Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mirė Atkuriamojo Seimo narys Stanislawas Pieszko: balsuojant dėl nepriklausomybės susilaikė

Eidamas 83-ius metus mirė Lietuvos lenkų visuomenės veikėjas, ilgametis Lietuvos lenkų sąjungos vicepirmininkas, švietimą lenkų kalba Lietuvoje remiančios draugijos vadovas Stanislawas Pieszko. Jis taip pat buvo išrinktas iš Atkuriamojo Seimo deputatu, tačiau 1991 metų Kovo 11-ąją balsuojant dėl Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo susilaikė.
Stanislavas Peško
Stanislawas Pieszko / zw.lt nuotr.

Žinią apie S.Peszko mirtį feisbuke paskelbė jo artimieji, taip pat – dabartinis Lenkijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Konstanty Radziwiłłas.

„Su liūdesiu priėmiau žinią apie a.a. Stanislavo Peško, fondo „Samostanowienie“ („Apsisprendimas“), aktyviai rėmusio lenkų švietimą Lietuvoje, vadovo ir daugiamečio Lietuvos lenkų sąjungos vicepirmininko, mirtį.

Už veiklą Lietuvos lenkų bendruomenės labui ir lenkų kultūros bei tautinių tradicijų puoselėjimą jis ne kartą buvo apdovanotas Lenkijos valdžios, taip pat ir ordino „Už nuopelnus Lenkijos Respublikai“ Komandoro kryžiumi“, – reikšdamas užuojautą šeimai ir artimiesiems rašė ambasadorius.

Portalas zw.lt rašo, kad S.Pieszko vadovaujamas fondas 20 metų rengė šv. Jono Pauliaus II vardo konkursą lenkiškų mokyklų Lietuvoje mokiniams. Taip pat jis buvo vienas iš iniciatorių, kad Balstogės universitetas atidarytų savo filialą Vilniuje.

S.Pieszko kasmet prisidėdavo ir organizuojant renginius Paneriuose, kur buvo išžudyta tūkstančiai žydų, lenkų, lietuvių, romų.

1990-1992 metais jis buvo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatas, tačiau Kovo 11-osios akto signataru netapo – balsuojant dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo susilaikė.

S.Pieszko buvo vienas iš šešių tuomečių deputatų, kurie nebalsavo už Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą.

Jis buvo vienas lenkų autonomijos Vilniaus krašte įkūrėjų, aktyviai veikė „Jedinstvo“ organizacijoje, kuri priešinosi Lietuvos nepriklausomos valstybės atkūrimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas