Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 19

Mokslininkai rengia palaikymo akciją iš Genocido centro atleistai M.Jurkutei

Mokslininkai penktadienį rengia palaikymo akciją iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) atleistai istorikei Mingailei Jurkutei.
Adas Jakubauskas
Adas Jakubauskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Organizatorių teigimu, akcija „Teisybcentris“ siekiama atkreipti dėmesį į žodžio laisvę ir mokslinių tyrimų laisvei kylančią grėsmę.

Akcijos metu šalia LGGRTC būstinės Vilniuje mokslininkai paeiliui valandą laiko, po penkias minutes, skaitys Georg'o Orwell'o knygos „1984“ ištrauką.

Tarp dalyvių – Vilniaus universiteto (VU) Istorijos fakulteto dekanė Loreta Skurvydaitė, VU Tarybos narys Paulius Vaidotas Subačius, Vilniaus miesto muziejaus vadovė Rasa Antanavičiūtė ir kiti.

Organizatoriai skelbia, kad kiekvienas atsineš po savąją kūrinio kopiją. Perskaitę ištrauką, iš akcijos vietos jos dalyviai išeis – tokiu būdu bus paisoma karantino reikalavimų.

Praėjusį penktadienį LGGRTC pranešė, kad iš pareigų atleista istorikė M.Jurkutė. Kaip atleidimo priežastis nurodyti pasikartoję pažeidimai, „susiję su tuo, kad nepateikiant faktų ir argumentų arba pateikiant tikrovės neatitinkančius faktus ir argumentus paskleista informacija, kuri suklaidino centro veikla besidominčią bendruomenę“.

Anot pranešimo, darbuotoja taip pat sukėlė abejonių savo įstaigos darbo patikimumu ir teisėtumu.

M.Jurkutė buvo viena iš Genocido centro direktoriaus Ado Jakubausko kritikių. Ji savo atleidimą vadino persekiojimu už kritiką.

M.Jurkutė buvo viena iš 17 Genocido centro istorikų, sausį pasirašiusių kreipimąsi į Seimą dėl situacijos centre. Ji sakė, kad direktoriumi tapus A. Jakubauskui stiprėja pastangos „pajungti istorikų darbą tokio gana ideologizuoto naratyvo aptarnavimui“.

A.Jakubauskas savo ruožtu neigia kaltinimus.

Ketvirtadienį išplatintame laiške jis teigė, kad M.Jurkutė atleista ne už vadovybės kritiką, o dėl darbo pareigų pažeidimų, taip pakenkus Genocido centro reputacijai.

Anot A.Jakubausko, istorikė „viršydama savo kompetenciją ir įgaliojimus, viešai neobjektyviai vertino Pasipriešinimo dalyvių (rezistentų) teisių komisijos darbą (...) neturėdama jokio pavedimo ir neįgaliota teisės aktais savavališkai susipažino su asmens duomenų apsaugą turinčiais dokumentais bei viešai aptarinėjo jų turinį“

LGGRTC vadovas teigė, kad tuo metu M.Jurkutei skirtas įspėjimas, tačiau jo istorikė nepaisė ir toliau „pakartotinai, tendencingai ir nepagrįstai viešai ir toliau teikė tiesos neatitinkančią ir visuomenę klaidinančią informaciją apie Centro veiklą“.

A.Jakubauskas taip pat teigė, kad istorikė nepateikė naujų mokslinių darbų, istorinių šaltinių, naujų faktų, neteikė jokių tarnybinių pranešimų apie poveikį jos akademinei laisvei, tyrimo metodologijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas