Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 11

Misija (ne)įmanoma: savivaldybės privalo testuoti gyventojus, bet šie neina. Kodėl?

Nors savivaldybės turi prievolę atlikti tam tikrą COVID-19 tyrimų skaičių per savaitę, ne visoms tą pavyksta padaryti. Kodėl? 15min kalbintos kelių savivaldybių gydytojos pažymi, kad testavimasis vis tiek yra savanoriškas, o tam, kad išsitirtų, žmonės turi įdėti pastangų – paskirti laiką, vykti į mobilų punktą. Be to, ne visi, ypač tie, kurie nesusidūrė su COVID-19 artimoje aplinkoje, supranta, kokia to išsityrimo nauda.
COVID-19 molekulinis PGR tyrimas
COVID-19 molekulinis PGR tyrimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sprendimą dėl didesnių COVID-19 tyrimų apimčių sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys priėmė vasario 25-ąją.

Ministras įpareigojo tyrimų atlikimą organizuoti taip, kad per savaitę savivaldybėje jų būtų atliekama ne mažiau nei 1 proc. ir ne daugiau kaip 4 proc. nuo savivaldybės gyventojų skaičiaus.

Tai prisidės prie infekcijos plitimo valdymo šalyje.

„Plečiant profilaktinio testavimo nuo COVID-19 grupes kur kas daugiau visuomenės grupių narių galės išsiaiškinti, ar yra persirgę koronavirusu ir ar šiuo metu nėra viruso nešiotojai, atlikdami profilaktinius tyrimus. Tai prisidės prie infekcijos plitimo valdymo šalyje“, – anksčiau 15min komentavo Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos patarėja Lina Zimnickienė.

Galimybė išsitirti dėl COVID-19 atsirado socialines paslaugas teikiantiems darbuotojams, pedagogams ir dėstytojams, turintiems kontaktą su mokiniais ar studentais, vaistinių darbuotojams, kultūros sektoriaus darbuotojams, asmenims, dirbantiems nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbiose įmonėse, audinių ūkių darbuotojams, muitinės, policijos pareigūnams, ugniagesiams gelbėtojams ir kitiems.

Ministrė: testavimo apimtys mūsų netenkina

Tačiau ne visų savivaldybių gyventojai šia galimybe pasinaudoja.

„Testavimo apimtys vis dar mūsų netenkina. Nepaisant to, kad praeitą savaitę buvo progresas, matome nedidelį augimą, bet skaičiai nėra pakankami.

Matome, kad vis dar yra keturios savivaldybės, kuriose testavimo apimtys nesiekia 1 proc., tik vienuolika savivaldybių, kuriose testavimo apimtys yra didesnės negu 2 proc.“, – pirmadienį komentavo Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos pirmininkė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė

Ji ragino savivaldybes didinti testavimo apimtis.

„Tikrai yra galimybės savivaldybių vadovybėms paskatinti, pirmiausia, jų pavaldume esančias įstaigas, įmones, administracijas aktyviau testuotis. Taip pat – aktyviau įsitraukti į protrūkių kontrolę, kuri yra labai reikšminga ir svarbi“, – teigė ministrė.

Informaciją apie 7 parų diagnostinio testavimo apimtis Lietuvos savivaldybėse galima rasti Statistikos departamento svetainėje.

Ketvirtadienio duomenimis, prie mažiausiai testuojančių priskirtos Kalvarijos, Pagėgių, Birštono savivaldybės.

Ne tiek daug testų daroma Ignalinos, Zarasų ir Anykščių rajonuose, Rietavo savivaldybėje.

Birštono savivaldybė neturi mobilaus punkto

4 tūkst. gyventojų Birštono savivaldybėje per savaitę diagnostinius COVID-19 testus atliko 32 asmenys.

Toks nedidelis skaičius gali būti susijęs su tuo, jog savivaldybėje nėra mobilaus tyrimų punkto.

„Kas dirba kituose miestuose, tarkime, Vilniuje, Alytuje, ten testuojasi, jeigu patogu. Arba mūsų žmonės važiuoja į Kauno miestą testuotis – užsiregistruoja į mobilų punktą“, – 15min pasakojo Birštono savivaldybės gydytoja Eglė Grinevičienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas

Savivaldybėje įsisteigti mobilaus punkto, pasak jos, nebuvo ir galimybių, ir poreikio.

„Pas mus išvis yra viena pirminė sveikatos priežiūros įstaiga ir ta viena įstaiga turi tik 15 darbuotojų. Įsteigiant mobilų punktą, mums reikėtų visiškai atskirai tam įdarbinti žmones, o mūsų savivaldybėje gyventojų yra tik 4 tūkst. su trupučiu. Kaip ir nebuvo tokio poreikio.

Daug žmonių dirba sanatorijose, jų testavimas vyksta atskirai, tai yra, jų pačių įstaigose“, – pažymėjo savivaldybės gydytoja.

Birštone veikianti pirminė sveikatos priežiūros įstaiga, pasak jos, gali atlikti greituosius COVID-19 testus – serologinius ir antigenų.

Pastarųjų siuntą savivaldybė kaip tik antradienį esą turėjo gauti.

„Bus testuojami visų įstaigų ir įmonių darbuotojai, kurie turi bet kokį kontaktą su kitais, ne savo kolektyvo, žmonėmis. Tai darysim nuo antradienio, nes iš laboratorijos turim parsivežti greituosius antigenų testus“, – pasakojo E.Grinevičienė.

Manau, tikrai turėtų padidėti testavimo apimtys gavus šiuos testus.

„Manau, tikrai turėtų padidėti testavimo apimtys gavus šiuos testus“, – pridūrė ji.

Savivaldybės gydytoja: „Čia negali būti paliepimo“

Daugiau kaip 14 tūkst. gyventojų turinčioje Ignalinos rajono savivaldybėje per savaitę dėl COVID-19 išsityrė 134 asmenys.

Savivaldybės gydytoja Jovita Gudelienė svarstė, galbūt žmonės vangūs, nes su šia liga nesusidūrė iš arti.

„Turbūt jeigu žmogus nėra susidūręs su liga ir artimoj aplinkoj neturėjo kažko, kas sirgo, ir dar sunkesne forma, čia tokia žmogaus prigimtis – nemačiau, nepatyriau, nelabai yra pajautimo“, – kalbėjo ji ir pažymėjo, jog norint pasidaryti tyrimą reikia įdėti pastangų – susiplanuoti laiką, nuvažiuoti iki mobilaus punkto.

Mobilus punktas savivaldybėje veikia tris dienas per savaitę – pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./COVID-19 molekulinis PGR tyrimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./COVID-19 molekulinis PGR tyrimas

„Laisvų laikų turim, esant būtinybei galim praplėsti laiką. Jeigu atsirastų žmonių, kad užpildytume visą laiką, tikrai dirbtumėm ilgiau, daugiau dienų“, – teigė J.Gudelienė.

Savivaldybė, pasak jos, stengiasi, kad žmonės aktyviau eitų testuotis – siunčia informaciją, kvietimus.

„Buvo kviestos pavaldžios [įstaigos], dabar intensyviai bendradarbiaujame su gaisrininkais – išsiunčiau laišką informacinį ir tikrai jie rodo norą, taip pat – policijos pareigūnams, Valstybės sienos apsaugos tarnybai. Ir mūsų tinklalapyje yra patalpinta informacija“, – pasakojo savivaldybės gydytoja.

Ir nors savivaldybės yra įpareigotos atlikti tam tikrą kiekį tyrimų, ji pabrėžė, kad testavimasis – savanoriškas.

Žmonės patys nusprendžia, ar jie nori eiti testuotis, ar ne.

„Tai yra savanoriškas testavimas. Čia negali būti paliepimo. Žmonės patys nusprendžia, ar jie nori eiti testuotis, ar ne“, – teigė J.Gudelienė.

Gyventojai baidosi PGR tyrimo

Ne tiek daug tyrimų atliko ir, pavyzdžiui, 23 tūkst. gyventojų turinti Anykščių rajono savivaldybė – per savaitę 205.

„Baidosi, nelabai yra malonus tyrimas. <...> Jeigu turėsim galimybę ir iš nosies gleivinės greituosius testus daryti, manau, kad registracija žymiai pagerės“, – teigė Anykščių rajono savivaldybės gydytoja Vaiva Daugelavičienė.

Tyrimų apimtys, pasak jos, jau turėtų augti nuo trečiadienio, nes savivaldybė pirmadienį esą gavo greitųjų antigenų testų siuntą: „Trečiadieniui jau bus registracija <...> ir nuo trečiadienio pradėsim tyrimus su šiais greitaisiais testais.“

Savivaldybės mobilusis tyrimų punktas, V.Daugelavičienės teigimu, dirba pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais. O laisvų vietų išsitirti esą visad yra.

Jeigu registruosis daugiau, mes bet kada tą laiką galime pailginti.

„Šitomis dienomis neužsiregistruoja tiek žmonių, kad būtų užimtas visas laikas. Slaugytojos laukia, neturi darbo. <...> Jeigu registruosis daugiau, mes bet kada tą laiką galime pailginti arba paimti kitas dienas, jei matysime, kad registracijų yra daugiau“, – kalbėjo V.Daugelavičienė ir pabrėžė, kad žmonės turi teisę rinktis tirtis, ar ne.

Atliktas diagnostinių tyrimų skaičius svarbus vertinant sergamumą COVID-19 atskirose savivaldybėse bei priskiriant jas tam tikroms zonoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas