Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 06 /16:45

Mirė ekonomistas, Nepriklausomybės Akto signataras V.Terleckas: Seimo vadovė ir premjerė reiškia užuojautą

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė Ingrida Šimonytė penktadienį pareiškė užuojautą dėl ekonomisto, Kovo 11-osios Akto signataro Vlado Terlecko mirties.
vladas-terleckas-50699b58b784d
Vladas Terleckas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie Nepriklausomybės Akto signataro mirtį pranešė Seimas, jis mirė eidamas 85-uosius metus.

Anot V.Čmilytės-Nielsen, V.Terleckas daug prisidėjo prie Lietuvos banko ir nacionalinės valiutos – lito – atkūrimo bei savarankiškos šalies pinigų ir kredito sistemos sukūrimo.

„Netekome vieno iš žmonių, kurių dėka prieš daugiau nei tris dešimtmečius buvo atkurta nepriklausoma Lietuvos valstybė. Mes jiems liksime amžinai dėkingi“, – užuojautoje rašo parlamento pirmininkė.

„Nuoširdžiai užjaučiu V.Terlecko šeimą, artimuosius, bendražygius ir Lietuvos žmones“, – sako Seimo pirmininkė.

Premjerės teigimu, V.Terleckas bus prisimenamas ne tik kaip vienas iš Kovo 11-osios Akto signatarų, bet ir kaip ryškus Lietuvos ekonomikos veikėjas.

„Netekome žmogaus, kuriam nebuvo vis vien, kieno rankomis bus valdoma Lietuva, kurio šviesios mintys ir įžvalgos pripildė svarbių mokslinių tyrimų bei monografijų puslapius“, – rašoma jos užuojautoje.

V.Terleckas gimė 1939 metų rugsėjo 13-ąją, mokėsi Vilniaus universitete, vėliau jame ir dėstė, buvo Lietuvos banko konsultantas, Mokslo centro direktorius.

Pasak Seimo, dėstydamas studentams įterpdavo draudžiamą temą apie tarpukario Lietuvos pasiekimus ir nepriklausomos Lietuvos pinigų sistemą. Tyrė tarpukario Lietuvos pinigų ir bankininkystės istoriją.

„Atsisveikiname su Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataru, vienu iškiliausių Lietuvos finansų ir bankų specialistu, Lietuvos istorinės tiesos gynėju, valstybininku, dėjusiu pagrindus Lietuvos valstybės atkūrimui ir visas jėgas skyrusiu tolimesniam valstybingumo įtvirtinimui“, – rašoma Seimo užuojautoje.

Jis taip pat aktyviai dalyvavo Sąjūdžio veikloje, buvo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatas, protestavo prieš, jo nuomone, klaidingai pasirinktą valstybinio turto privatizavimo politiką, vadovavo Lietuvos savarankiškos pinigų ir kredito sistemos kūrimo grupei, kuri parengė daugelį bankininkystės įstatymų projektų, padėjo atkurti Lietuvos banką ir nacionalinę valiutą – litą.

V.Terleckas buvo apdovanotas Lietuvos nepriklausomybės medaliu, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio ir Karininko kryžiais. Jam taip pat įteiktas Seimo apdovanojimas – G.Petkevičaitės-Bitės atminimo medalis „Tarnaukite Lietuvai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas