Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 15 /20:47

Mirė žinomas kardiologas, išradėjas, buvęs ministras J.Brėdikis

Naujienų portalas LRT praneša, kad sekmadienį mirė kardiochirurgas, akademikas, profesorius Jurgis Brėdikis. Jam buvo 92 metai.
Jurgis Brėdikis
Jurgis Brėdikis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

J.Brėdikis gimė 1929 metų balandžio 30 dieną Prahoje, kur Lietuvos pasiuntinybėje diplomatu dirbo jo tėvas. Kai jis buvo trejų metų, šeima grįžo į Kauną.

Kaip rašoma Vilniaus miesto klinikinės ligoninės interneto svetainėje, J.Brėdikis – kardiochirurgas, akademikas, profesorius.

Adolfo Šleževičiaus Vyriausybėje jis yra dirbęs sveikatos apsaugos ministru.

Vėliau darbavosi diplomatinėje tarnyboje – buvo mūsų šalies ambasadorius Čekijoje, Vengrijoje, Turkijoje.

Nurodoma, kad J.Brėdikis buvo Europos kardiotorakalinės chirurgijos, Tarptautinės širdies elektrostimuliavimo ir elektrofiziologijos bei Tarptautinės chirurgijos draugijų narys.

Jis širdies elektrostimuliacijos ir tachikardijos chirurginio gydymo pradininkas Lietuvoje.

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės interneto svetainėje taip pat rašoma, kad J.Brėdikis tyrė ir taikė kardiochirurgijoje elektronikos metodus, lazerį, sukūrė naujų diagnostikos ir gydymo būdų. Kaune įkūrė širdies elektrostimuliacijos ir aritmijų chirurgijos mokyklą.

Profesorius yra 13 monografijų ir vadovėlių autorius, daugiau kaip 60 išradimų autorius.

Lietuvos vadovai išreiškė užuojautą

Prezidentas Gitanas Nausėda, premjerė Ingrida Šimonytė ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sekmadienį pareiškė užuojautą dėl J.Brėdikio mirties.

Pasak šalies vadovo, Lietuva neteko „šviesios asmenybės, kurios indėlis į širdies chirurgijos plėtrą Lietuvoje ir pasaulyje yra neįkainojamas“.

„Šio legendinio mediko moksliniai pasiekimai ir išradimai garsino šalies vardą ir padėjo išsaugoti šimtus tūkstančių gyvybių. Šis žmogus visą širdį atidavė širdies medicinai, mokslui, žmonėms ir Lietuvai, paliko tvarų pėdsaką ne tik medicinos, bet ir politiniame bei visuomeniniame Lietuvos gyvenime“, – rašoma G.Nausėdos užuojautoje.

I.Šimonytė sako, kad anapilin iškeliavo talentingas medikas, kuris savo gyvenimą paskyrė sveikatos apsaugai ir žmonių gyvybių gelbėjimui.

„Medikų bendruomenė ir visa Lietuva neteko aktyvaus, plačios erudicijos visuomenininko. Dėl J.Brėdikio mirties reiškiu nuoširdžią užuojautą šeimai, artimiesiems, bičiuliams ir visiems, kam teko pajusti šios asmenybės šviesą“, – teigiama premjerės užuojautoje.

Pasak V.Čmilytės-Nielsen, kardiochirurgas J.Brėdikis buvo žymus ne tik kaip medikas, bet ir kaip diplomatas.

„Mūsų atmintyje jis liks ir kaip pirmasis atkurtos Lietuvos ambasadorius Čekijoje bei Vengrijoje, buvęs sveikatos apsaugos ministras“, – sako Seimo pirmininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas