Vaikai pasijuto blogai
Vien per praėjusią savaitę VMVT gavo 6 pranešimus, kuriuose buvo teigiama, kad jau ne pirmas atvejis, kai vaikai pasijunta blogai suvalgę mokykloje tiekiamo maisto. Paskutinio pranešimo turinyje VMVT informuota, kad vaikams patiektas plovas iš galimai sušvinkusios mėsos.
Kauno J.P.Vileišių mokyklos, kurios patalpose veikia ir darželis, vaikų tėvai jau prieš kelias dienas dalijosi vaikams tiekiamų patiekalų nuotraukomis ir piktinosi, kaip vaikams gali būti tiekiamas toks maistas.
„Smirdėjo rūgštimi ir vėmalais. Buvo akivaizdžiai mėsa pašvinkusi, pasakiau, kad neduosiu šito patiekalo vaikams, nuėjom pas pavaduotoją. Nuėjom į valgyklą ir ji griežtai pasakė, kad kiaulės tokio nevalgytų, nes mes apnuodysim vaikus“, – portalui tv3.lt pasakoja darželio auklėtoja Greta Dapkutė.
Patikrino ir rado pažeidimų
VMVT inspektoriai, atlikę patikrinimą, nustatė, kad maistą mokykloje tiekiančios UAB „Maisto slėnis“ personalas netinkamai tvarko šaldytą mėsą, neturi technologinio proceso aprašymo šaldytų žaliavų tvarkymui, darbuotojams trūksta žinių dėl tinkamo maisto ruošimo.
Atlikus patikrinimą, VMVT nurodė įmonei, nedelsiant pasirengti būtinas maisto tvarkymo procedūras ir su jomis supažindinti personalą. Taip pat duotas nurodymas sugriežtinti patiekalų gamybos kokybės kontrolę.
Geros higienos praktikos taisyklėse teigiama, kad sušaldyti pusgaminiai turi būti atšildomi šaldytuve, mikrobangų krosnelėje ar kitame tam pritaikytame įrenginyje. Taip pat sušaldytus pusgaminius galima atšildyti ir po tekančiu geriamojo vandens reikalavimus atitinkančiu vandeniu.
Tokiu būdu atšildomi pusgaminiai negali turėti tiesioginio sąlyčio su vandeniu. Jie gali būti apvynioti plėvele ar sudėti į sandarų indą. Kambario temperatūroje atšildyti užšaldytus pusgaminius nerekomenduojama, kad būtų išvengta mikroorganizmų dauginimosi. Draudžiama pakartotinai užšaldyti atšildytą maistą.
Papildomas patikrinimas: vėl pažeidimai
Pirmadienį, kovo 4 d., VMVT Kauno apygardos Priežiūros skyrius, įvertinęs papildomą informaciją ir pranešimus dėl minėto maisto tiekėjo, taip pat siekiant patikrinti, ar įmonė įgyvendino duotus nurodymus, atliko pakartotinį maisto tvarkymo subjekto patikrinimą. Tačiau ir vėl rasta pažeidimų: nustatyta, kad pakartotinai sušaldomi jau atšildyti paukštienos pusgaminiai, neužtikrinama gaminamų patiekalų kokybė.
Dėl užfiksuotų pažeidimų maisto tvarkymo subjektui numatoma taikyti administracinę nuobaudą.
Dėl užfiksuotų pažeidimų maisto tvarkymo subjektui numatoma taikyti administracinę nuobaudą.
Maistas atrodo itin neestetiškai
„Maisto sauga, savaime suprantama, pirmas ir svarbiausias aspektas tiekiant maistą, ypatingai mažiesiems. Tačiau pasitvirtino ir kita informacija, nurodyta nusiskundimuose: mokykloje tiekiami patiekalai atrodo itin neestetiškai, netvarkingai. Atrodytų smulkmena, bet tėveliai tikrai žino, patraukliai, tvarkingai patiektas maistas turi įtakos vaikų apetitui, netgi virškinimui.
Raginame mokyklų vadovus atidžiau stebėti situaciją bei imtis priemonių, jei pastebima, kad vaikams tiekiamas maistas neatitinka būtinųjų ir ypač vaikų mitybai svarbiausių aspektų“, – pranešime cituojamas VMVT Priežiūros departamento direktorius Gediminas Gvazdaitis.
VMVT primena, kad mokyklos administracija ir visuomenės sveikatos specialistas privalo nuolat domėtis, kaip yra užtikrinamos vaikų maitinimas pagal sudarytas sutartis, ir priimti priemones, jeigu maitinimo paslaugos teikėjas neužtikrina susitarimo. Maitinimo paslaugos teikėjas atsako už tai, kad nustatyti vaikų maitinimo organizavimo trūkumai būtų pašalinti nedelsiant. Nepašalinus neatitikimų, visuomenės sveikatos specialistas apie trūkumus turi pranešti VMVT.
Konkursus laimi siūlydami patiekalus už 1 centą
Mažeikių įmonė „Maisto slėnis“ maitina nemažai ne tik Kauno, bet ir Vilniaus mokyklų bei darželių vaikų.
Vilniaus mieste ši įmonė laimėjo ne vieną konkursą, pasiūliusi 1 cento kainą.
Pavyzdžiui, iš paskelbtų viešųjų pirkimų dokumentų matyti, kad įmonė laimėjo Vilniaus Ryto progimnazijos maitinimo paslaugų viešąjį konkursą.
Sutartyje įrašyta, kad kai kurių komercinių patiekalų įkainiai siekia 1 centą, tokia suma įkainoti įvairūs patiekalai – porcija blynelių su sūriu ir kumpiu, omletas su dešrele ir šviežiomis salotomis, varškės apkepas, viso grūdo tortilija su sūriu, viso grūdo sumuštiniai su ekologiška vištienos filė.
Centrinė perkančioji organizacija (CPO) pernai komentare 15min teigė, kad 1 cento įkainis taikomas papildomiems, vadinamiems komerciniams patiekalams, kuriuos valgo mokyklos personalas, tačiau jei pageidauja, gali įsigyti ir mokiniai. Visgi tai pasitaiko ypač retai, nes šių patiekalų užsakoma nedaug. Jie, kaip nurodė CPO, skirti meniu paįvairinimui.