Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 01

Melagienos prasilenkia su logika: kaukės nepraleidžia deguonies, bet ligoniams jų reikia

Kaukių priešininkai toliau skleidžia melagienas, esą jos ne saugo, o kelia žalą sveikatai, nes plaučiai neva negauna deguonies. Tai yra melas – kaukės leidžia kvėpuoti šviežiu oru ir nesumažina deguonies lygio kraujyje. Medikų teigimu, nosies ir burnos dengimas jomis yra vienas būdų neplatinti bei neužsikrėsti COVID-19.
Veido kaukė
Veido kaukė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Praėjusią savaitę įsigaliojo karantino pakeitimai.

Vyriausybės priimti pakeitimai numato, kad galima nebedėvėti kaukių atvirose vietose, kai tarp žmonių išlaikomas bent dviejų metrų atstumas.

Kaukių dėvėjimo uždarose vietose reikalavimai nesikeičia.

Priminė pernykštį įrašą

Vakcinų nuo COVID-19 skeptikė, jau ne kartą socialiniame tinkle „Facebook“ skelbusi klaidinančius komentarus apie šią ligą, skiepus ir karantino ribojimus, šiomis dienomis dukart pasidalijo beveik metų senumo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas policininko ir jo sustabdyto vairuotojo dialogas.

„Teisingai kalba vairuotojas! Patys jie nesupranta, kaukė nešiojama tik tuo atveju, kai serga žmogus! Tai kodėl nepaskaito apie kaukių žalą plaučiams! Plaučius traumuoja, nes deguonies pilnai negauna“, – pakomentavo ji.

Stop kadras iš „Facebook“/Aiškinama, esą kaukės reikalingos tik sergantiems žmonėms
Stop kadras iš „Facebook“/Aiškinama, esą kaukės reikalingos tik sergantiems žmonėms

Po poros dienų, darsyk pasidalijusi tuo pačiu įrašu, moteris pridėjo (turėdama omeny policijos darbą):

„Jie tik sugeba baudas išrašyti ir smurtauti. Daug tiesos jis pasakė. Puola jie tik silpnesnius už save… Kaip žema…“

Šis vaizdo įrašas „Facebook“ buvo paskelbtas pernai balandžio vidury, iki šiol jis sulaukė maždaug 900 komentarų.

„Vakar kelyje Pakruojis-Radviliškis, kontrolės punkte policininkai sustabdė automobilį „Ford Galaxy“, kurį vairavo Žmogus Marius“, – pakomentavo vairuotojo ir pareigūno dialogą paviešinęs vyras.

Stop kadras iš „Facebook“/Įrašas buvo padarytas per 2020-ųjų Velykas
Stop kadras iš „Facebook“/Įrašas buvo padarytas per 2020-ųjų Velykas

Iš paties filmavusiojo paskyros įrašas esą buvo ištrintas.

Jei nurodyta teisinga data, dialogas vyko balandžio 12-ąją, per Velykas, kuomet Lietuvoje judėjimas tarp savivaldybių buvo griežtai apribotas.

Aiškino, esą karantinuoti reikia tik ligonius

Nors pati pokalbio pradžia nenufilmuota, galima suprasti, kad sustabdytas vairuotojas atsisakė ne tik pateikti savo dokumentus, bet ir prisistatyti. Beveik 5 min. trukmės įraše girdėti, kaip vyras auklėja ir užgaulioja pareigūną, nevengia necenzūrinių žodžių.

Iš pradžių jis klausinėja, kiek ilgai bus užlaikytas, nes pareigūnai esą pažeidžia įstatymus ir jo teises. Policininkas jam atsako, kad tol, kol prisistatys ir pateiks dokumentus.

Vairuotojas savo ruožtu atkerta, kad pareigūnas pats neprisistatė, nors ir parodė tarnybinį pažymėjimą:

„Net neprisistatei, kas esi. Kur įmonės kodas? (…) Pažymėjimas yra niekinis, pirmiausia jis yra ant plastikinio nešėjo. Pagal tarptautinę teisę reglamentuota, dokumentas tikras yra tik ant popierinio „nešėjo“. (…) Įmonės kodą? Aš noriu sužinoti… Komercinė įmonė prasideda iš skaičiaus 1, valstybinė prasideda iš skaičiaus 2.“

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Blokpostas Panevėžyje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Blokpostas Panevėžyje

Jis prisistatė tik kaip „žmogus Marius“. Kai policininkas kelis kartus paprašo prisistatyti, kaip pridera, vairuotojas paaiškina: „Žmogus turi vardą ir viskas.“ Paskui ima šaukti: „Aš jums dokumento nepateiksiu! Net neprivalau aš jokių dokumentų pateikinėti.“

Į tai pareigūnas atsako, kad jis atrodo esąs neblaivus, atsisako tikrintis. „Nu tai, jeigu jums atrodo, žegnokitės. Nu ką aš galiu padėti jums, jeigu aš jums neblaivus. (…) O man atrodo, kad jūs ligoniai esat, nes su maske stovit“, – aiškina vairuotojas.

Jis prideda, kad „karantinas yra ligonių žmonių izoliacija nuo sergančių“, reiškia, „ligoniai sergantys guli ligoninėje. o savęs izoliacija – terminas ne juridinis, jis kalba pats už save, reiškia, tu pats save izoliuoti gali“.

Kadangi su „žmogumi Mariumi“ sunkiai sekasi susikalbėti, policininkas kažkam paskambina ir papasakoja, kas dedasi. Šis nusikeikęs įspėja nebelauksiantis ir važiuosiantis savo keliais, nes pažeidžiamos jo teisės.

Kai pareigūnas vėl paprašo nebekonfliktuoti ir nurodyti vardą, pavardę bei asmens kodą, vairuotojas atkerta tokio neturintis, nes kodus turi tik prekės, o žmogus neidentifikuojamas.

Stop kadras iš „Facebook“/Aiškinama, esą dėl kaukių plaučiai negauna deguonies
Stop kadras iš „Facebook“/Aiškinama, esą dėl kaukių plaučiai negauna deguonies

Tuomet vairuotojas griebiasi teisinės leksikos: „Palaukit, jūsų jurisdikcija kur yra voobšče iš viso?“

Policininkas atsako, kad Lietuvos Respublikoje.

„Ne, jurisdikcija kokia – jūrinė teisė, teisingai? (…) Kokia jūs jurisdikcija vadovaujatės? Ne jūrine?“ Jurisdikcija, nors ir skamba panašiai, yra ne jūrų teisė, o teisė ir įgaliojimai vykdyti teisingumą apibrėžtoje teritorijoje.

Kai pareigūnas paaiškina, kad vadovaujasi mūsų šalies įstatymais, vairuotojas tęsia: „Palaukit, nėra tokių, yra jurisdikcija, yra žemės, kontinentalinė ir jūrinė. Tai kuria jūs jurisdikcija vadovaujatės? (…) Konstitucijoje pasakyta: kontinentaliniam šelfe ir išskirtinėj ekonominėj zonoj. Kur tai randasi? 200 mylių nuo kranto pirmiausia. (…) Mes sausumoj. Tai reiškia ką – jūsų jurisdikcija tik jūroj galioja, laivams.“

Veido dengimas sumažina COVID-19 atvejų perpus

„Žmogus Marius“, net jei taip bandė pokštauti ar provokuoti pareigūnus, painiojosi ne tik teisinėse sąvokose. Klaidingas ir paaiškinimas apie kaukes. Jų reikia ne vien sergantiesiems, kad neplatintų viruso.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Žmonės Simono Daukanto aikštėje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Žmonės Simono Daukanto aikštėje

Pandemijos pradžioje išties būta prieštaringų rekomendacijų dėl kaukių dėvėjimo. Ekspertams trūko žinių, kaip tiksliai SARS-CoV-2 plinta, kad galėtų pateikti konkrečių rekomendacijų.

Bet jau seniai teigiama, kad, derinamos su rankų higiena ir atstumo nuo kitų žmonių laikymosi, kaukės gali pristabdyti virusų plitimą.

„Dėvėdamas kaukę, apsaugai tiek kitus, tiek save. Kaukės padeda labiausiai, kai jas dėvi visi, – nurodo JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras. – Kaukę reikia dėvėti net nesergant. Nes žmonės, kuriems niekada nepasireiškia arba dar nepasireiškė ligos simptomai, vis tiek gali platinti virusą.“

Vokietijos mokslininkai yra paskaičiavę, kad kaukių dėvėjimas gali sumažinti naujų COVID-19 atvejų skaičių 45 proc.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja dėvėti kaukes viduje ir lauke, kai neįmanoma išlaikyti bent 1 metro atstumo tarp žmonių.

Amerikos medikų asociacijos žurnale (JAMA) neseniai publikuotame apžvalginiame straipsnyje pažymėta, kad kaukės yra efektyvi prevencijos priemonė, ji turėtų būti taikoma ypač dabar, plintant gerokai labiau užkrečiamoms koronaviruso atmainoms.

Kaukės deguonies neblokuoja

Neteisingas ir prie vaizdo įrašo pridėtas komentaras, kad kaukės „plaučius traumuoja, nes deguonies pilnai negauna“.

Internete jau kelis mėnesius plinta išvedžiojimai, esą kaukės žudo smegenis, nes žmogus su savo išvėptu oru įkvepia daugiau ne deguonies, o anglies dvideginio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantino metu veikianti kirpykla
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantino metu veikianti kirpykla

Šį teiginį medikai jau yra paneigę.

Pernai liepą JAV mokslininkai paskelbė, kad įprastos veido kaukės nesumažina į plaučius patenkančio deguonies kiekio, net ir žmonėms, kuriuos kamuoja sunkios plaučių ligos.

Anot tyrėjų, užsidėjus kaukę iš pradžių apimantis nemalonus pojūtis atsiranda dėl to, kad sudirginami jautrūs veido raumenys, įkvepiamas šiltesnis oras, net klaustrofobijos.

Iškvėptas ir šviežas oras susimaišo, nes kaukė nėra visiškai prigludusi prie veido, be to, net pro ją oras gali prasiskverbti. Deguonies molekulė yra vos 260 pikometrų (1 pikometras sudaro 1 x 10-12 metro).

Medžiagos, iš kurios pagamintos chirurginės kaukės, skylutės yra maždaug 100 tūkst. – 1 mln. kartų didesnės. Taigi įprastos kaukės nesustabdo jokių oro dalelių.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Medicininė kaukė
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Medicininė kaukė

Agentūra „Reuters“ jau anksčiau paneigė teoriją, kad kaukės sukelia hiperkapniją (būseną, kuri ištinka įkvėpus per daug anglies dvideginio).

Patikimi šaltiniai

Informacinę erdvę stebinčių institucijų atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas