ir „nuomonės formuotoją“ reiškiančio angliško influencer – junginys – red. past.) vadinamas Ch.Kröneris patvirtino STIKO išvadą, kad vaikams rečiau gresia COVID-19 susirgti itin sunkiai.

Tačiau, anot mediko, jie nesunkiai gali parnešti virusą namo ir perduoti tėvams, broliams ar seserims.

Be to, vakcinų šalutinis poveikis paaugliams būna gana silpnas.

Netradiciškai besielgiantis gydytojas net sulaukė grasinimų mirtimi, o kartu – didžiulio palaikymo.

Pristabdytų viruso plitimą

Panaši į Vokietijos ekspertų ir PSO išvada.

Organizacijos pranešime nurodyta, kad, priešingai nei galvota anksčiau, vaikai ir jauni žmonės gali susirgti sunkiai ir pavojinga COVID-19 forma.

Jie nėra įtraukti į žmonių, kuriems nereikėtų skiepytis, sąrašą. Tokiems priklauso, pavyzdžiui, turintieji alergiją vakcinų ingredientams, šiuo metu sergantieji COVID-19.

Anot PSO Strateginės patariamosios ekspertų grupės (SAGE), vakcina „Comirnaty“ tinkama naudoti nuo 12 metų.

Paaugliai, kuriems gali COVID-19 sirgti sunkiau, gali būti siūloma skiepytis kartu su kitomis prioritetinėmis grupėmis.

Kol vakcinų nėra pakankamai, bent jau didžiumoje valstybių, pirmiausia siūloma skiepyti tuos, kurie yra didžiausios rizikos grupėse: vyriausius ar tam tikrų ligų turinčius gyventojus, sveikatos apsaugos darbuotojus.

Tačiau kartu pažymėta, kad vaikų skiepijimas galėtų padėti pristabdyti koronaviruso plitimą.

Europos vaistų agentūra (EVA) gegužės pabaigoje pritarė, kad vaikai nuo 12 metų gali būti skiepijami vakcina „Comirnaty“.

Buvo nurodyta, kad jie bus skiepijami tokia pat tvarka, kaip paaugliai nuo 16 metų.

JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) jau anksčiau buvo leidusi skiepyti šiuo preparatu 12-15 metų paauglius.

Siūlo galvoti ne vien apie sveikatą

Lietuvos medikų teigimu, vaikus patvirtintomis vakcinomis reikėtų skiepyti ne tik sveikatos sumetimais, bet ir dėl normalios edukacijos bei socializacijos.

Anot jų, nors vaikai serga rečiau ir dažniausiai lengviau, būna itin sunkių būklių jau persirgus COVID-19 (kartais – net visai nepastebėtai), kai kurie atsiduria ir intensyvios terapijos skyriuje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./COVID-19 sergantis kūdikis Meksikoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./COVID-19 sergantis kūdikis Meksikoje

Netikslus ir minėtas teiginys, esą nerekomenduojama vaikų skiepyti nuo gripo. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS tinklalapyje nurodyta, kad gripas pavojingas ne tik vyresnio amžiaus žmonėms, bet ir mažiems vaikams.

„Todėl ypač rekomenduojama kasmet skiepyti 6 mėnesių – 5 metų vaikus. (…) Vaikai ir kiti pasiskiepiję asmenys ne tik nesusirgs sunkia gripo forma, bet ir apsaugos neskiepytus asmenis. Todėl net ir visiškai sveikiems asmenims reikia skiepytis nuo gripo.“

Patikimi šaltiniai

Informacinę erdvę stebinčių institucijų atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Statistikos departamentas, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Jei kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito