Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Milijonams kompiuterių išėjus iš rikiuotės ieško Billo Gateso ir Klauso Schwabo kaltės

Defektas programinės įrangos atnaujinime, kuris paveikė 8,5 mln. įrenginių su „Windows“ operacine sistema, sulaukė sąmokslo teorijų platintojų dėmesio. Internete pasirodė versijų, esą prie to ranką prikišo milijarderius filantropas Billas Gatesas ir net Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) įkūrėjas Klausas Schwabas. Mat pastarasis per patį pandemijos įkarštį įspėjo ruoštis didžiulei kibernetinei atakai, kuri bus baisesnė nei COVID-19 sukelta krizė.
Žmogus taiso kompiuterį
Žmogus taiso kompiuterį / 123RF.com nuotr.

Priminė net 2000-ųjų problemą

Dėl techninės problemos, susijusios su JAV kibernetinio saugumo įmonės „CrowdStrike“ antivirusinės sistemos atnaujinimu, liepos 19-ąją sutriko kompiuterių, kuriuose naudojama „Microsoft“ programinė įranga, veikimas.

Tai visame pasaulyje paveikė daugybę bendrovių ir vyriausybinių įstaigų – oro linijų, bankų, sveikatos priežiūros įstaigų ir pan.

Apie didelio masto sutrikimus, dėl kurių nutrūko skrydžiai, buvo paveiktos televizijos transliacijos ir bankų veikla, praėjusį penktadienį pranešta JAV, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Indijoje, Naujojoje Zelandijoje, Australijoje ir kitur.

Taip pat skaitykite: IT trikdžių visame pasaulyje kaltininkė: ką žinome apie bendrovę „CrowdStrike“

Jau po kelių valandų viena „Facebook“ vartotoja incidentą susiejo su vienu iš „Microsoft“ įkūrėjų B.Gatesu.

„Barbė devyndarbė. Kol gelbėjo pasaulį vakcinomis, užkrėstais uodais, modifikuotu maistu, lervomis ir kt., sistema ėmė ir pastrigo“, – sarkastiškai pakomentavo ji.

Internautė paminėjo keletą sąmokslo teorijų, kuriose figūruoja milijardierius.

Taip pat skaitykite: Melagienų kūrėjai apvertė B.Gateso žodžius apie klimato kaitą aukštyn kojom

Taip pat skaitykite: B.Gatesui Ukrainos valdžia – blogiausia pasaulyje? Internautai išgirdo ne taip

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Su milijonų kompiuterių darbo sutrikimais buvo susietas „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas, nors kalta buvo ne ši kompanija
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Su milijonų kompiuterių darbo sutrikimais buvo susietas „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas, nors kalta buvo ne ši kompanija

Taip pat skaitykite: Taip, B.Gatesas finansuoja Saulės prislopinimo tyrimus, ne, nenori jos užtemdyti

B.Gatesą kaltina nuodijant vaisius, bet technologija nepavojinga ir sukurta ne jo

Ar tikrai B.Gatesas dar 2011 m. kalbėjo apie žmonijos mažinimą vakcinomis?

Įrašo komentaruose buvo priminta, esą verslininkas artėjant 2000-iesiems sakė: „kas neatsinaujins „Windows“, sistema užlūš, nes negebės pakeisti metų iš 1999 m. Be abejo, iš to geras dėdė puikiai pasipelnė, PC (kompiuteriai – red. past.) vienodai veikė, kas atsinaujino ir kas paliko senąją versiją.“

Praėjusio tūkstantmečio pabaigoje išties daug kalbėta apie vadinamąją Y2K (angl. Year 2000 – 2000-ųjų) problemą. Įsitikinimas, kad atėjus šiems metams viso pasaulio kompiuterių sistemą ištiks krachas, gimė iš baimės, kad juose tinkamai nepasikeis metų skaičius.

Mat rašant programas keliais dešimtmečiais anksčiau metams buvo naudojami tik du skaitmenys, praleidžiant „19“, pavyzdžiui, 73 vietoj 1973. Nuogąstauta, kad kompiuteriai nesugebės „19“ automatiškai pakeisti į „00“.

123RF.com nuotr./Vaikas prie kompiuterio
123RF.com nuotr./Vaikas prie kompiuterio

Atėjus 2000-iesiems nieko tragiško nenutiko. Būta pavienių pranešimų apie tam tikrus nedidelius sutrikimus. Tačiau kai kurios šalys datos pasikeitimui ruošėsi menkai ir nepatyrė didesnių bėdų nei tos, kurios tam skyrė daugiau dėmesio.

Problema buvo išspręsta tiesiog perrašant metus keturiais skaitmenimis. Daugelis Y2K laikė tiesiog apgavyste ar tikėjimu, kad 2000 m. ateis pasaulio pabaiga. Panašios nuomonės laikėsi ir „Microsoft“ atstovai. Kompanija prognozavo, kad kompiuteriams nieko nenutiks.

B.Gatesas su trikdžiais praėjusį penktadienį taip pat susietas nepagrįstai. Vienintelė sąsaja su incidentu – kad antivirusinės sistemos atnaujinimas paveikė kompiuterius, kuriuose naudojama „Microsoft“, taigi gaminama jo įkurtos kompanijos, programinė įranga. Tačiau kompiuteriuose su „Microsoft“ programine įranga galima naudoti ir kitas antivirusines sistemas ar jų visai neturėti.

Kaltino ir „Microsoft“

Kitas komentatorius pateikė nuorodą į vaizdo įrašą iš „YouTube“ ir replikavo cituotai „Facebook“ vartotojai, kad sistema „ne pastrigo, o buvo pastrigdyta tų košerinių velnių, čia buvo tik repeticija“.

123RF.com nuotr./Moteris prie kompiuterio
123RF.com nuotr./Moteris prie kompiuterio

Nuoroda veda į 2020 m. lapkritį „YouTube“ paskelbtą vaizdo įrašą, kuriame K.Schwabas kalba apie galimą kibernetinę ataką, kuri sukeltų didesnę krizę nei COVID-19.

„Visi žinome, bet dar nekreipiame pakankamai dėmesio į bauginantį visaapimančios kibernetinės atakos, dėl kurios visiškai sustotų elektros tiekimas, transportas, ligoninių paslaugos, visa mūsų visuomenė, scenarijų.

COVID-19 krizė būtų vertinama kaip nedidelis sutrikimas, palyginti su didele kibernetine ataka.

(Reikia) pasinaudoti COVID-19 krize kaip savalaike galimybe apmąstyti, ko kibernetinio saugumo bendruomenė gali pasimokyti, ir pagerinti mūsų pasirengimą galimai kibernetinei pandemijai“, – beveik minutės trukmės įraše kalba PEF įkūrėjas.

Ekrano nuotr. iš „X“/Dėl milijonų kompiuterių darbo sutrikimų buvo apkaltinta bendrovė „Microsoft“
Ekrano nuotr. iš „X“/Dėl milijonų kompiuterių darbo sutrikimų buvo apkaltinta bendrovė „Microsoft“

Šiuos jo žodžius su incidentu dėl „CrowdStrike“ antivirusinės sistemos susiejo ir daugiau internautų, pavyzdžiui, šie socialinio tinklo „X“ vartotojai, buvo tiesiogiai apkaltinta ir pati kompanija „Microsoft“.

Klausas Schwabas buvo įspėjęs

Kad K.Schwabas yra pranašavęs didžiulę krizę dėl programišių atakos ir net vadinęs ją kibernetine pandemija, internete kalbama jau ne vienus metus. Be to, buvo aiškinama, kad po šio išpuolio internetas liksiąs prieinamas tik turintiems biometrinę skaitmeninę asmens tapatybės kortelę.

PEF įkūrėjas apie galimą „skaitmeninę pandemiją“ tikrai kalbėjo viename renginyje, bet niekada apie privalomas skaitmenines tapatybes ateityje nėra užsiminęs.

Šią melagieną yra paneigęs ir portalas 15min.

Taip pat skaitykite: K.Schwabas nepranašavo pandemijos, po kurios reikės skaitmeninių tapatybės kortelių

Atvirkštinė vaizdo paieškos sistema rodo, kad „YouTube“ įraše matomas kadras yra iš 2020 m. liepą vykusio „Cyber Polygon 2020“ – kibernetinio saugumo forumo, kuriame kalbėjo ir K.Schwabas. Jo įrašą galima rasti „YouTube“.

Į šį renginį kasmet susirenka svarbūs praktinio kibernetinio saugumo veikėjai. 2020 m. pagrindinė forumo tema buvo skaitmeninės pandemijos, kuri gali kilti dėl spartėjančios pasaulinės skaitmenizacijos, prevencija.

K.Schwabas perspėjo, kas gali nutikti, jei į kibernetinį saugumą nepradėsime žiūrėti labai rimtai. Jis užsiminė apie galimą didžiulę kibernetinę ataką, kuri atneštų pražūtį visiems maitinimo šaltiniams, transportui, sveikatos sistemai ir apskritai visai mūsų visuomenei. COVID-19 pandemija, palyginus su šia krize, atrodytų kaip nedidelis trikdis mūsų gyvenimuose.

Tinklalapis „Biometric Update“ 2021 m. lapkritį pranešė, jog PEF propaguoja skaitmeninių asmens tapatybės kortelių idėją, kad žmonėms lengviau prieinamos taptų ne tik finansinės paslaugos, bet ir politinės bei socialinės sritys. Šis siūlymas buvo suplaktas su K.Schwabo įspėjimu apie kibernetinę pandemiją.

Šią interpretaciją paneigė JAV ir Jungtinės Karalystės faktų tikrinimo tinklalapiai „Lead Story“ bei „Logically“.

Ekrano nuotr. iš „BI.ZONE“ kanalo platformoje „YouTube“/Klauso Schwabo kalba renginyje „Cyber Polygon 2020“
Ekrano nuotr. iš „BI.ZONE“ kanalo platformoje „YouTube“/Klauso Schwabo kalba renginyje „Cyber Polygon 2020“

Nors K.Schwabas teisingai įspėjo apie didžiules problemas dėl masinių kompiuterinių sistemų trikdžių, penktadienio incidentas nebuvo kibernetinė ataka ar saugumo incidentas. Bendrovės „CrowdStrike“ generalinio direktoriaus George’o Kurtzo teigimu, tai buvo vieno programinės įrangos atnaujinimo „Windows“ operacinę sistemą naudojantiems kompiuteriams defektas.

Beje, kibernetinio saugumo ekspertai pripažįsta, kad tokio didžiulio sutrikimo, kuris paveikė ir vieną Lietuvos įmonę ir dėl kurio su problemomis susidūrė skrydžius iš Lietuvos aptarnaujančios oro linijos, buvo galima išvengti.

Šeštadienį buvo paskelbta, kad informacinių sistemų sutrikimai kritinių Lietuvos organizacijų nepaveikė, tačiau tų sistemų, kurių veikla buvo sutrikdyta, atkūrimas gali užtrukti.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Defektas programinės įrangos atnaujinime paveikė 8,5 mln. įrenginių su „Microsoft“ operacine sistema, tačiau dėl jo kalta ne ši kompanija, o antivirusinės programos gamintoja „CrowdStrike“. PEF įkūrėjas Klausas Schwabas tikrai buvo įspėjęs apie panašią didžiulę krizę, bet jis kalbėjo apie kibernetinę ataką ir būtinybę jai ruoštis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas