Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 29 /13:41

Meteorologai pasidalino naujienomis apie audrą – kas dar laukia ir kada sugrįš vasara

Lietuvą siaubia audra, pridariusi daug žalos skirtinguose rajonuose. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) dėl gamtos stichijos surengė net spaudos konferenciją, kurioje kalbėjo apie tai, kad mūsų dar laukia.

Visas naujienas apie audrą Lietuvoje ir jos pasekmes galite sekti čia:

Visoje Lietuvoje – įspėjimai dėl gamtos stichijos padarinių: raginama neiti į miškus, fiksuojamos piliakalnių nuošliaužos.

Gamtos stichija siaubia ir Latviją, pasiekė taip pat Baltarusiją.

Skaudžiausia nelaimė – Grigiškėse. Čia užgriuvus medžiui žuvo moteris. Vilniaus apskrities policijos pirminiais duomenimis, šios tragedijos auka tapo 1974 m. gimusi moteris. Nuodugniau nelaimės aplinkybės dar tik pradedamos tirti, pradedamas ikiteisminis tyrimas tiksliai mirties priežasčiai nustatyti.

Triukšmas dėl perspėjimo žinučių

Pasipiktinimas pirmadienio rytą socialiniuose tinkluose išplito dėl to, kad nebuvo išsiųstos perspėjimo žinutės gyventojams, tad ne vieną esą audra ištiko netikėtai.

PAGD atstovė spaudai Vida Šmigelskienė 15min sakė, kad hidrometeorologai sekmadienį pateikė informaciją apie galimą stiprų lietų ir vėją: „Tiek lietus, tiek vėjas stiprėjo palaipsniui, bet stichinių, katastrofinių, meteorologinių ir hidrologinių reiškinių rodikliai liepos 28 dienai ir 29 nakčiai nebuvo prognozuojami, todėl perspėjimo pranešimai nebuvo siunčiami.“

„Jie nebuvo siųsti, nes nebuvo tokių reiškinių, kad pasiektų stichinį lygį“, – pridūrė ji.

Anot V.Šmigelskienės, nepaisant to, kad pranešimai nebuvo siųsti, gyventojai, matydami, kas darosi lauke, turi įvertinti savo sprendimus dėl kelionių, turto saugumo ir panašiai.

15min skaitytojos Jurgos nuotr./Nuvirtęs medis Žvėryne, D.Poškos g.
15min skaitytojos Jurgos nuotr./Nuvirtęs medis Žvėryne, D.Poškos g.

Tačiau LHMT Prognozių ir perspėjimų skyriaus vedėja Inga Grigorjanc sako, kad informacija buvo pateikta.

„Duomenys tikrai buvo išsiųsti. Apie dešimtą valandą buvo išplatintas pranešimas apie stichinį reiškinį – labai smarkų lietų, ir pavojingą reiškinį – smarkų vėją. O 11 val. dar suorganizavome vaizdo konferenciją, kurios metu su atsakingomis už ekstremalias situacijas institucijomis aptarėme situaciją, kur daugiausia ko laukiama, kokie pavojingi reiškiniai numatomi, kaip reaguos upės.

Na, visą bendrą situaciją aptarėme, todėl tikrai buvo informuotos visos atsakingos institucijos“, – tikino LHMT atstovė.

Ji teigė, kad kartais tokio nereagavimo į tarnybos įspėjimus pasitaiko, bet esą retai – paprastai dar konsultuojamasi ir telefonu, aptariama, kurie regionai bus labiausiai paliesti: „Bet kartais nutinka tokia situacija, kad būna nesureaguojama laiku.“

Panevėžio m. savivaldybės nuotr./Audra Panevėžyje
Panevėžio m. savivaldybės nuotr./Audra Panevėžyje

I.Grigorjanc nenorėjo tvirtinti, kad taip nutiko dėl savaitgalio – esą „galbūt“, nors patys sinoptikai dirba visą parą.

Žada pagerėjimą

LHMT meteorologas Vytautas Sakalauskas sako, kad sekmadienį atėjęs ciklonas dar ir pirmadienį jaučiamas, nors jis traukiasi į žemyno gilumą. Tačiau vakare jau bus geriau.

„Daugės pragiedrulių, ypač vakarinėje šalies dalyje. O naktį visai pagerės - ir vėjas nurims, nebent iki vidurnakčio dar šiaurės vakarų vėjo gūsiai vietomis sieks 15-18 m/s. Bet po vidurnakčio jau ir vėjas rims, ir lietūs jau bus ne tokie intensyvūs, mažiau kur kas pasitaikys kritulių.

Tikėtina, kad dar naktį Rytų Lietuvoje daugelyje vietovių. Kelis kartus pasikartos trumpi lietūs.

Temperatūra naktį nei aukšta, nei žema - 12-17 laipsnių, o prie jūros net ir iki 19. Naktį ciklonas traukiasi, jo įtaka dar labiau sumažės rytoj dieną, taigi vėjas nurims, kai kur tik lietūs užsiliks, Aukštaitijoje, Dzūkijoje. O temperatūra vėl sugrįš į 20-25 laipsnius šilumos“, – kalbėjo V.Sakalauskas.

Daugiausia kritulių iškrito vakarinėje šalies dalyje – Žemaitijoje, apie Telšius, Laukuvą.

„Kiekiai tikrai padorūs – apie 100 mm, kai liepos mėnesio norma yra apie 80-90 mm. Tai prilijo už visą liepos mėnesį“, – sakė V.Sakalauskas.

Krituliai tokie dideli kiekiai gali turėti įtakos ir upių vandens lygiui, laukti vandens lygio pakilimų, gal ir nežymių, galima laukti. Ypač mažesniuose upeliuose, kai kur patvino miestų gatvės.

Vis dėlto meteorologas pažadėjo, kad vasara grįš jau antradienį – lietaus jau bus nedaug, sugrįš maloni lietuviškos vasaros šilumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas