Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 30

Melagienų TOP-3: ne taip suprato žinomų žmonių mirtis ir Seimo vadovės kalbą

Melagienų apie skiepus nuo COVID-19 skleidėjai vėl varžosi dėl dėmesio su tais, kurie platina propagandą apie karą Ukrainoje. Pranešimai apie žinomesnių žmonių mirtis dažnai sukelia diskusiją, esą priežastis – ši vakcina, net jei viešai nebuvo paskelbta, ar jie buvo pasiskiepiję. Vakcinų šalutinį poveikį registruojanti ir tirianti tarnyba skelbia, kad mūsų šalyje priežastinis ryšys tarp skiepų ir mirties dar nė karto nebuvo nustatytas.
Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“
Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Skaudūs pastarojo meto pranešimai apie žinomų žmonių mirtis atgaivino melagienų, esą skiepai nuo COVID-19 nuvaro į kapus, bangą. Socialinių tinklų vartotojai dalijasi šiomis žinutėmis su komentarais, kuriuose tiesiai ar tarp eilučių dėl nutrūkusių gyvenimų kaltinamos vakcinos.

Bet dar dažniau socialinių tinklų vartotojai platina melagingus pranešimus apie Rusijos invaziją į Ukrainą ir susijusius asmenis bei įvykius.

Pavyzdžiui, internautams užkliuvo ant prezidento Volodymyro Zelenskio batų pamatyta Z. Iš tiesų ant jų užsiūta raidė N, kuria žymima kompanijos „New Balance“ produkcija.

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen žodžiai, ištarti per Konstantinopolio patriarcho Baltramiejaus I vizitą Vilniuje, į rusų kalbą buvo išversti klaidingai. Parlamento vadovė pažymėjo, jog nepriimtina, kad imperialistiniai Kremliaus režimo siekiai pridengiami Dievu. Rusijos žiniasklaida išplatino žinią, esą ji pasipiktino, kad Dievas padeda šiai šaliai.

Dėl mirčių vėl kaltina vakcinas

Prieš kelias dienas vienas „Facebook“ vartotojas paskelbė: „Klaipėdos sporto bendruomenę sukrėtė netikėta žinia: mirė vos prieš mėnesį 47-ąjį gimtadienį atšventęs Klaipėdos „Gintaro“ sporto centro treneris, Lietuvos plaukimo sporto meistras, ilgametis nacionalinės rinktinės narys, daugkartinis Lietuvos rekordininkas ir čempionas Artiom Zaicev.“

Ši įrašas buvo teisingas: iš tiesų nutrūko vos prieš mėnesį 47-ąjį gimtadienį atšventusio buvusio sportininko, trenerio A.Zaicevo gyvybė.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Buvusio plaukiko, trenerio Artiomo Zaicevo mirtis vėl įplieskė diskusiją apie tariamą pragaištingą vakcinų nuo COVID-19 poveikį
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Buvusio plaukiko, trenerio Artiomo Zaicevo mirtis vėl įplieskė diskusiją apie tariamą pragaištingą vakcinų nuo COVID-19 poveikį

Nors jokios kitos informacijos nebuvo pateikta, komentaruose žmonės ėmė svarstyti, esą vyrą pakirto skiepai nuo COVID-19. Bet apie tai nerašoma ir žiniasklaidos pranešimuose.

Neseniai tas pats „Facebook“ vartotojas buvo pasidalinęs panašia liūdna žinia: „Netektis Lietuvos sporte: užgeso ilgamečio kalnų slidinėjimo federacijos prezidento Pauliaus Augūno gyvybė.“

Vyras pridėjo slidininko nuotrauką su rėmeliu, kuriame angliškai parašyta „I trust science. I am vaccinated“ („Pasitikiu mokslu. Esu pasiskiepijęs“).

Taip pat skaitykite: Netektis: mirė kalnų slidinėjimo puoselėtojas Paulius Augūnas

Nors pirmuosiuose pranešimuose apie mirtį jos priežastis nebuvo nurodyta, socialinių tinklų vartotojai iškart pradėjo diskusijas apie skiepus

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Prozininko, publicisto, žurnalisto, religijos ir mitologijos tyrinėtojo Mindaugo Peleckio prisipažinimas apie skiepą po jo mirties paverstas melagiena
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Prozininko, publicisto, žurnalisto, religijos ir mitologijos tyrinėtojo Mindaugo Peleckio prisipažinimas apie skiepą po jo mirties paverstas melagiena

Panašiai jie sureagavo ir į poeto, prozininko, publicisto, žurnalisto, religijos ir mitologijos tyrinėtojo Mindaugo Peleckio mirtį: ji buvo susieta su skiepais. Mat vyras prieš dvejus metus taip pat buvo prisipažinęs, kad pasiskiepijo.

Taip pat skaitykite: Mirė poetas, publicistas Mindaugas Peleckis

Leistis į tokius išvedžiojimus, kad žmones pakirto skiepai, ne tik nepagarbu velionių atžvilgiu, bet ir klaidinga. Mirties priežastys nebuvo detalizuotos, todėl neatmestina, kad gyvybės užgeso dėl sveikatos problemų ar tiesiog amžiaus.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) registruoja pranešimus apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas (ĮNR) į skiepus.

Kaip portalą 15min informavo įstaigos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė, nuo 2020 m. gruodžio, kai buvo pradėta skiepyti nuo koronaviruso, gauti 35 pranešimai apie žmonių mirtis po vakcinacijos.

Taip pat skaitykite: Neleidžia ramiai išeiti: po žinomų žmonių mirčių pasipylė melagienos apie vakcinas

„Nė vienu atveju priežastinis ryšys tarp vakcinos ir mirties nebuvo nustatytas“, – pažymėjo ji.

Net jei pastarosios žinomų žmonių mirtys būtų susijusios su vakcinomis nuo COVID-19, tokių greitų išvadų oficialiai niekas nepaskelbtų.

Kiekvienu atveju skiepų ir ĮNR, taip pat ir mirties, priežastinis ryšys vertinamas individualiai ir pagal tam tikrus kriterijus. Vien fakto, kad žmogus buvo pasiskiepijęs ir jį ištiko mirtis, nepakanka priežastiniam ryšiui pagrįsti. Apskritai net nežinia, ar žmonės, kurių mirtis internautai susiejo su skiepais, buvo pasiskiepiję nuo koronaviruso.

Tokių tyrimų trukmė taip pat yra įvairi, atliekami laboratoriniai ir kiti tyrimai, todėl taip greitai išvadų nereikėtų tikėtis.

Vietoj N pamatė Z

Internautams užkliuvo ant V.Zelenskio batų pamatyta raidė Z. Iš tiesų ant prezidento apavo užsiūta ne vienu iš Rusijos invazijos į Ukrainą simbolių tapęs ženklas, o raidė N, kuria žymima JAV kompanijos „New Balance“ produkcija. Vaizdo įraše jis kojas laikė taip, kad raidė buvo matoma gulsčia.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kai kuriems internautams N ant Volodymyro Zelenskio batų pasirodė kaip Z
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kai kuriems internautams N ant Volodymyro Zelenskio batų pasirodė kaip Z

Dėmesį į Ukrainos vadovo avalynę atkreipė viena „Facebook“ vartotoja. Ji prieš kelias dienas pasidalijo įrašu, kuriame V.Zelenskis duoda interviu.

Prezidentas, kaip paprastai karo dienomis, apsirengęs chaki spalvos kelnėmis ir džemperiu, avi rudus batus.

Įpusėjus 9 sekundžių trukmės įrašui jų vaizdas pritraukiamas ir ant suvarstomų žygio batų aiškiai galima pamatyti užsiūtą raidę Z.

Iš tiesų ant batų matyti raidė N, kuria žymima 1906-aisiais įkurtos JAV kompanijos „New Balance Athletics, Inc.“ avalynė.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Volodymyras Zelenskis neretai avi „New Balance“ batus
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Volodymyras Zelenskis neretai avi „New Balance“ batus

Įprastos formos, nestilizuota raidė nuo 1976 m. siuvama ant daugelio jos gaminamų batų šono. Nors įstrižai prisiūta raidė atrodo pasvirusi, batų nosį šiek tiek pasukus žemyn. N virsta taisyklinga Z.

Taip pat skaitykite: Propagandos poveikis: iš kur ant Volodymyro Zelenskio batų atsirado „raidė Z“

„Facebook“ paskelbtas kadras yra iš interviu, kurį V.Zelenskis davė Vokietijos transliuotojo ZDF žurnalistei Katrin Eigendorf. Puikiai rusiškai kalbanti vokietė jį kalbino pernai spalį.

Ukrainos prezidento apranga nuo pat Rusijos įsiveržimo buvo vienas iš dažniau aptarinėjamų dalykų. Buvo analizuojama, ką konkrečiai jis vilki ir kiek drabužiai bei avalynė kainuoja, kaip apsirengęs bendravo su aukščiausiais JAV pareigūnais, kas yra šių drabužių gamintojai.

Taip apsirengęs jis ne tik lankosi kovų rajonuose, bet ir dalyvauja susitikimuose su galingiausių pasaulio valstybių lyderiais, bendrauja su žiniasklaida. Jo drabužiai suformavo jo vadovavimo stilių ir įvaizdį.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

V.Zelenskio pasirinkta apranga karo metui skelbia ir tam tikrą žjnią: „Karinė apranga, nesvarbu, oficiali ar taktinė uniforma, jau seniai vaidino lemiamą vaidmenį formuojant valstybės vadovų įvaizdį. Šie drabužiai demonstruoja autoritetą, patriotizmą, ryžtą ir galią – paprastai vyrišką.“

Taip pat skaitykite: Ukrainos prezidento V.Zelenskio apranga stebina kaina: kodėl jis nedėvi karinės uniformos?

Duodamas interviu Vokietijos žurnalistei, prezidentas vilkėjo savo karo mėnesių kostiumą. Batai taip pat nebuvo skirti pademonstruoti, neva jis reiškia paramą Rusijos kariuomenei.

Tokius pačius, o gal ir tuos pačius suvarstomus žygio batus jis avėjo ir kitose situacijose. Pavyzdžiui, keliomis dienomis anksčiau, nei internete pasirodė ZDF duotas interviu, socialiniame tinkle „Twitter“ buvo publikuota V.Zelenskio nuotrauka, kurioje jis avi tokius pačius batus. Prezidentui tvirtai stovint ant žemės aiškiai matyti, kad jie pažymėti raide N.

Pasiklydo vertime

Ne taip buvo suprasta ir frazė, Seimo vadovės V.Čmilytės-Nielsen ištarta per Konstantinopolio patriarcho Baltramiejaus I vizitą Vilniuje.

„Lietuvos parlamento pirmininkė nepriimtina pavadino Dievo pagalbą Rusijai“, „politikė skundėsi, kad Dievas padeda Rusijai“, „Lietuvoje pasipiktino Dievo pagalba, Rusijai siekiant savo tikslų“, Seimo pirmininkė „priekaištavo Dievui už Rusijos palaikymą“ – tokios antraštės mirgėjo Rusijos portaluose.

Visuose buvo cituojama ta pati frazė: „Vilniuje Dievo žodis buvo skleidžiamas meile, o ne kardu.

Todėl mums, miesto gyventojams ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės palikuonims, visiškai nepriimtina, kai Dievas dengia imperialistinius Kremliaus režimo siekius.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Viktorijos Čmilytės-Nielsen žodžiai buvo išversti klaidingai ir pasitelkti propagandai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Viktorijos Čmilytės-Nielsen žodžiai buvo išversti klaidingai ir pasitelkti propagandai

Šaltinis taip pat visur nurodytas tas pats – susirašinėjimų programėlės kanalas „Baltnews“.

Kovo 22 d. per susitikimą su Baltramiejumi I parlamento vadovė išties kalbėjo apie Dievą, Tačiau tiksliai tokių žodžių, kurie platinami Rusijos žiniasklaidoje, ji nesakė.

Taip pat skaitykite: Seimo vadovė: ukrainiečiai negali melstis Bažnyčioje, kuriai vadovauja karo rėmėjas

V.Čmilytė-Nielsen pabrėžė, jog kalbant apie tarpreliginį ir tarpkultūrinį dialogą Vilnius yra ypatinga vieta, jis garsėja kaip religinės tolerancijos miestas, kuriame sugyveno Romos katalikai, stačiatikiai, sentikiai, reformatai, liuteronai, judėjai, karaimai, unitai, musulmonai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen, Baltramiejus I
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen, Baltramiejus I

Tuomet ji ištarė tokią frazę (ją galima rasti Seimo tinklalapyje paskelbtame pranešime): „Vilniuje Dievo žodis buvo skleidžiamas meile, o ne kardu.

Todėl mums, vilniečiams ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės palikuoniams, absoliučiai nepriimtina, kai imperialistiniai Kremliaus režimo siekiai pridengiami Dievu.“

Taip pat skaitykite: Viktorija Čmilytė-Nielsen kalbėjo apie Dievą ir Rusiją, propaganda ją suprato savaip

Iš to matyti, kad V.Čmilytė-Nielsen kalbėjo apie tai, kad Dievu pridengiama Kremliaus politika, o ne piktinosi tuo, kad kad jis padeda Rusijai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas