Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08:01

Garsus astrofizikas Jonas Žmuidzinas: „Aš tikrai nenorėčiau skristi į kosmosą“

„Begaliniai yra tik du dalykai: Visata ir žmonių kvailumas. Bet dėl Visatos nesu tikras.“ Šią garsiąją frazę yra pasakęs reliatyvumo teorijos kūrėjas fizikas Albertas Einsteinas. JAV gimęs lietuvių kilmės mokslininkas astrofizikas Jonas Žmuidzinas, jei būtų galimybė keliauti laiku, pasikalbėti su garsiuoju fiziku tikrai turėtų apie ką.
Jonas Žmuidzinas
Jonas Žmuidzinas / FTMC nuotr.

Fizikos mokslų daktaras J.Žmuidzinas gimęs ir augęs Kalifornijoje, dirbęs su pasaulinės reikšmės projektais, prisidėjęs prie garsiosios NASA „Voyager“ misijos, vadovavęs optinėms observatorijoms. Šiuo metu mokslininkas dirba Kalifornijos technologijų institute „Caltech“ ir savo žinias perduoda studentams.

Lietuvoje pirmą kartą J.Žmuidzinas apsilankė 1996 metais. Pagal galimybes jis Lietuvoje dabar stengiasi lankytis kuo dažniau, yra kviestinis Kauno technologijos universiteto profesorius.

Lietuvoje mokslininkas viešėjo ir šiemet. Kaip 15min sakė J.Žmuidzinas, Lietuvoje jis lankosi su žmona, mat jų vaikai – jau užaugę. J.Žmuidzino žmona – taip pat lietuvė, gimusi Ilinojuje (JAV), o susipažino jiedu Kalifornijoje.

Nors iš Lietuvos J.Žmuidzino tėvas su seneliais pasitraukė 1944 metais, šeimoje visad buvo laikomasi tradicijos kalbėti lietuviškai. Lietuviškai puikiai kalba ir J.Žmuidzinas.

„Aš sakyčiau, kad kalbėti lietuviškai man yra malonu, tai mano tėvo dovana. Jis gimė Kaune, o mano mama ne lietuvė. Tėvas su seneliais iš Lietuvos bėgo 1944 metais, atsirado pabėgėlių stovykloje Vokietijoje, paskui – į Angliją, dar vėliau į Kanadą, kur ir sutiko mano mamą.

Ji gyveno Kanadoje, tačiau pati yra prancūzė. Tada tėvas nutarė, kad reikia sugrįžti į mokslą, išvyko į JAV. Visų pirma – į Indianą, ten įgijo bakalauro laipsnį, paskui – į Kaliforniją, „Caltech“ universitetą, kuriame apsigynė daktaro laipsnį. Taip ir likome Kalifornijoje“, – apie savo šeimą pasakojo pasaulinio garso mokslininkas.

– Kalbamės gražiu metu – ką tik prasidėjo naujieji mokslo metai. Jūsų nuomone, kaip galima sudominti vaikus fizika, matematika?

– Kai kuriems tai jau yra įdomu ir jie pasiryžę studijuoti. O kai kuriems fizika tampa įdomi vėliau. Turiu kolegę, kuri Niujorko universitete buvo fizikos profesorė. Bet ji įkirto į fiziką tik tada, kai įgijo anglų filologijos bakalauro laipsnį. Visai ne fizikos, kuria susidomėjo vėliau. Dabar ji tapo dekane. Čia yra tik vienas pavyzdys, kaip žmogus gali surasti kelią į fiziką ir mokslą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas