Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 13

Melagienų TOP-3: žmonės kare žūsta ir žalojami, o internautai mato aktorius ir lėles

Istorija kartojasi – Izraelio karas su „Hamas“, kaip ir Rusijos plataus masto invazija į Ukrainą, tapo „filmavimo aikštele“. Internete nesiliauja įrašų ir straipsnių, neva atakos, sužeidimai ar žūtys yra suvaidinti, srautas. Melagienų platintojai neturi skrupulų – žuvusius vaikus net vadina lėlėmis, sąmokslo teorijoms patvirtinti ištraukiamos senos nuotraukos. Portalas 15min apžvelgia kai kuriuos tariamos vaidybos karo metu atvejus.
Gazos al-Zahros rajonas po bombardavimo
Gazos al-Zahros rajonas po bombardavimo / „Scanpix“/AP nuotr.

Žuvusį vaiką pavadino lėle

Internautai itin aktyviai dalijosi kadrais su keturmečio palestiniečio kūnu aiškindami, esą rodoma tik į baltą maršką suvyniota lėlė. Tai nėra tiesa – palaikus įamžinęs fotografas ir mama patvirtino, kad vaikas tikrai žuvo.

„Hamas" yra apimti nevilties! – tvirtino vienas pirmųjų melagiena pasidalijęs „X“ (buvusio „Twitter“) vartotojas. – Jie paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti negyvas palestiniečių kūdikis... bet palaukite.

Ekrano nuotr. iš „X“/Žuvęs palestinietis berniukas internete buvo palaikytas lėle
Ekrano nuotr. iš „X“/Žuvęs palestinietis berniukas internete buvo palaikytas lėle

Tai – ne tikras kūdikis, o lėlė, taip, perskaitėte teisingai, lėlė kūdikis! Jie suprato savo klaidą ir jau ištrynė vaizdo įrašą.“

Per lygiai mėnesį šis įrašas peržiūrėtas 3,8 mln. kartų, 27 tūkst. žmonių po juo paspaudė „patinka“, beveik 17 tūkst. internautų juo pasidalijo.

Nepraėjus nė 10 minučių, tas pats vaizdo įrašas atsirado ir Izraelio valstybės oficialioje paskyroje „X“, kurią administruoja jos Užsienio reikalų ministerijos Skaitmeninės diplomatijos komanda. Prieš kurį laiką jis buvo pašalintas.

Kai kuriose paskyrose prie įrašo net pridėta grotažymė „Pallywood“ (tai yra sujungti Palestinos ir Holivudo pavadinimai).

„Lėlės“ versija yra melas. Faktų tikrinimo tinklalapis „Alt News“ pateikė įvairių įrodymų, kad tai yra per Izraelio ataką žuvęs berniukas. Jo žurnalistai nuotraukų bazėje „Getty Images“ rado nuotrauką su vyru, kuris įraše laiko žuvusį berniuką.

AFP fotožurnalisto Mohammedo Abedo nuotraukoje jis įamžintas sėdintis prie kažkokio pastato su panašaus dydžio kūnu baltame audekle ant kelių.

Kadro aprašymas skamba taip: „Palestinietis vyras per laidotuves laiko vaiką, suvyniotą į audeklą, kai šeštą dieną iš eilės tęsiasi įnirtingi mūšiai tarp Izraelio ir „Hamas“ judėjimo Gazos mieste“. Nurodyta ir fotografavimo data – 2023 m. spalio 12 d.

Taip pat skaitykite: Izraelio ir „Hamas“ karo „vaidyba“ tęsiasi: šįkart žuvęs 4-metis išvadintas lėle

Internete platinamame vaizdo įraše matyti vandens ženklas. „Alt News“ teigimu, tai yra Momeno El Halabi – palestiniečių fotografo, nušviečiančio ir dokumentuojančio Izraelio atakas.

Tą patį įrašą, tik geresnės kokybės, galima rasti jo paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“.

„Alt News“ žurnalistai susisiekė su M. El Halabi. Šis paneigė, kad įamžino lėlę, o ne vaiką. Fotografas nurodė, kad tai buvo keturmetis Omaras Bilalas Al-Banna, kuris žuvo Al-Zaytoune, esančiame į pietryčius nuo Gazos. Šį kaimą Izraelis atakavo iš rodo kaip tik spalio 12-ąją. Per antskrydį žuvo 51, buvo sužeistas 281 žmogus.

Britų visuomeninio transliuotojo BBC žurnalistė susisiekė su berniuko mama Yasmeen. Ši patvirtino, kad sūnus žuvo per oro antskrydį. Omeras su vyresniu broliu Majdu žaidė lauke, kai izraeliečių pajėgos pataikė į kaimyno namą. Ant vaikų nukrito jo nuolaužos, kurios jaunesnįjį iš brolių pražudė, o vyresnįjį sužeidė į koją.

Sužeistas ne tinklaraštininkas

Dar vieno pasakojimo apie tariamą vaidybą karo metu herojus – palestinietis aktorius, kuris esą vieną dieną vaidina mirštantį ligoninėje, o kitą sveikutėlis filmuoja „TikTok“ įrašus.

Socialiniame tinkle „X“ (buvęs „Twitter“) spalio 25 d. pasirodė „Oli London“ pasivadinusio vartotojo žinutė: „Hamas“ profesionalus raudotojas (angl.Crisis Actor, – aut.) apsimeta Izraelio oro antskrydžio auka – jis guli ligoninės lovoje ir apsimeta esąs kritinės būklės, o du antrojo plano aktoriai laiko jo ranką.

Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinamose nuotraukose tariamai užfiksuotas palestiniečių tinklaraštininkas
Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinamose nuotraukose tariamai užfiksuotas palestiniečių tinklaraštininkas

Iš tikrųjų šis vyras yra „Hamas“ muzikantas ir aktorius, vaidinantis įvairiuose šios teroristinės grupuotės vaizdo klipuose.“

Įrašas sulaukė netikėto populiarumo – jis jau peržiūrėtas 5 mln. kartų, daugiau nei 19 tūkst. internautų juo pasidalijo.

Jau kitą dieną pasirodė publikacija populiariame pramogų naujienų portale „Toronto Sun“, informaciją ėmė platinti ir garsūs tinklaraštininkai visame pasaulyje. Socialiniame tinkle „Facebook“ žinučių, kad palestiniečių aktorius spėja atlikti ne vieną vaidmenį, atsirado ir lietuvių kalba. Apie jį pranešė ir Ukrainos „Telegram“ kanalai.

Atvirkštinė vaizdų paieška leido socialiniame tinkle „Instagram“ rasti vieną iš vaizdo įrašų, kurio ekrano nuotraukos pasklido po socialinius tinklus. Tai padėjo išaiškinti asmens, kuris pristatomas „palestiniečių tinklaraštininku“, tapatybę.

Saleh Aljafarawi prisistatantis vyras iš tiesų gyvena Gazos Ruože, yra išplatinęs nemažai vaizdo medžiagos, užfiksuotos prasidėjus karo veiksmams.

Jis turi ir „YouTube“ kanalą, kuriame dalijasi savo muzikos vaizdo įrašais. zS.Aljafarawi atvaizdas lyginamas su vaikino, gulinčio ligoninės patale.

Kadruose iš ligoninės matomas „TikTok“ platformoje naudojamas – @Ibraheem1997b – atveda prie originalaus vaizdo. Čia matyti ir paskelbimo data – rugpjūčio 19-oji, taigi filmuota gerokai iki karo veiksmų.

Tarp raktažodžių prie įrašo iš ligoninės paminėta vietovė – Nur Shams pabėgėlių stovykla šiaurinėje Vakarų Kranto dalyje.

Taip pat skaitykite: Nužudytų kūdikių vaizdai – nepakeliami: internautai aiškina, kad jie sufabrikuoti

Palestinos interneto svetainėje „Tarptautinis solidarumo judėjimas“ galima aptikti daugiau to paties sužeisto vaikino nuotraukų. Skelbiama, kad tai – 16 metų palestinietis Mohammedas Zendiqas, kuris neteko kojos liepos 24 d. Izraelio pajėgoms įsiveržus į pabėgėlių stovyklą.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai nuotraukose užfiksuotas palestinietis vaidino sužalojimus?

„TikTok“ galima rasti ir jo brolio, pasivadinusio @esam_zandek, paskyrą, kur skelbiama daugiau nuotraukų su sužeistuoju. Iš jų akivaizdu, kad vaikinas ir S.Aljafarawis – ne tas pats asmuo.

Mergaitė – iš Sirijos

Jau mėnesį trunkančio Izraelio karo su „Hamas“ metu imta aktyviai platinti koliažą iš trijų nuotraukų, kuriose matyti galimai iš griuvėsių ištraukta ar sužeista mergaitė. Kadangi ją vienas po kito neša trys vyrai, o už jų nugarų matyti skirtingas fonas, kadrus lydi komentarai, esą mažametė esanti aktorė, „pergyvenusi“ tris atakas. Tai yra dvigubas melas – mergaitė nevaidino, be to, vaizdai buvo užfiksuoti ne dabar ir net kitoje šalyje.

Trijų nuotraukų koliažas internete paplito spalio pabaigoje. Jose matyti akivaizdžiai šoko ištikta mergaitė ant trijų skirtingų vyrų rankų.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Praėjus 8 metams, per karą Sirijoje padarytos nuotraukos buvo pritaikytos įvykiams Gazoje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Praėjus 8 metams, per karą Sirijoje padarytos nuotraukos buvo pritaikytos įvykiams Gazoje

Koliažas patraukė ir Lietuvos internautų dėmesį. „Mergaitė, kuri buvo išgelbėta 3 kartus po Izraelio atakų Gazos Ruože... – kone identiškai pakomentavo dvi „Facebook“ vartotojos. – Ta pati mergaitė, tie patys rūbai ir net ta pati šukuosena...“

„X“ vartotojai prie nuotraukos taip pat rašė minėtą grotažymę „Pallywood“.

Atvirkštinė vaizdų paieška atskleidžia, kad tas pats koliažas su komentarais, esą nuotraukose užfiksuotos suvaidintos scenos, platinamas jau keletą metų.

2016 m. viename rusiškame forume nuotrauka paskelbta su tokiu komentaru: „Šią mergaitę nuo Rusijos bombardavimo Idlibe gelbėjo mažiausiai tris kartus. Na, arba tris fotosesijas su tuo pačiu makiažu kankino per karščius.“

Panašių prierašų prie nuotraukos daugiausia rusiškuose forumuose ir tinklalapiuose, net straipsnių apie tariamą aktorę galima rasti ir vėlesniais metais.

Koliažas buvo prisimintas ir 2019-ųjų rudenį, tą dieną, kai rastas nusižudžiusio savanorių organizacijos „Baltieji šalmai“ („White Helmets“) veikiančios opozicijos kontroliuojamose Sirijos dalyse, įkūrėjo Jameso Le Mesurier kūnas.

Kaip tik šios organizacijos savanoris, galvą pridengęs baltu šalmu, laiko mergaitę vienoje iš nuotraukų. Ant jo marškinėlių matyti organizacijos ženklas – baltas šalmas Sirijos žemėlapio fone. Tas pats ženklas, tik dar aiškiau, matyti ant automobilio kitoje nuotraukoje.

Taip pat skaitykite: Seną melą pritaikė naujam karui: ne, ši mergaitė nevaidino nei Gazoje, nei Sirijoje

Šie įrašai patvirtina, kad mergaitė nėra Izraelio atakų auka. Netiesa ir tai, kad šoko ištiktas vaikas vaidino. Šią melagieną jau yra dekonstravę faktų tikrintojai iš „Snopes“ (2016 m.), naujienų agentūrų AFP (2018 m.) ir „Reuters“ (šių metų vasarą), neseniai – vėl „Reuters“ ir Palestinos tinklalapis „Thaqaq“.

Ekrano nuotr. iš showmania.bbon.ru/Tos pačios mergaitės nuotraukos su komentarais, esą ji vaidino, platinamos nuo 2016 m.
Ekrano nuotr. iš showmania.bbon.ru/Tos pačios mergaitės nuotraukos su komentarais, esą ji vaidino, platinamos nuo 2016 m.

Nuotraukų, kurių fragmentų koliažu dalijamasi, autorius yra fotografas Ameeras al-Halabi, kuris tuo metu kaip laisvai samdomas žurnalistas dirbo naujienų agentūrai AFP.

Mergaitę jis nufotografavo 2016 m. rugpjūčio 27 d. Alepo miesto rytiniame rajone al-Maadi, prieš pusšeštų metų rašė agentūra. Tuomet per Sirijos režimo pajėgų antskrydį žuvo mažiausiai 15 žmonių,

Panašių šios mergaitės gelbėjimo nuotraukų padarė ir „Reuters“ fotografas.

Ukrainoje taip pat esą vaidino

Melagienos apie tariamai suvaidintas žudynes karo metu aktyviai platintos ir Rusijai užpuolus Ukrainą. Pirmiausi jos pasirodė prie Kyjivo esančioje Bučoje pamačius, kad Rusijos kariai masiškai žudė civilius gyventojus. Pirmiausiai aiškinta, neva filmuotoje medžiagoje matyti, kaip žuvusieji judina rankas.

Vėliau – kad palaikus ant žemės išdėliojo kariai, ruošdami sceną filmavimui. Iš tiesų jie ieškojo sprogmenų, mat traukdamiesi okupantai kai kuriuos nužudytuosius užminavo.

Taip pat skaitykite: Siaubo dienos Bučoje: kaip Rusijos kariai vykdė taikių gyventojų „valymo“ operaciją

Panašūs mitai buvo kuriami apie kitus karo nusikaltimus: neva suvaidinta masinė kapavietė Iziume ir ataka prieš prekybos centrą Kremenčuke, tariamai vaidino ir Mariupolyje sužeista nėščioji.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas