Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 07 21

Medikai apie ilgas A.Verygos atostogas: gal būtų užtekę ir trumpiau?

Koronaviruso pandemijai nesitraukiant, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga išėjo penkių savaičių atostogų, o jį pavaduoti paskirtas ne vieno skandalo sūkuryje atsidūręs susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius. Kai kurie medikai svarsto, kad esant tokiai situacijai A.Verygai, nors daug bei sunkiai dirbusiam, galbūt būtų pakakę ir trumpesnio poilsio.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Opozicinė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija antradienį surengė posėdį dėl gydymo paslaugų prieinamumo.

Į jį kviestas ir A.Verygą pavaduojantis J.Narkevičius.

Tačiau ministras posėdyje nepasirodė. Susisiekimo ministerijos interneto svetainėje šios dienos jo darbotvarkė neskelbiama.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Tai ne pirmas kartas, kai J.Narkevičius nepasirodo opozicinių Seimo frakcijų posėdžiuose.

Anksčiau jis nėjo pasiaiškinti ir dėl kai kurių su juo susijusių istorijų, tarkime, dėl komandiruotės Abu Dabyje, ir panašiai.

Šįsyk į konservatorių posėdį J.Narkevičius atsiuntė Valstybinės ligonių kasos vadovo vyriausiąjį patarėją Viačeslavą Zaksą.

J.Narkevičiaus nepažįsta

Į Seimo TS-LKD frakcijos posėdį atvykęs Centro poliklinikos direktorius Kęstutis Štaras, klausiamas, kaip vertina tai, kad A.Verygą pavaduoti paskirtas J.Narkevičius, sakė, jog negali to komentuoti, nes susisiekimo ministro nepažįsta.

„Tik tiek, kiek iš žiniasklaidos žinau apie jį“, – teigė medikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./K.Štaras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./K.Štaras

Vis dėlto žinia apie tai, kad pavaduoti A.Verygą paskirtas J.Narkevičius, K.Štarui buvo netikėta.

Kartu jis pripažino, kad jį glumina, jog sveikatos apsaugos ministras išėjo penkių savaičių trukmės atostogų.

„Be abejo, esant tokiai situacijai, aš manau, kad turėtų atsakingiau elgtis. (...) Aš manau, kad įtampos buvo ir tikrai dirbo. Ir kiekvienas turi teisę į poilsį. Tačiau gal būtų užtekę ir trumpiau?“ – komentavo Centro poliklinikos vadovas.

Aš manau, kad įtampos buvo ir tikrai dirbo. Ir kiekvienas turi teisę į poilsį. Tačiau gal būtų užtekę ir trumpiau?

Medikai juokauja: iš tikrųjų išplauta 40 milijonų

Į Seimo TS-LKD frakcijos posėdį taip pat atvykusi Lietuvos medikų sąjūdžio pirmininkės pavaduotoja Jurgita Sejonienė minėjo, kad kaip tik šiandien turime problemą su Registrų centru.

„Medikai juokauja, sako, pagaliau iš tikrųjų išplauti 40 milijonų. Šiandien neaišku, ar sistema pradės veikti, bet darbas šiandien nevyksta dėl to, kad sistema neveikia. Tai už Registrų centrą kaip ir atsakingas susisiekimo ministras. Tai bus įdomu sužinoti jo nuomonę apskritai apie tos sistemos galimybes: ar ją galima sutvarkyti, ar mums reikia tiesiog naujos sistemos“, – sakė ji.

Medikai juokauja, sako, pagaliau iš tikrųjų išplauti 40 milijonų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Sejonienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Sejonienė

Anot J.Sejonienės, aišku, kad poilsio reikia visiems.

„Bet tokiu pakankamai įtemptu metu penkios savaitės, nežinau, ar tai yra protinga ir ar tai yra gerai“, – žurnalistams Seime sakė ji.

Lietuvos medikų sąjūdžio vicepirmininkė teigė nežinanti, kodėl A.Verygą pavaduojančiu ministru paskirtas J.Narkevičius.

„Bet šiuo metu mums neatrodo, kad sprendimas yra logiškas, nes tikrai už didžiausią problemą šiuo metu kaip tik ir atsakingas šitas ministras“, – pakartojo J.Sejonienė.

„Toks tokį pavaduoja“

Komentuodama tai, kad A.Verygą pavaduoti patikėta J.Narkevičiui, Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos (LPOAT) pirmininkė Vida Augustinienė sakė taip: „Toks tokį pavaduoja.“

Iš straipsnių, pasisakymų ji teigė supratusi, kad viską vis tiek kontroliuoja pats A.Veryga.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vida Augustinienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vida Augustinienė

V.Augustinienė svarstė, kad A.Veryga pasiėmė tokias ilgas atostogas, nes už jas gaus nemažai atostoginių.

„Matyt, nemažai išsimokėjo pinigų paskutinius mėnesius, tai ir už atostogas nemažai gaus. Todėl ir pasiėmė tokias ilgas atostogas, nes gal iki metų galo nebeprireiks“, – sakė LPOAT pirmininkė.

Ar bandė „patrolinti“?

Seimo TS-LKD frakcijos seniūno Gabrieliaus Landsbergio nuomone, Vyriausybės sprendimas tokią svarbią pavaduojančiojo ministro poziciją patikėti J.Narkevičiui, kuriam prezidentas Gitanas Nausėda yra išreiškęs aiškų nepasitikėjimą, „buvo įdomus“.

„Ponas J.Narkevičius ganėtinai drąsiai atsakinėjo vakar žiniasklaidai į klausimus, sakydamas, kad jis tikrai įsigilinęs pakankamai į sritį, jog galėtų tas penkias savaites – ar ten tris savaites, kiek ten jis dirbs už poną A.Verygą, viską čia prižiūrėti. Tai mes nusprendėme, kad tegul tada jis ateina ir atsako į klausimus pagal tai, kiek jis kompetencijos turi“, – aiškino konservatorių lyderis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Klausiamas, ar bandė „patrolinti“ J.Narkevičių, G.Landsbergis tikino, kad ne.

„Jeigu kas nors ką nors ir „trolina“, tai „trolina“ nebent Saulius Skvernelis. Ir, ko gero, pirmiausia, prezidentą. (...). Na, galbūt ir opoziciją“, – mano jis.

Jeigu kas nors ką nors ir „trolina“, tai „trolina“ nebent Saulius Skvernelis. Ir, ko gero, pirmiausia, prezidentą.

Vertindamas ilgas A.Verygos atostogas G.Landsbergis aiškino, kad žmogiškai gali ministrą suprasti – jis daug dirbo, kiekvieną dieną jį matėme eteryje, kas irgi atima daug jėgų.

„Gal aš būčiau taip tikėjęsis: žmonės paprastai išeidami į atostogas, ypač tokį ilgą laiką, pasako, kad viskas, ką aš galėjau padaryti, kas turėjo būti padaryta, yra padaryta. Tai šiandien mes matome iš medikų skundų, pacientų skundų, kad jie negauna pakankamai paslaugų. Mano žiniomis, netgi tie daug ginčų Seime sukėlę priedai, yra nepasiekę medikų. Tai panašu, kad darbai tiesiog yra nepadaryti“, – kalbėjo konservatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?