Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 15

Matysime, ką parlamentarai veikia komitetų posėdžiuose: rudenį – „YouTube“ transliacijos

Nuo spalio Seimas žada pradėti tiesiogines komitetų ir komisijų posėdžių transliacijas. Per „YouTube“ bus galima stebėti, ką parlamentarai veikia ir ne Seimo salėje. Tokiu keliu pasukta po to, kai keliems parlamentarams ir žurnalistams nebuvo leista susipažinti su vienu iš Kaimo reikalų komiteto garso įrašų praėjusį vasarį. Tąsyk esą svarstytos Ramūno Karbauskio verslui nenaudingos pataisos, kurioms nebuvo pritarta. Tačiau neatmetama, kad užsimojus rodyti tiesiogines transliacijas, gali padaugėti uždarų posėdžių.
„Youtube“ logotipas
„Youtube“ logotipas / Scanpix nuotr.

Seimo kanceliarijos įsigytos naujos kameros šiuo metu atsidūrė Seimo salėse, kuriose vyksta parlamentarų komitetų ir komisijų posėdžiai. Jos dar bandomos, tačiau valdžia žada, kad nuo spalio filmuos posėdžius, kuriuos visi norintys galės stebėti per „YouTube“. Pirmiausia bus galima išvysti transliacijas iš Teisės ir teisėtvarkos bei Švietimo ir mokslo komitetų.

„Mūsų pilietinė visuomenė yra pakankamai subrendusi. Žmonės tiesiog reikalauja, prašo, teiraujasi, tai mes tiesiog nusprendėme, kad tai tikrai žmonėms svarbu ir tas sritis galime atverti visuomenei kuo plačiau“, – sako Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius.

Tačiau skaidrumą deklaruojantys „valstiečiai“ komitetų ir komisijų posėdžius dažnai organizuodavo uždarus. Gauti pokalbių stenogramas ar kitos reikalingos informacijos net ir žurnalistams būdavo sudėtinga. Pasak LRT žurnalistės Ritos Miliūtės, informacijos tenka prašyti komitetų darbuotojų.

„Pavyzdžiui, jeigu tu nori pasižiūrėti, kaip komitetas balsavo dėl įstatymo, kurį Teisės departamentas vadina neatitinkančiu Konstitucijos, netenkinančiu rinkėjų lūkesčių ir kitaip neatitinkančių ES teisės normų, tu negali matyti kas balsavo kaip. Turi kiekvieną kartą prašyti ir priklausyti nuo komiteto darbuotojų malonės“, – sako R.Miliūtė.

Dėl vieno iš Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdžio garso įrašų į Seimo kanceliariją praėjusį vasarį kreipėsi ne tik žurnalistai, bet ir mažiausiai trys Seimo nariai. Posėdyje svarstytos pataisos dėl žemės įsigijimo saugiklių, esą galėjusių apriboti R.Karbauskio ir jam artimų asmenų galimybes supirkinėti žemes per šeimos įmones. Pataisoms komitete nepritarta. Tarp besikreipusiųjų įrašo buvo ir Gabrielius Landsbergis. Tai esą – ne vienintelis atvejis.

Liberalė Aušrinė Armonaitė pasakojo, kad ieškoti įrašų jai siūlyta Seimo archyvuose, tačiau ir ten ne viskas saugoma. Pasak parlamentarės, dėl transliacijų Seimas taps atviresnis. Kitas žingsnis – ministerijos.

Tiesa, ne visiems parlamentarams patinka, jog vyks tiesioginės transliacijos. Biudžeto ir finansų komiteto narys Kęstutis Glaveckas išreiškė pasipiktinimą, esą šitaip bus pažeidžiama asmens duomenų apsauga.

Žadama, kad nuo lapkričio žmonės galės matyti visų komitetų ir komisijų tiesiogines transliacijas. Išimtimi taps tik nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžiai, kuriuose darbai susiję su šalies saugumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas