Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 23 /15:35

Miesto vadovai apie paralyžiuotą Vilnių: laukiama snygio pabaigos, apie nevalytus šaligatvius reikia pranešti

Žiema su stipriu snygiu ir gūsingu vėju gerokai sukaustė sostinę. Mieste nusidriekė spūstys, autobusai ir troleibusai vėluoja vos ne valandą. Kaip sako Vilniaus meras Valdas Benkunskas, miesto gatves prižiūrintys kelininkai dirba nuo trečiadienio vakaro, tačiau nesiliaujantis sniegas niekais verčia ir jų, ir šaligatvius prižiūrinčių kiemsargių pastangas.

Ketvirtadienis sudėtingas visoje Lietuvoje.

Visą informaciją apie situaciją rasite čia: Per šalį slenka itin pavojinga audra: keliai – užpustyti, pilasi avarijos, prasideda lijundra.

„Reikia sulaukti, kol snygis pasibaigs“

„Va dabar žiūriu per langą Konstitucijos prospekte ir matau, kad važiuoja „Grindos“ greideris su barstytuvu, tame pačiame sraute stovi. Visas kamštis“, – ketvirtadienio vidurdienį 15min sakė sostinės meras.

Jo teigimu, kelininkai iš bendrovės „Grinda“ dirba intensyviai: „Mūsų kelininkai dirba net ne nuo ryto, o nuo vakaro. Buvo ir išankstiniai pabarstymai, ruošėsi, įspėjo visus, kad eismo sąlygos bus apsunkintos.

Tai keliuose situacija yra įtempta. Turbūt labiausiai, kad viešasis transportas yra išsimušęs iš savo grafikų. Bet iš darbų pusės, tai tikrai kelininkai daro, ką gali. „Grinda“ daro, ką gali, nepaisant, kad snygis yra intensyvus, bet yra valoma, barstoma, bent taip bandoma užtikrinti kokybę.

O pėsčiųjų takų ir visų viešųjų erdvių valymas vyksta, bet staigiai nuvalyti nepavyksta, nes keliolika minučių ir vėl ta pati situacija. Čia reikia sulaukti, kol pasibaigs snygis.“

VIDEO: Rytinė pūga Vilniuje

V.Benkunskas sako, kad, deja, bet teks tiesiog išlaukti, kol oro sąlygos ims gerėti. Popiet orai turėtų pradėti keistis, tiesa, gali būti kitokių iššūkių – lijundra, plikledis.

„Prisiminsime, ką buvome pamiršę pusę metų“, – nelinksmai pajuokavo meras.

Pasekmės bus juntamos ilgiau

Kad Vilniaus gatves prižiūrintys kelininkai dirba pilnu pajėgumu, sako ir savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas: „Reikia suprasti, kad miestas tikrai dirba ir valo tą sniegą, bet tikriausiai ir patys žmonės, kurie nusikasinėja savo kiemus, puikiai žino – jeigu per snygį eina kasti sniego, tai kol nukasa vieną kampą, tas kampas, kur jau kasė prieš dešimt minučių, jau būna užsnigtas.

Tad norint, kad nuvalius sniegą vėl neprisnigtų, turbūt reikia kokį stogą pastatyti virš miesto, tada būtų paprasčiausia.

Man atrodo, kad tarnybos iki snygio padarė savo darbą. Buvo naktį ir ryte barstomi keliai, kad sniegas tirptų. Natūralu, prasidėjus pūgai, pradėjo dirbti ir verstuvai, nustūminėti sniegą. Toks snygis nėra kasdieninis. Vien iki 7 val. ryto šiandien buvome 600 tonų druskos panaudoję, tai Vilniaus mastais didelis kiekis.“

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Adomas Bužinskas
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Adomas Bužinskas

Anot administracijos direktoriaus, kai nustoja snigti, gatvės valomos ir tą būtina padaryti visame mieste per 10 valandų – pirmiausia ten, kur didžiausias prioritetas.

Taip pat yra ir su šaligatviais, juos irgi būtina nuvalyti nuo snygio pabaigos per tam tikrą laiką. Vis dėlto, anot A.Bužinsko, tuo užsiimančios privačios bendrovės dirbti turėjo ir per visą dieną, todėl, jeigu kur nors sniegas nebuvo visiškai valomas ketvirtadienį ryte ar dieną, apie tai prašoma pranešti savivaldybei.

„Jeigu mato gyventojai, kad kažkokios atkarpos visai nebuvo šiandien valytos, prašome informuoti savivaldybę. Mes per gyventojus užtikriname paslaugų teikimo kokybę, tad jeigu paslaugos tiekėjas neužtikrina tos kokybiškos paslaugos, sutartyje yra numatytos sankcijos. Miestas už nepadarytą darbą nesumoka“, – kalbėjo A.Bužinskas.

Direktorius neatmetė, kad tam tikrų pasekmių miestiečiai jaus dar kurį laiką. Tarkim, gali būti kur nors neišvežtos laiku atliekos, nes vežėjai tiesiog negalėjo privažiuoti ir pan.

„Tačiau tikrai ne pirmą kartą pasnigo ir tarnybos tikrai su tuo susitvarkys“, – sakė A.Bužinskas.

Vėluoja autobusai ir troleibusai

JUDU (SĮ „Susisiekimo paslaugos“) ketvirtadienį priešpiet įspėjo viešojo transporto keleivius, kad jų laukia nepatogumai, kadangi autobusai ir troleibusai vėluoja net po 50 minučių.

„Dėl blogų oro sąlygų:

Mieste susidarė spūstys – viešasis transportas vėluoja iki 50 min. 78 maršruto autobusai negali pravažiuoti Durpių g. – trumpina maršrutą Kirtimų g.“, – rašė JUDU.

VIDEO: Kelininkai paaiškina: kodėl nevalomi keliai, kai sninga?
VIDEO: Vilniaus panoramą dengia balta sniego siena

„Grinda“ trečiadienio vakarą įspėjo, kad ketvirtadienis laukia sunkus. Tad darbo žadėta imtis naktį.

Greta Skaraitienė/BNS/Pūga Vilniuje
Greta Skaraitienė/BNS/Pūga Vilniuje

„Šiuo metu turima sinoptikų informacija rodo, kad pirmieji gausesnio sniego debesys sostinę pasieks ketvirtadienį apie 4 val., o pūga įsismarkaus apie 8–9 val. – kaip tik rytinių eismo srautų metu. Kaip dirbsime?

Apie 1 val. ryto, dar gerokai iki snygio, atliksime prevencinius barstymus visame mieste. Tokie prevenciniai barstymai kelias valandas pristabdo suspausto sniego ar ledo sluoksnio susidarymą – o turint omenyje prognozuojamą stiprų vėją ir didelį sniego kiekį, šios kelios valandos gali daryti didelę įtaką eismo saugumui.

Baigę prevencinius barstymus, jau nuo 4.30 val. valysime beprasidedantį sniegą ir barstydami nuvalytas dangas. Ir tęsime, iki baigsis snygis“, – trečiadienį rašė feisbuke „Grinda“, prašydama nebūtinų kelionių atsisakyti.

VIDEO: Patarimai vairuojantiems per pūgą: pataria Gazas.lt redaktorius
VIDEO: Nuo ankstyvo ryto intensyviai valomas Vilniaus oro uostas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas