„Valgiaraščiai nesiskiria, kiek skirtingi tik pusryčių patiekalų meniu. Iš pradžių ir jie buvo vienodi, tačiau, NATO sąjungininkų karių prašymu, jie buvo pakoreguoti. Tai, kas pusryčiams tinka mūsų kariams, jiems netiko. Mūsų kariams labiau tinka košės, dešrelės, jiems – sūriai, rūkytos dešros, rageliai, bandelės“, – pasakoja O.Dūdaitė.
Tiesa, kaip pastebi pašnekovė, nors europietiškesnės virtuvės patiekalai patinka tiek sąjungininkų, tiek Lietuvos kariams, pastarieji ima ilgėtis tradicinių lietuviškų valgių.
„2017-aisiais atsirado naujas valgiaraštis, tačiau atlikus 2 tūkst. karių apklausą paaiškėjo, kad mūsų kariai pasiilgo tarkuotų bulvių plokštainio, cepelinų, bulvinių blynų, žemaičių blynų – savo nacionalinių tradicinių patiekalų. Todėl šiais metais vėl planuojame atnaujinti valgiaraščius, padaryti taip, kad per pietus kariai galėtų rinktis vieną iš dviejų patiekalų – europietiškos virtuvės ir tradicinio lietuviško.
Iš dabartinio valgiaraščio kariams labiausiai patinka mėsainiai, dešrainiai ir picos. Taip pat mėgstami yra vištienos patiekalai“, – pasakoja O.Dūdaitė.
Pašnekovė atskleidžia, kad lietuvių kariai labai nenoriai valgo žuvį. Apklausoje kariai ją priskyrė prie labiausiai nemėgstamų patiekalų, nors pažymėjo, kad lašišą mėgsta.
„Klausėme, ar kariai pageidautų, kad aukštesniems nei 190 cm kariams būtų skiriama papildoma porcija, tačiau 70 proc. atsakė, kad ne. Jie mano, kad visiems sąlygos turi būti vienodos“, – pažymi O.Dūdaitė.
Nors dažną mūsų reikia skatinti valgyti vaisius ir daržoves, tačiau kariai mielai renkasi juos valgyti.
„Vaisų turime nuolatos – keletą rūšių. Kariai labiausiai mėgsta bananus, obuolius valgo sunkiausiai. Kariai mielai valgo salotas, tačiau salotos su majonezu – jau atgyvena, kariai renkasi salotas, pagardintas aliejumi“, – atskleidžia pašnekovė.