Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 27

Marius Strioga: kaip valdyti COVID-19 pandemijos omikron bangą?

Biomedicinos mokslų daktaras, onkoimunologas Marius Strioga savo paskyroje „Facebook“ išdėstė savo požiūrį, kaip reikėtų Lietuvoje valdyti COVID-19 pandemiją, kai užsikrėtimų omikron atmaina atvejų skaičiai jau perkopė 10 000.
Marius Strioga
Marius Strioga / Redakcijos archyvo nuotr.

„Virusas keičiasi, pandemijos išraiška bei jos poveikis visuomenei keičiasi. Lygiagrečiai keičiasi ir ekspertų nuomonės apie racionalų pandemijos valdymą šiame jos etape.

Ir labai gerai, kad nuomonės bei požiūriai išsiskiria – būtent tada, viską racionaliai ir korektiškai įvertinus, galima priimti optimaliausius pandemijos valdymo sprendimus.

Živilė Gudlevičienė jau organizuoja išplėstinį LRV NEPT posėdį – jame bus pateikti skirtingi požiūriai ir svarstomi įvairūs pandemijos valdymo pokyčių pasiūlymai.

Ir tai puikiai parodo, kad NEPT nėra „užsiciklinusių“ fanatikų klubas, neva, turintis „liguistą polinkį“ ribojimams ar atstovaujantis „farma mafijos“ interesams (F20.0 lygio paistalai).

LRV, išklausiusi visus pasiūlymus ir įvertinusi jų pagrįstumą, priims reikalingus politinius sprendimus, susijusius su pandemijos valdymo strategijos pakeitimais.

Taigi, koks yra mano ASMENINIS požiūris į pandemijos valdymo subtilumus, esant omicron atmainos sukeltai bangai?

MŪSŲ TIKSLAS NETURI BŪTI APSAUGA NUO TEIGIAMO PGR TESTO!

Visuomenės narių susidūrimas su omicron atmaina yra neišvengiamas, o su visais ribojimais mes procesą tik ištempsime laike.

Informacijos apie galimas natūralios infekcijos (įskaitant omikron atmainą) pasekmes, ypač rizikos grupių žmonėms, yra pakankamai, o jos sklaida – adekvati.

Kontakto su omikron atmaina padariniai (tiek ūmūs, tiek ilgalaikiai liekamieji), priklausys nuo imunizacijos statuso optimalumo šio kontakto metu.

Vakcinos, apsaugančios nuo sunkiausių infekcijos padarinių, yra visuotinai prieinamos, be jokių ribojimų.

Taigi, omikron bangos kontekste, žmonės gali patys vertinti rizikas ir spręsti, koks (re)imunizacijos būdas jiems priimtiniausias – saugesnis, ar visgi su prieskoniais bei jų galimu ilgai išliekančiu paskoniu.

Dabartiniame pandemijos etape ne rizikos grupės žmonėms natūralus užsikrėtimas, imunologiniu požiūriu, yra net tam tikras pranašumas, nes leidžia susidaryti plataus profilio ir tvaresniam humoraliniam (antikūnų), o ypač, ląsteliniam (T limfocitų) atminties imuniniam atsakui, potencialiai galinčiam apsaugoti net ir nuo būsimų C19 viruso atmainų.

Rizikos grupių asmenims sudarytos visos sąlygos pasiskiepyti. Jei jie to nenori, ponų reikalas:

net jei jie laikinai „užkištų“ ligonines, tai truktų kelias savaites;

dalį jų natūrali atranka „prafiltruos“.

Nesant omikron atmainai adaptuotų vakcinų, manau, palaipsniui ribojimus reikia mažinti ir leisti visuomenei natūraliai reimunizuotis arba, jei jau dalis pageidauja, pirmą kartą imunizuotis „va bank“ būdu.

OMICRON ATMAINA IR SVEIKATOS APSAUGOS SISTEMOS APKROVA

Jei būtų trumpalaikis antplūdis ligoninėse (ypač, jei dominuotų visai neimunizuoti ar laiku nerevakcinuoti rizikos grupių asmenys, t.y. natūraliai labiausiai pažeidžiami), manau, irgi nereikėtų itin stabdyti natūralios (re)imunizacijos proceso.

Jei jau sveikatos apsaugos sistema atlaikė iki šiol buvusias bangas, atlaikys ir šią, nes ji, dėl omikron atmainos plitimo spartos, bus trumpesnė.

Svarbu, kad nebūtų sprogstamojo pobūdžio antplūdžio ligoninėse, kuomet neigiamus padarinius patirtų VISI visuomenės nariai.

Jei tik stebėsime per didelį krūvį sveikatos apsaugos sistemai (bet kuriai jos grandžiai, nes sutrikus vienai, poveikis, kaip domino efektas, persimeta į kitas jos grandis), tuomet galima svarstyti tam tikras viruso plitimą ribojančias priemones.

Šios priemonės leistų visuomenės susidūrimo su omikron atmaina procesą dirbtinai pristabdyti, taip užsikrėtimų kreivę suplokštinant bei ją ištempiant laike, kai y ašyje kreivei žemėjant, x ašyje ji ilgėja.

JEI SVEIKATOS APSAUGOS SISTEMA „NEBUKSUOJA“, PRADĖKIME ATSIPALAIDUOTI, KITAIP – UŽSIŽAISIME

Dauguma iki šiol taikytų pandeminių“ ribojimų savo darbą jau atliko buvusių agresyvesnių pandemijos bangų metu, kai leido išvengti daug hospitalizacijų ir mirčių.

Pabaigai, leisiu sau, kiek nešvankiai, pajuokauti. Avansu atsiprašau tų, kuriems tai pasirodys nepriimtina.

Kaip sakoma, jei vyras pasišlapinęs krato „objektą“ daugiau nei tris kartus, vadinasi jau užsižaidė. Nekratyti – labai negerai (nevala esi), perkratai – na...“, – rašo M.Strioga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas