Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 10

Mąžta garantijų, kad vaiko pinigai augs taip, kaip nori valdantieji

Padarius pertrauką svarstant prekybos mokestį ir bankų turto apmokestinimą, dabar nebeaišku, kaip kitąmet keisis vaiko pinigų išmokos dydis, sako valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. „Socialdarbietis“ Gediminas Kirkilas visgi reiškia viltį, kad universali išmoka nuo sausio augs iki 60 eurų, nuo liepos – iki 70.
Gediminas Kirkilas ir Ramūnas Karbauskis
Gediminas Kirkilas ir Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienį „valstiečio“ Valiaus Ąžuolo vadovaujamas Seimo Biudžeto ir finansų komitetas nutarė padaryti pertrauką tiek prekybos mokesčio, tiek bankų turto apmokestinimo svarstyme, nors iki biudžeto priėmimo liko savaitė. Už tai atsakomybę R.Karbauskis vertė opozicijai.

„Reikia konstatuoti, kad opozicija daro viską, kad to mokesčio (prekybos apyvartos – 15min) nebūtų. Tai liūdina, nes prekybos tinklai yra verslo kryptis, kuri galėtų labiau prisidėti prie valstybės ir mūsų žmonių gerovės. Bet su opozicijos pagalba daroma viskas, kad to nebūtų“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo jis.

„Nuo sausio 1 dienos, tikriausiai, to įstatymo nebus įmanoma priimti“, – pridūrė politikas.

Anot jo, prie stambios prekybos mokesčio greičiausiai bus grįžta Seimo pavasario sesijoje.

G.Kirkilo įsitikinimu, „biudžetas bet kuriuo atveju bus subalansuotas, net jeigu atmestas tas prekybos mokestis“.

Jis reiškė viltį, kad kitąmet, didinant vaiko pinigus, nuo liepos universali išmoka augs iki 70 eurų, daugiavaikėms ir nepasiturinčioms šeimoms – iki 100 eurų.

Dabar universali vaiko pinigų išmoka – 50 eurų, daugiavaikėms ir nepasiturinčioms šeimoms – 70 eurų.

Į koaliciją susibūrę „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga ir buvę Seimo „tvarkiečiai“ sutarė universalią išmoką vaikui nuo 2020 sausio didinti iki 70 eurų, o priedą daugiavaikėms šeimoms, šeimoms, kurių vidutinės pajamoms vienam asmeniui per mėnesį mažesnės negu 244 eurai, – iki 30 eurų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaiko pinigai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaiko pinigai

Anksčiau R.Karbauskis tikino, kad priėmus taršos, stambios prekybos apyvartos ir bankų turto mokesčius, nuo sausio pavyks didinti pensijas, universalią vaiko pinigų išmoką. Dabar, anot jo, pokyčiai dėl vaiko pinigų bus aiškūs po kelių dienų.

„Opozicija daro viską, kad nepavyktų [jų padidinti]. Mes darome viską, kad pavyktų, ar mums pavyks, paaiškės po kelių dienų“, – sakė R.Karbauskis.

Konservatorius Mykolas Majauskas tikino, kad valdančiųjų pateikti mokestiniai pakeitimai „prasilenkia su sveiku protu“.

„Tokie mokesčiai prasilenkia su sveiku protu. Kaip kad pavyzdžiui prekybos mokestis – jis tiesiog didintų būtinųjų vartojimo prekių kainas, toks mokestis labiausiai atsilieptų eiliniams piliečiams, kurie už visa tai turėtų susimokėti.

Atkreipsiu dėmesį, kad vakar Ekonomikos komitete šiam projektui nepritarė net pats projekto iniciatorius Virgilijus Poderys. Jis nepalaikė šio projekto ir net nepanoro jo pristatyti. Tokį projektą ir valdančiųjų balsais atmetė Biudžeto ir finansų komitetas. Taigi gerbiamam R.Karbauskiui siūlyčiau pasikalbėti su savo frakcija“, – aiškino opozicionierius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Nors papildomi Ekonomikos ir Kaimo reikalų komitetai anksčiau nepritarė taršių automobilių mokesčio įvedimui, R.Karbauksis reiškė viltį, kad Seime jis bus priimtas.

„Dėl automobilių mokesčio tas variantas, kuris yra su kitais skaičiais, jis, atrodo, turės palaikymą, tikiuosi, kad mokestis bus priimtas nuo sausio“, – dėstė parlamentaras.

G.Kirkilas negalėjo atsakyti, kokią poziciją „socialdarbiečiai“ šiuo klausimu išreikš posėdžių salėje – tikino nedalyvavęs frakcijos posėdyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Pagrindinis Biudžeto ir finansų komitetas pirmadienį automobilių taršos mokesčiui pritarė.

Komiteto palaimintas mokestis būtų mokamas kiekvieną kartą įregistruojant ar perregistruojant automobilį.

Mokestis svyruotų nuo 13,5 iki 540 eurų, priklausomai nuo anglies dioksido (CO2) emisijos, jei ji viršija 130 gramų CO2 kilometrui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas