Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 04

Lietuvoje veikia Rusijos prekybos tinklas „Mere“: ministerija įvardijo, kas tam sutrukdytų

Reaguodami į situaciją Ukrainoje, stambiausi Lietuvos mažmeninės prekybos tinklai „Maxima“, „Iki“, „Norfa“ ir „Rimi“ iš prekybos išėmė Rusijoje ir Baltarusijoje pagamintas prekes. Tačiau Lietuvoje vis dar veikia Rusijos žemų kainų prekybos tinklas „Mere“. Jo asortimente – ir rusiškos, ir baltarusiškos prekės.
„Mere“ parduotuvė
„Mere“ parduotuvė / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Prekybos tinklas „Mere“ Lietuvoje turi 19 parduotuvių.

Praėjusių metų spalį Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba pranešė uždraudusi „Mere“ veiklą Ukrainoje, nes prekybos tinklas dirba ir okupuotame Kryme.

„Mere“ veiklą Lietuvoje būtų galima apriboti tik tokiu atveju, jei visoje Europos Sąjungoje būtų nuspręsta drausti Rusijos kapitalo įmonių veiklą, 15min paaiškino Užsienio reikalų ministerijos (URM) Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas.

„Prekybos tinklas „Mere“ priklauso Rusijos kapitalo bendrovei „Svetofor“ (vadovybė įsikūrusi Krasnojarske), kurios parduotuvės veikia visoje Rusijoje ir kitose šalyse. Tai nėra Kryme įsteigta bendrovė. Tačiau taip, „Svetofor“ parduotuvės taip pat veikia ir Kryme.

Lietuvoje „Mere“ parduotuves valdo Lietuvoje įsteigta bendrovė UAB „Valientė“. Šios įmonės veiklą Lietuvoje būtų galima riboti nebent jei būtų nuspręsta drausti visų Rusijos kapitalo įmonių veiklą Europos Sąjungoje“, – atsakyme 15min nurodė ministerija.

15min norėjo pasiteirauti UAB „Valientė“ atstovų, ar „Mere“ parduotuvės Lietuvoje ketina atsisakyti rusiškos ir baltarusiškos produkcijos, ar nesibaiminama, kad prekybos tinklo veikla Lietuvoje, kitose ES šalyse gali būti apribota, kai Rusijai dėl karo Ukrainoje skelbiamos įvairios ekonominės sankcijos, tačiau atstovai situaciją komentuoti atsisakė.

„Mes nekomentuojame šitos situacijos, nes nėra čia ką komentuoti“, – teigė viešai prieinamu telefonu atsiliepusi bendrovės administratorė.

UAB „Valientė“ vadovauja Latvijoje gyvenanti Rosina Tutarisheva.

Įmonės akcininkai – Rustam Kilizhekov iš Krasnodaro krašto, Valeriy Iakovlev, Andrey Shnayder ir Sergey Shnayder iš Krasnojarsko, Andrei Veikulainen iš Krasnodarsko.

Dėl karo Ukrainoje Vakarai užšaldė Rusijos lyderių turtą Europos Sąjungoje, Rusijos centrinio banko turtą, pritaikė apribojimus dalies prekių eksportui, kai kuriuos Rusijos bankus atjungė nuo SWIFT pranešimų sistemos ir kita.

Daugiau apie sankcijas Rusijai ir Baltarusijai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas