Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 22

Ministras: Vyriausybė kol kas neįves naujų COVID-19 ribojimų, bet jie svarstomi

Trečiadienį Vyriausybė neįvedinės naujų ribojimų dėl koronaviruso plitimo, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Bet, anot jo, apie tai diskutuojama, ruošiamasi ateičiai, jei omikron atmaina Lietuvoje išplistų labiau ir tai paveiktų lovų užimtumą reanimacijoje.
Arūnas Dulkys
Arūnas Dulkys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie tai, jog artimiausiu metu, vertinant omikron atmainos plitimo grėsmę, planuojama imtis papildomų priemonių, trečiadienį užsiminė tiek vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė, tiek premjerės patarėja sveikatos klausimais Živilė Gudlevičienė.

Pasak jų, svarstoma renginių dalyviams įvesti prievolę testuotis, dėvėti ne kaukes, o respiratorius, renginių metu atsisakyti kavos pertraukų.

Taip pat – keisti galimybių paso naudojimo tvarką: atsisakyti serologinio testo, nustatyti, kad galimybių pasas po dviejų skiepų arba po persirgimo galiotų šešis mėnesius.

Sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys patvirtino, jog apie naujas priemones diskutuojama, bet Vyriausybė bent kol kas jų neįvedinės.

„Mes svarstom darbine prasme, įvairiuose formatuose aptariam įvairias priemones, kad žinotume, jeigu jas reikėtų paleisti, kaip tą darbą reikėtų organizuoti. Bet ne, šiandien Vyriausybės posėdyje nėra kokių nors priemonių“, – prieš Vyriausybės posėdį trečiadienį žurnalistams komentavo ministras.

Prognozuoja, kad per šventes situacija neblogės

Jis teigė, kad Lietuvoje COVID-19 situacija šiuo metu stabili, tokia esą turėtų išlikti ir per šventes.

„Šiuo metu yra lygiai tokia pati stabili situacija, kaip buvo vakar. Kaip bus rytoj, kaip bus poryt, aš negaliu pasakyti, bet mes ją stebime, – kalbėjo ministras ir bandė prognozuoti, kaip viskas klostysis toliau.

– Panašu, kad artimiausias šventes – per Kūčias, Kalėdas – situacija turėtų būti suvaldyta, nes dirba gydymo įstaigų vadovai, jų komandos, administracija, žmonės žiūri, kaip viską organizuoti.“

A.Dulkys teigė, jog apie naujų COVID-19 pandemijos ribojimų įvedinėjimą reikėtų kalbėti tada, jei išaugtų pacientų skaičius reanimacijoje.

Bet, anot jo, tam galima ruoštis jau dabar.

Vidmanto Balkūno nuotr./Kova su koronavirusu
Vidmanto Balkūno nuotr./Kova su koronavirusu

„Sveikatos reikalų komitete, kitais formatais vyksta daug diskusijų, kokios dar galėtų būti priemonės, jei situacija sudėtingėtų.

Noriu pakartoti dar kartą bendrą pandemijos valdymo logiką: pats atvejų skaičius, koks jis bebūtų didelis, jis nėra mums pagrindinis dalykas. Pagrindinis dalykas, kokį poveikį atvejų skaičius gali daryti mūsų sveikatos apsaugos sistemai.

Ruošiamasi tam, kad nebūtų paskutinę naktį.

Apie priemones, galimus pasiūlymus diskutuojama jau dabar, ruošiamasi tam, kad nebūtų paskutinę naktį, paskutinę dieną, tačiau tendencijas turime žiūrėti, ar pacientų skaičius reanimacijoje artėja link 215, ar ne, ar artėja link 240, ar ne.

Jeigu matytumėm, kad tendencijos yra apie 240 pacientų, tai yra žinutė, kad Lietuvai tikrai reikia labai griežtų sąlygų, kurios atitiktų karantino sąlygas.

Jeigu judam link 215, matom tendencijas, vadinasi, turime peržiūrėti, kaip organizuojami renginiai, gal kažkokius dalykus įvesti, sustiprinti apribojimus“, – komentavo ministras.

Karantino režimas galėtų galioti 3 savaites

Jei reanimacijoje užsipildytų 240 lovų, Lietuvoje būtų grįžta prie karantino režimo ir atitinkamų ribojimų, anksčiau skelbė Vyriausybė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantinas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantinas

L.Ašoklienė anksčiau trečiadienį teigė, jog toks režimas galėtų galioti apie 3 savaites.

Naujų ribojimų rastųsi, jei lovų užimtumas pasiektų ir 215.

Šiuo metu, Statistikos departamento duomenimis, reanimacijoje gydoma 120 COVID-19 sergančių pacientų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas