Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 02 02

Merginą po priepuolio gelbėję medikai Grigaičiuose šalia Vilniaus strigo sniege: ištraukė tik ugniagesiai

Vilniaus rajone, Grigaičiuose, gyvenanti Jolanta emocingai kalba apie praėjusio šeštadienio vakarą, kai daugiau nei valandą stengėsi padėti greitosios medicinos pagalbos ekipažui išvažiuoti po to, kai jie suteikė pagalbą priepuolio ištiktai merginai. Sniego įkalintą automobilį ištraukė ugniagesiai. Jolanta piktinasi, kad taip nutiko ne kur miške, o gyvenvietėje, kurios gatvės tinkamai nevalomos.

Nevalytos gatvės kaime

„Kaimynai nusikasa savo keliukus bent, o mūsų namas paskutinis ir toks kalniukas. Aš dabar gyvenu viena, niekur negaliu išvažiuoti, bet nelabai ir reikia, per karantiną į darbą nevažiuoju, kur reikia – pėsčiomis nueini“, – pasakojo Jolanta.

Moteris sako gyvenanti Grigaičiuose jau 30 metų, tai per tokį ilgą laiką prisimena vos kelis kartus, kai gatvės žiemą buvo valomos.

VIDEO: Merginą po priepuolio gelbėję medikai strigo sniege: ištraukė tik ugniagesiai

Ir šią žiemą, kai per pastarąją savaitę privertė tikrai daug sniego, gatvių šioje šalia Vilniaus esančioje gyvenvietėje niekas nevalė.

Kaimynai nusikasa savo keliukus bent, o mūsų namas paskutinis ir toks kalniukas. Aš dabar gyvenu viena, niekur negaliu išvažiuoti.

Grigaičiai nėra kur nors Vilniaus rajono pakraštyje. Ši gyvenvietė yra šalia Naujosios Vilnios, o Gegužės gatvė, apie kurią kalba Jolanta, yra pati pirmoji važiuojant iš miesto.

Gal ir pasigedusi to valymo nebūtų, sako Jolanta, jeigu ne nelaimė – 22-ejų merginai, patiriančiai epilepsijos priepuolius, prireikė medikų pagalbos.

Suteikė pagalbą ir įklimpo

„Jai prasidėjo priepuolis, iškvietėme greitąją. Atvažiavę medikai suteikė pagalbą, viskas jau buvo gerai. Bet pasakysiu, dėl ko man pikčiausia: Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, dabar tokia padėtis, kad kiekviena greitoji reikalinga kaip nežinia kas, o čia automobilis sniege užstrigo!

Iškviečiau sūnų, jis atvažiavo, bandėme tą greitąją ištraukti, nepavyko. Iškvietė antrą greitosios automobilį, irgi bandė ištraukti tą mašiną ir irgi nepavyko.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žiema Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žiema Vilniuje

Tada iškviesti buvo ugniagesiai ir tik jie ištraukė. Įsivaizduojate, kokios būklės mūsų keliai, jeigu tik ugniagesių mašina galėjo ištraukti! Apie pusantros valandos mes traukėme tą greitąją... Kol traukėme, merginai prasidėjo antras priepuolis, vėl reikėjo medikų. Bet greitoji negalėjo pravažiuoti, tai nešėme mergaitę ant rankų per tą sniegą pas kaimynus, kurie ant kalniuko, kad greitoji galėtų privažiuoti. Visą naktį atsikankinome“, – emocingai piktinosi Jolanta.

Tada iškviesti buvo ugniagesiai ir tik jie ištraukė. Įsivaizduojate, kokios būklės mūsų keliai, jeigu tik ugniagesių mašina galėjo ištraukti!

Pirmadienį moteris paskambino į seniūniją ir paklausė, kodėl Grigaičiuose nevalomi keliai.

Atsakymas esą buvęs toks: „Valome kelius esant reikalui.“

„Tai kodėl jie nemato reikalo, kai tiek prisnigo ir jau tiek laiko praėjo po to sniego? Sūnus atvažiavęs dar pavažinėjo po kaimą, tai niekur keliai nevalyti. Keliukų prie namų, kur privalėtų seniūnija tvarkyti, niekas niekada netvarko. Daug metų čia gyvenu, gal kelis kartus esu mačiusi per tris dešimtmečius“, – teigė Jolanta.

Nuvalė vėlų vakarą

Ji pamėgino susisiekti su pačiu Grigaičių seniūnu, tačiau kabinete jo nerado, mobiliuoju telefonu seniūnas neatsiliepia.

VIDEO: Gyventojai nufilmavo sunkiai pravažiuojamas nevalytas Grigaičių gatves

„Ir kodėl jo reikia ieškoti? Juk jeigu prisnigo, turėtų valyti kelius, ne taip dažnai tenka pastaraisiais metais. Tai ar yra tas seniūnas, ar jo nėra, nieko nedaroma“, – kalbėjo Jolanta.

Anot moters, kol greitosios medicinos pagalbos automobilis vaduotas iš sniego, medikų laukė kiti pacientai – ekipažas neslėpė, kad turėjo iš karto važiuoti į kitą iškvietimą, bet įstrigo.

Gegužės gatvė Grigaičiuose asfaltuota, neseniai danga buvo atnaujinta, tik kokia nauda iš to žiemą, kai privertė tiek sniego ir niekas nesirūpina jį nuvalyti.

15min skaitytojo nuotr./Nevalyti šaligatviai
15min skaitytojo nuotr./Nevalyti šaligatviai

Tačiau pirmadienio vakarą įvyko kažkoks stebuklas, kaip sako Jolanta, nes į jų gatvę atvažiavo traktorius ir išvalė sniegą.

„Nežinau, kas čia suveikė, gal mano laiškas seniūnijai, kuriame pareikalavau pateikti ataskaitą, kiek kartų čia valytos gatvės per pastaruosius dešimtmečius“, – sakė moteris, tačiau pastebėjo, kad šaligatviai liko apsnigti, kaip buvę.

Sako, kad valė, bet ne iki šito namo

Vilniaus rajono savivaldybės teigimu, Gegužės gatvė Grigaičiuose, Šatrininkų seniūnijoje, buvo valoma, kaip ir kiti seniūnijos keliai, tačiau minimos gyventojos namas yra paskutinis ir žemiausiame nuolydžio taške, savotiškoje „duobėje“.

„Deja, bet dėl labai siauros esamos valstybinės žemės juostos ir arti sutvertų gyventojų tvorų, tiesiog nebuvo galimybės sniego išstumti plačiau. Šatrininkų seniūnas apgailestauja dėl susiklosčiusios situacijos“, – komentare 15min teigia Vilniaus rajono savivaldybės atstovai.

Dėl labai siauros esamos valstybinės žemės juostos ir arti sutvertų tvorų nebuvo galimybės sniego išstumti plačiau. Šatrininkų seniūnas apgailestauja dėl susiklosčiusios situacijos.

Kalbant bendrai apie gatvių ir vietinės reikšmės kelių priežiūrą žiemos metu, Vilniaus rajone už jų valymą ir priežiūrą atsakingos seniūnijos.

„Praėjusią savaitę turėjome ekstremalias meteorologines sąlygas. Per labai trumpą laiką iškrito rekordinis sniego kiekis, snygis truko kelias dienas. Kad ir kaip norėdamos, seniūnijos tokiais ekstremaliais atvejais negali užtikrinti, kad visi seniūnijos teritorijoje esantys keliai būtų nuvalyti išsyk.

Įprastai kiekviena seniūnija šaltajam sezonui turi vidutiniškai 3-5 sutartis dėl kelių priežiūros paslaugų žiemos laikotarpiu. Sutartys dažniausiai sudaromos su vietos ūkininkais ar įmonėmis, kurios turi tinkamą techniką ir žino seniūnijos teritoriją bei gali dirbti savarankiškai valant kelius ir gatves. Kai kurios seniūnijos turi sutartis ir su didesnėmis įmonėmis, pvz., AB „Kelių priežiūra“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žiema
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žiema

Dėl snygio visame regione, sniego valymo technikos paklausa buvo itin didelė. Dažnas seniūnas susidūrė su problema gauti papildomos technikos, pvz., ne visi ūkininkai turi tinkamą techniką, AB „Kelių priežiūra“ iš pradžių valo tik valstybinės reikšmės kelius ir tik vėliau atvyksta į seniūniją“, – komentare teigia Vilniaus rajono savivaldybė.

Nepakanka pajėgų

Anot savivaldybės, įmonių krūviai tokią žiemą dideli, jos paprastai turi daugiau sutarčių su įvairiomis savivaldybėmis ir seniūnijomis, todėl vienu metu negali suteikti tiek paslaugų, tenka laukti.

„Trūko galingos technikos, kad greičiau pravalytų vienkiemius, privažiavimus iki sodybų, kur gyvena pagyvenę, neįgalūs asmenys, ratinė technika laukuose, kur daug pripustyta sniego, tiesiog įklimpdavo.

Pirmomis snygio ir sniego pustymo dienomis buvo stengiamasi išvalyti kuo daugiau kelių, kad jie visi būtų pravažiuojami, todėl vietomis keliai galėjo būti išvalyti ne visu pločiu. Intensyvūs darbai vyko visą praeitą savaitę, kai kuriose seniūnijose ir toliau keliai valomi pakartotinai. Darbai buvo vykdomi ne tik dienosmis, bet ir vakarais, naktį. Taip pat seniūnijos pagelbėdavo ir dar vis padeda avarinėms tarnyboms pasiekti gedimo vietą, kad būtų pašalinti elektros sutrikimai“, – apie sunkumus teigia savivaldybės atstovai.

Trūko galingos technikos, kad pravalytų vienkiemius, privažiavimus iki sodybų, kur gyvena pagyvenę, neįgalūs asmenys, ratinė technika tiesiog įklimpdavo.

Iš siauresnių kelių (gatvių) sniegą reikėjo išvežti, nes nebuvo vietos, kur jį stumdyti.

Didžiosios savo teritorijomis seniūnijos irgi turėjo nemenkų iššūkių valant kelius, nes kaimai, vienkiemiai yra išsibarstę, dažnai vienas nuo kito nutolę ir 10 kilometrų, todėl atskirų objektų sutvarkymo darbai užtrukdavo.

Miškingose vietose kelių valymą apsunkindavo užvirtę medžiai.

„Pagal aprašą, pirmiausia valomi tie seniūnijų viešojo naudojimo vietinės reikšmės keliai (gatvės), kuriuose turi būti užtikrintas svarbiausių objektų nepertraukiamas darbas ir būtiniausių paslaugų teikimas (t. y. medicinos įstaigų, mokyklų, laidojimo apeigų teikimo, gyventojų aprūpinimo maisto produktais ir pan.). Prioritetas teikiamas keliams, kuriais važiuoja viešasis transportas ir su didžiausiu eismo intensyvumu, paskutiniai valomi privažiavimai prie vienkiemių“, – teigiama savivaldybės komentare.

Vilniaus rajono vietinės reikšmės kelių ir gatvių sąrašą galima rasti čia.

O šiame žemėlapyje geltonai pažymėti keliai, prižiūrimi Vilniaus rajono savivaldybės.

Tenka ir bristi, ir nešti pacientus

VšĮ Greitosios medicinos pagalbos stotis Viešųjų ryšių vyr. specialistė Dalia Bacevičienė 15min sakė, kad problemų dėl sniego iškyla, tiesa, ne taip dažnai, kaip galėtų atrodyti žiūrint į pusnis už lango.

„Mūsų vairuotojai yra profesionalūs, todėl net esant sudėtingoms eismo sąlygoms dažniausiai patys geba įveikti sniego kliūtis, ieško alternatyvių privažiavimo galimybių. Sudėtingesnės vairavimo sąlygos yra daugiabučių kiemuose dėl susiaurėjimų, dangos su provėžomis ar automobilių parkavimo. Jeigu savomis jėgomis GMP automobiliui nepavyksta įveikti tam tikro kelio ruožo – kreipiamės pagalbos į ugniagesių gelbėtojų tarnybą“, – teigė D.Bacevičienė.

Sudėtingesnės vairavimo sąlygos yra daugiabučių kiemuose dėl susiaurėjimų, dangos su provėžomis ar automobilių parkavimo.

GMP operatyvinės tarnybos duomenimis, per pastarąją savaitę buvo sulaukta pavienių pranešimų dėl apsunkinto privažiavimo/išvažiavimo nuo miesto centro nutolusiose teritorijose, kuomet pagalbos teko kreiptis į ugniagesius.

„Kol GMP fiziškai negali pasiekti iškvietimo adreso, GMP dispečeris nepertraukiamai bendrauja su paciento artimaisiais telefonu, teikia instrukcijas, kaip efektyviai palengvinti paciento būklę iki atvyks GMP brigada.

Situacijų būna įvairių – tenka ir pėsčiomis per sniegą bristi, ir pacientą per pusnis nešti, bet tai nėra dažni atvejai. Mūsų misija – gelbėti gyvybes, kada kyla tokia grėsmė, aplinkybių nesureikšminame, dedame visas pastangas kuo skubiau suteikti pagalbą“, – teigė Greitosios medicinos pagalbos stoties Vilniuje atstovė.

Ugniagesiai traukė ne kartą

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) pirmadienį pranešė, kad savaitgalį ugniagesiai ne kartą vyko traukti pusnyse užklimpusių medikų ir policijos automobilių.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ugniagesiai žiemą
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ugniagesiai žiemą

„Šeštadienį buvo gautas pranešimas, kad Kauno rajone, Garliavos apylinkių seniūnijoje, Tvarkiškių kaime, užklimpo greitosios medicinos pagalbos automobilis. Atvykus ugniagesiams buvo priimtas sprendimas nugabenti medikus iki ligonio namų su gaisrine autocisterna, tačiau likus apie 500 m iki ligonio namų, užklimpo ir ugniagesių automobilis.

Į pagalbą buvo išsiųsta dar viena gaisrinė autocisterna ir gelbėjimo rogės. Nuėjus pėsčiomis iki sodybos, ligonis buvo paguldytas ant rogių ir nutemptas iki greitosios pagalbos automobilio. Jį ugniagesiai ištraukė naudodami tempimo lyną“, – tokią istoriją apie gausų sniegą ir dėl jo patiriamus rūpesčius pirmadienį PAGD papasakojo pranešime spaudai.

Sekmadienį ugniagesiai vyko ištraukti užklimpusių specialiųjų tarnybų automobilių Kaišiadorių, Alytaus rajonuose ir Klaipėdos mieste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas