Apklausos duomenimis, iš valgyklos siūlomo asortimento vaikai dažniausiai renkasi cepelinus, maltos mėsos gaminius (kotletus, šnicelius, maltinukus), blynus, bandeles. Labiausiai moksleiviams valgyklose nepatinka tokie augančiam organizmui naudingi patiekalai kaip žuvis, sriuba, plovas ir kai kurie mėsos patiekalai. Minėtą tyrimą atliko moksleivių bei darželinukų maitinimą skirtinguose Lietuvos miestuose organizuojanti bendrovė „Kretingos maistas“.
„Kasmet atliekame moksleivių mitybos įpročių tyrimus ir, deja, turime pastebėti, kad šiųmečiai rezultatai kelia susirūpinimą – auga vaikų, mėgstančių vaidinamąjį greitąjį maistą, skaičius. Tai rodo, kad tiek tėveliai, tiek mokytojai turi skirti dar daugiau dėmesio formuodami taisyklingą vaikų mitybą ir mokydami juos tinkamai maitintis jau nuo mažų dienų“, – teigia įmonės „Kretingos maistas“ vykdomoji direktorė Alisa Norkuvienė.
Atlikta apklausa taip pat parodė, kad mokyklų valgyklose maitinasi daugiau nei 60 proc. moksleivių. Visai valgykloje nevalgo tik 8 proc. šalies moksleivių mokyklos. Tuo tarpu praėjusiais mokslo metais mokyklos valgyklose nesilankė net 11 proc.
„Pastebėjome, kad sumažėjo iš viso nesilankančių valgykloje mokinių skaičius. Manome, kad įtaką tam padarė dabartinė sudėtinga ekonominė situacija Lietuvoje, nes šoktelėjo socialiai remiamų vaikų skaičius, kurie gauna nemokamus pietus“, – teigia A.Norkuvienė.
Ji pastebi, kad įmonės aptarnaujamose mokyklų valgyklose pirmiausia orientuojamasi į moksleivių taisyklingos mitybos poreikius. Vaikams skirti patiekalai derinami su mitybos specialistais, maistas parenkamas specialiai atsižvelgiant į mokinių amžiaus grupes.
VšĮ „Kretingos maistas“ maitinimo paslaugas teikia nuo 2001 m. Šiuo metu bendrovė aptarnauja daugiau nei 200 šalies mokyklų, darželių ir kt. objektų daugiau kaip 20-yje Lietuvos savivaldybių. Bendrovėje dirba daugiau nei pusė tūkstančio žmonių.