Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 07

Ministras: kartu su Čekija siekiame užtikrinti Lietuvos sienos saugumą

Rugsėjo 7 dieną užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis susitiko su Čekijos užsienio reikalų ministru Jakubu Kulháneku, Lietuvoje viešinčiu oficialaus vizito diplomatinių santykių tarp Lietuvos ir Čekijos užmezgimo šimtmečio ir diplomatinių santykių atkūrimo trisdešimtmečio proga, rašoma URM pranešime spaudai.
/ URM nuotr.

Susitikimo metu ministrai aptarė Lietuvos ir Čekijos dvišalius santykius, ekonominio bendradarbiavimo potencialą, situaciją Afganistane, Rytų Partnerystės iniciatyvą, santykius su Rusija ir Kinija. Daugiausiai dėmesio skirta politinės, finansinės ir techninės paramos aptarimui, Lietuvai sprendžiant neteisėtos migracijos krizę, taip pat galimai Europos Sąjungos (ES) migracijos taisyklių peržiūrai ir priemonėms, kurios leistų sustiprinti išorinių ES sienų apsaugą.

„Esame dėkingi Čekijai, kurios Vyriausybė priėmė sprendimą skirti daugiau nei pusės milijono eurų finansinę pagalbą Lietuvai, patiriančiai hibridinę Baltarusijos ataką. Lietuvos siena su Baltarusija yra ES išorės siena, todėl kartu su Čekija siekiame užtikrinti jos saugumą“, - pabrėžė G.Landsbergis. Čekija yra pirmoji šalis, kuri Lietuvai pasiūlė finansinę pagalbą, ginantis nuo Baltarusijos režimo hibridinės operacijos. Ministrai sutarė, kad svarbu yra keisti ES migracijos taisykles, pritaikant jas prie dabartinių realijų ir iššūkių.

Užsienio reikalų ministerijoje Lietuvos vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir ministras J.Kulhánekas Čekijos vidaus reikalų ministerijos vardu pasirašė savitarpio supratimo memorandumą dėl finansinės 530 tūkst. eurų paramos skyrimo migracijos krizei suvaldyti. Anksčiau Čekija jau skyrė Lietuvai pagalbos, kurios vertė yra 125 tūkst. eurų. Ją sudaro palapinės, sudedamos lovos su čiužiniais, antklodės, šildytuvai, miegmaišiai.

Ministras G.Landsbergis patvirtino, kad Lietuva vertina Čekijos indėlį, stiprinant Lietuvos ir viso regiono saugumą. „Tai yra labai svarbi praktinio solidarumo išraiška. Tikimės aktyvaus Čekijos angažavimosi šiuo klausimu ir ateityje“, - sakė G.Landsbergis.

G.Landsbergis taip pat pasidžiaugė aktyviais dvišaliais ekonominiais santykiais. „Nepaisant pandemijos, prekyba tarp Lietuvos ir Čekijos toliau augo, tačiau turime dar nemažai erdvės tolesniam ekonominio bendradarbiavimo stiprinimui. Džiaugiamės, kad kartu su Čekijos užsienio

reikalų ministru atvyko ir verslininkų delegacija. Esu įsitikinęs, kad šiandien vykusio verslo forumo metu užsimezgę kontaktai tarp verslo partnerių pavirs į konkrečius bendradarbiavimo projektus“, - sakė ministras.

Informacija žiniai

Čekija tiesiogiai prisideda prie Lietuvos ir Baltijos šalių saugumo – Čekijos karinių oro pajėgų naikintuvai tris kartus vykdė NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse (2009, 2012 ir 2019 metais). Kita rotacija planuojama 2022 metų balandžio 1 – rugsėjo 30 dienomis. Čekijos kariai 2021-2022 metais dalyvauja NATO priešakinėse pajėgose Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje. Viešnagės Lietuvoje metu J.Kulhánekas aplankė Rukloje dislokuotus Čekijos karius.

Vizito metu Čekijos užsienio reikalų ministras J.Kulhánekas taip pat susitiko su Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte, Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, atidarė Lietuvos – Čekijos verslo forumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas