Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 26

Mėnuo po jaunuolio, kunigo ir D.Kunigėlio skandalo: prokuroras iš tarnybos dar neatleistas

Prokuroras Dainius Kunigėlis, įsivėlęs į skandalingą istoriją apie kunigo pedofilijos bylą ir į sodybą nusivežtą jaunuolį, iki šiol nežino savojo teisinio likimo. Nei pakartas, nei paleistas: paties D.Kunigėlio prašymas atleisti jį iš darbo dar nebuvo tenkintas, o prokuroro galimų pažeidimų vidinis tyrimas, dėl kurių jis galėtų būti atleistas „piktuoju“, per mėnesį taip pat nėra užbaigtas.
Temos iliustracija: kol kas prokuroras D.Kunigėlis nei atleistas iš darbo jo paties prašymu, nei kitaip įvertintas jo atžvilgiu vykstančiuose tyrimuose.
Temos iliustracija: kol kas prokuroras D.Kunigėlis nei atleistas iš darbo jo paties prašymu, nei kitaip įvertintas jo atžvilgiu vykstančiuose tyrimuose. / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Lygiai prieš mėnesį, gegužės 26-ąją, generalinė prokurorė Nida Grunskienė prabilo apie įvykį, kuris „labai sukrėtė prokuratūrą“.

Emocija pasidalijusi institucijos vadovė visgi pagrindinį dėmesį skyrė būtinam racionaliam, teisiniam visų aplinkybių įvertinimui. Tuo tikslu Generalinėje prokuratūroje prasidėjo iškart keli tyrimai: vidinis dėl prokuroro D.Kunigėlio veiksmų ir ikiteisminis dėl galimo piktnaudžiavimo jam, kaip pareigūnui, organizuojant galimos kunigo pedofilijos bylos narpliojimą.

Teigė, kad už tylą gaudavo pinigų

15min primena, kad pavasarį kilo vadinamasis jaunuolio, kunigo ir prokuroro skandalas. Jo įkarštyje paaiškėjo, kad kunigo K.Palikšos byloje nuteistą vaikiną į sodybą vežėsi ir prokuroras D.Kunigėlis.

Prokuroras yra nušalintas nuo pareigų iki galutinio sprendimo tarnybiniame patikrinime. Tai reiškia, kad paties prokuroro prašymas atleisti jį savo noru irgi dar nevertintas.

Bausmę už septynių tūkstančių eurų vagystę įkalinimo įstaigoje atliekantis Mantas delfi.lt žurnalistams papasakojo istoriją, kuri ne tik supurtė Lietuvos katalikų bažnyčią, bet ir sukėlė nemažai papildomų klausimų.

19-metis teigė, kad su aukštas pareigas užimančiu kunigu, Vilniaus arkivyskupijos kancleriu ir parapijos rezidentu Kęstučiu Palikša, (g. 1984 m.) intymius santykius palaikė dar gyvendamas Skalvijos namuose. Visa tai prasidėjo dar tuomet, kai Mantui tebuvo 15 metų. Jo teigimu, iš K.Palikšos už seksualinius santykius ir tylą gaudavo pinigų.

Videokadras ir BNS nuotr./Kęstutis Palikša
Videokadras ir BNS nuotr./Kęstutis Palikša

Jurbarkiečio atskleista informacija bei jo pateikti slapta daryti garso įrašai įklampino ir pasisavintų pinigų byloje valstybinį kaltinimą palaikiusį prokurorą Dainių Kunigėlį.

Net jei prokuroro prašymas dėl atleidimo jo paties noru būtų tenkintas, tai nestabdytų tyrimų jo atžvilgiu ir neapribotų galimybės, esant pagrindui, taikyti asmeniui tarnybinę arba kitokią atsakomybę bei nuobaudą.

Garsus prokuroras jau po teismo sprendimo į draugo advokato sodybą vežėsi nuteistą Mantą ir liepė apsimesti teisėjo sūnumi. Jurbarkietis tuomet padarė slaptą garso įrašą. Įraše fiksuota, kaip prokuroras jaunuoliui prasitarė apie savo netradicinę orientaciją, o vėliau, pasak 19-mečio, šalia jo vaikščiojo nuogas, dalijosi dviprasmiškais pasiūlymais.

„Tai labai sukrėtė prokuratūrą, visą visuomenę. Toks elgesys tikrai yra netoleruotinas ne tik prokurorams, bet ir prokuratūros darbuotojams. Atliksime išsamų tyrimą ir tikrai informuosime visuomenę apie tai, koks sprendimas bus priimtas“, – per specialiai surengtą spaudos konferenciją gegužės gale yra sakiusi generalinė prokurorė N.Grunskienė.

VIDEO: Generalinė prokurorė apie D.Kunigėlį: „Toks elgesys tikrai yra netoleruotinas ne tik prokurorams, bet ir prokuratūros darbuotojams“

Istorijai tapus vieša, prokuroras pateikė prašymą atleisti jį iš darbo. Tačiau ne viskas taip paprasta.

Situacija iš esmė dar nepakito

Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Komunikacijos skyrius 15min pranešė, kad tarnybinis patikrinimas D.Kunigėlio atžvilgiu dar nėra baigtas. „Prokuroras nėra atleistas iš prokuratūros savo noru. Jis yra nušalintas nuo pareigų iki galutinio sprendimo tarnybiniame patikrinime“, – nurodoma GP komentare.

Kada tyrimai bus baigti ir jų pagrindu priimti sprendimai, kol kas neanonsuojama. Tačiau prasitariama, kad reikalai juda „į pabaigą“.

GP atstovai anksčiau yra pateikę visuomenei svarbiausių faktų chronologinę santrauką.

2023 m. gegužės 22 d. Generalinėje prokuratūroje gautas asmens pareiškimas dėl galimai neleistino prokuroro elgesio bei papildoma medžiaga (garso įrašas). Gavus įrašą ir pareiškimą, nedelsiant pradėta vidaus tyrimo procedūra, kurią pavesta atlikti Generalinės prokuratūros Vidaus tyrimų skyriui.

BNS nuotr./Nida Grunskienė ir Dainius Kunigėlis
BNS nuotr./Nida Grunskienė ir Dainius Kunigėlis

2023 m. gegužės 25 d. generalinei prokurorei N.Grunskienei buvo pateikta vidaus tyrimo išvada, kurioje siūloma pradėti tarnybinį patikrinimą.

Pradėjus tarnybinį patikrinimą, Generalinės prokuratūros Vidaus tyrimų skyriaus vyriausiais prokuroras R.Petrauskas generalinei prokurorei pateikė tarnybinį pranešimą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo tikslingumo.

2023 m. gegužės 25 d. generalinė prokurorė pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal LR Baudžiamojo kodekso 228 str. 1 d. (dėl prokuroro D.Kunigėlio galimo piktnaudžiavimo). Tą patį ketvirtadienį buvo atlikti pirmieji proceso veiksmai, prokuroras D.Kunigėlis nušalintas nuo pareigų.

Prokuratūros pranešime buvo teigiama, kad ikiteisminį tyrimą, kurio metu bus siekiama nustatyti visas faktines aplinkybes, susijusias su Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros 2-ojo skyriaus prokuroro D.Kunigėlio elgesiu proceso dalyvio (nuteistojo) atžvilgiu, pavesta organizuoti ir kontroliuoti Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentui, o atlikti tyrimą – Specialiųjų tyrimų tarnybai.

Vyksta ir vidinis patikrinimas

Generalinės prokurorės nurodymu dėl prokuroro elgesio Generalinės prokuratūros Vidaus tyrimų skyriuje atliekamas ir tarnybinis patikrinimas.

Gegužės 26 d. taip pat gautas prokuroro prašymas atleisti jį iš užimamų pareigų. Prokuratūra tuomet pažymėjo, kad tokio prašymo patenkinimas nestabdo tyrimų ir neapriboja galimybės, esant pagrindui, taikyti asmeniui tarnybinę arba kitokią atsakomybę bei nuobaudą.

Generalinė prokurorė N.Grunskienė taip pat nurodė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamentui išsamiai patikrinti kito prokuroro kontroliuoto ikiteisminio tyrimo, pradėto dėl galimai vykdytų seksualinio pobūdžio nusikalstamų veikų prieš pareiškėją jam būnant dar nepilnamečiu, medžiagą.

Pabrėžiama, kad toks patikrinimas nereiškia, kad šis, šiuo metu nutrauktas, ikiteisminis tyrimas yra atnaujintas. Skelbta, kad sprendimas dėl to, ar yra teisinis pagrindas atnaujinti šį ikiteisminį tyrimą, bus priimtas tik gavus patikrinimo išvadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi