Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 11 23 /15:31

Milijonieriumi pasipildę Vilniaus „tvarkiečiai“ nori į valdžią, dalis valdančiųjų – atsiribojo

Vilniaus miestą valdanti dauguma pasipildė dar trimis nariais. Prie liberalų, konservatorių, socialdemokratų ir „Lietuvos sąrašo“ atstovų prisijungė ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcija. Tris narius turinti frakcija po Seimo rinkimų atsinaujino – pasikeitė du iš trijų jos narių. Vienas iš naujokų – milijoninį turtą valdantis verslininkas.
Valerijus Stankevičius
Valerijus Stankevičius / Sauliaus Žiūros nuotr.

Nei Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP), nei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijų atstovai nė nežinojo, kad sostinės valdančioji dauguma išaugo. Prie jos prisijungė trys „tvarkiečiai“.

Prisijungė prie valdančiųjų

Posėdžio pradžioje meras Remigijus Šimašius paskelbė apie „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos susikūrimą ir tai, kad tris narius turinti frakcija jungiasi prie valdančiųjų.

„Siekdami, kad Vilniaus miesto valdymas būtų pagrįstas sąžiningu Vilniaus miesto gyventojų interesų gynimu, įsiklausymu į gyventojų nuomonę ir jų poreikius gerinant miestiečių gyvenimo kokybę, pareiškiame, kad nuo šių metų lapkričio 23 dienos esame Vilniaus miesto savivaldybės tarybos daugumoje (pozicijoje)“, – tokį frakcijos narių pasirašytą pareiškimą perskaitė meras.

Meras su „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nariais susitiko antradienį. Ši frakcija jau buvo tarp valdančiųjų, tačiau prieš pusmetį, ruošdamiesi rinkimams, pasitraukė ir pasiskelbė opozicija. Anot R.Šimašiaus, jų grįžimas yra dėsningas, nes būtent pasitraukimas buvęs aiškus politinis žingsnis.

„Tai, ką mes buvome sutarę koalicijos sutartyje, kad ir energetikos srityje jiems itin aktualu, viskas galioja, jiems tie patys klausimai aktualūs. Ir visiškai dėsninga, kad jie sugrįžo į koaliciją“, – sakė meras.

Opozicija – nustebusi ir pasipiktinusi

Netikėtai mūsų šeima padidėjo, vienašališku mero sprendimu, – ironiškai juokavo Vilniaus valdančiųjų partijų atstovai.

Šis pareiškimas nustebino ne tik opoziciją. Valdančiojoje daugumoje dirbantys politikai tik gūžčiojo pečiais ir gręžiojosi vieni į kitus. 15min žiniomis, nei socialdemokratai, nei konservatoriai, nei „Lietuvos sąrašo“ frakcijos nariai nebuvo girdėję, kad valdančiųjų gretos išsiplėtė. „Netikėtai mūsų šeima padidėjo, vienašališku mero sprendimu“, – ironiškai juokavo Vilniaus valdančiųjų partijų atstovai.

TS-LKD net išplatino pranešimą, kuriame frakcijos nariai pareiškė atsiriboję „nuo 2016 m. lapkričio 23 d. Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus ir „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos paskelbto pareiškimo, kad „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija tampa valdančiosios koalicijos dalimi“.

Anot konservatorių, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija, 2016 m. gegužės 4 d. savo viešu pareiškimu išėjusi iš valdančiosios daugumos sudėties, atsisakė koalicijos sutarties ir joje prisiimtų įsipareigojimų prieš vilniečius vykdymo pareigos.

„Manome, kad pagal 2015 m. kovo 31 d. pasirašytą Vilniaus miesto savivaldybės tarybos valdančios koalicijos sutartį, valdančiąją koaliciją šiuo metu sudaro politinių partijų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio, Lietuvos sąrašo ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos, ir jokių formalių sprendimų dėl koalicijos sudėties pakeitimo nėra priimta“, – rašoma TS-LKD pareiškime.

Pasipildė milijonieriumi

Net du iš trijų šios frakcijos buvusių narių po Seimo rinkimų tapo parlamentarais – Juozas Imbrasas ir Rimas Andrikis išrinkti pagal „Tvarkos ir teisingumo“ partijos sąrašą. Vilniaus taryboje juos pakeitė patirties šioje srityje jau turintis Bronius Cicėnas, taryboje dirbęs ir praeitoje kadencijoje, bei Valerijus Stankevičius.

V.Stankevičius – Vilniaus tarybos naujokas. Kaip savo pagrindines darbovietes, kandidatuodamas į Vilniaus tarybą 2015 metų pavasarį, jis nurodė kelias: yra įmonių grupės „Helios Gaz“ prezidentas, taip pat bendrovių „Via Sportas“, „Stanvara“, „Elmoslita“, „Intergas“ direktorių patarėjas.

Šio naujai prisiekusio Vilniaus tarybos nario turto ir pajamų deklaracijoje skaičiai irgi įspūdingi. 2015 m. pradžioje pateiktoje deklaracijoje sumos dar nurodytos litais. Privalomo registruoti turto jis turėjo už 7 101 152 Lt (apie 2 mln. eurų). Vertybinių popierių, meno kūrinių ir juvelyrinių darbų jis turėjo už 3 162 946 Lt (apie 900 tūkst. eurų), turėjo per 1,159 litų (daugiau nei 300 tūkst. eurų) piniginių lėšų, buvo suteikęs milijoną litų (300 tūkst. eurų) paskolų ir gavęs net 11,5 mln. Lt (3,32 mln. eurų) paskolų.

Penki nauji tarybos nariai

Kartu su V.Stankevičiumi prisiekė dar keturi nauji tarybos nariai: Šarūnas Gustainis, Bronius Cicėnas, Danutė Bekintienė ir Gintautas Terleckas. Jie pakeitė į Seimą išrinktus buvusius miesto Tarybos narius Aušrinę Armonaitę, Mykolą Majauską, Juozą Imbrasą, Aušrą Maldeikienę ir Rimą Andrikį.

Sauliaus Žiūros nuotr./Danutė Bekintienė
Sauliaus Žiūros nuotr./Danutė Bekintienė

Liberalų Sąjūdžio partijos narys Šarūnas Gustainis yra baigęs VU Ekonomikos fakulteto Verslo administravimo ir vadybos bakalauro studijas. Vėliau žinias gilino Norvegijos vadybos mokykloje, ISM vadybos ir ekonomikos universitete įgijo Vadybos ir verslo administravimo magistro laipsnį. 41-erių metų politikas yra verslo konsultantas, bendrovės „Equitas Partners“ partneris. Jis praėjusią kadenciją buvo Seimo narys, bet šių metų rinkimuose patyrė nesėkmę.

Sauliaus Žiūros nuotr./Bronius Cicėnas
Sauliaus Žiūros nuotr./Bronius Cicėnas

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ Naujosios Vilnios skyriaus pirmininko pavaduotojas Bronius Cicėnas Vilniaus miesto savivaldybės Taryboje ne naujokas – dirbo ir 2011–2015 metų kadencijoje.

Sauliaus Žiūros nuotr./Gintautas Terleckas
Sauliaus Žiūros nuotr./Gintautas Terleckas

TS-LKD partijos narė Danutė Bekintienė miesto taryboje taip pat ne naujokė, yra buvusi Vilniaus miesto tarybos bei Seimo narė, ilgus metus dirbo Karoliniškių seniūne.

Aušrą Maldeikienę Taryboje pakeitęs politinės partijos „Lietuvos sąrašas“ narys Gintautas Terleckas yra įgijęs istorijos ir teisės sričių pedagoginį išsilavinimą, dirba Trakų istorijos muziejaus Medininkų pilies skyriaus vedėju.

Sauliaus Žiūros nuotr./Šarūnas Gustainis
Sauliaus Žiūros nuotr./Šarūnas Gustainis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas