Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 11

Ministerija: partnerės demonstruoja paramą Lietuvai neteisėto Kinijos spaudimo akivaizdoje

Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV), Kanada, Australija, Jungtinė Karalystė, Japonija ir Taivanas pasinaudojo galimybe pateikti prašymus jungtis prie Europos Sąjungos (ES) ir Kinijos konsultacijų Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) dėl Kinijos taikomo neteisėto ekonominio spaudimo Lietuvai ir ES, rašoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime žiniasklaidai.
Kinijos ir Lietuvos vėliavos
Kinijos ir Lietuvos vėliavos / 123RF.com nuotr.

Pasak užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio, toks platus šalių įsitraukimas ir dėmesys ES–Kinijos bylai aiškiai parodo tai, kad Kinijos taikomi neteisėti prekybos ribojimai kelia iššūkių visai tarptautinei prekybos sistemai, o politiškai motyvuoti ekonominės prievartos veiksmai negali būti toleruojami.

„Ši byla svarbi daugumai PPO narių. Galingiausios pasaulio ekonomikos, kurių tarpe yra visos G7 narės, suvienijo pajėgas prieš neteisėtus Kinijos veiksmus, kurie kelia grėsmę visai tarptautinės prekybos sistemai. Tai iki šiol precedento neturintis didžiųjų demokratinių pasaulio valstybių solidarumas su Lietuva“, – sakė ministras G.Landsbergis.

Ministras pabrėžė, kad PPO buvo įsteigta siekiant užtikrinti stabilią ir nuspėjamą tarptautinės prekybos aplinką, kuri leistų sklandžiai vystytis tarptautinei prekybai ir užkirstų kelią tokioms situacijoms, su kokia dabar susiduria Lietuva, kai pažeidžiami pamatiniai PPO principai.

Sausio 27 dieną Europos Komisija pateikė oficialų prašymą konsultacijoms su Kinija dėl jos taikomo neteisėto ekonominio spaudimo Lietuvai ir ES ir tokiu būdu pradėjo bylą Pasaulio prekybos organizacijoje. ES prašyme konsultacijoms pabrėžiama, kad Kinijos taikomi ribojimai pažeidžia PPO teisės normas, reglamentuojančias prekybą prekėmis ir paslaugomis.

Prašymas konsultacijoms yra pirmasis privalomo PPO bylinėjimosi proceso etapas, kuriame siekiama rasti sprendimą susidariusiai situacijai ir tokiu būdu išvengti tolesnio bylinėjimosi. Jei per 60 dienų nuo prašymo konsultacijoms pateikimo nebus rastas abiem pusėms priimtinas sprendimas, ES prašys įsteigti PPO arbitrų kolegiją ir tokiu būdu pradės teisminį procesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas