Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 23

Mokslininkui priskyrė melą, kad COVID-19 tėra gripas, ir platina internete

Pramanai, kad COVID-19 neegzistuoja, jai nustatyti naudojami PGR testai nepatikimi, tai tesanti gripo atmaina, nuo šios ligos mirusius žmones iš tiesų įveikė kitos rimtos sveikatos problemos, randa gerbėjų ir Lietuvoje. Internete dalijamasi įrašu, kurio autorystė melagingai priskiriama JAV mokslininkui, nors jis pats jau seniai paneigė sakęs ką nors panašaus.
Koronavirusas
Koronavirusas / 123RF.com nuotr.

„Rado“ tik gripo virusų

Bemaž 500 žodžių ilgio įrašas anglų kalba socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė praėjusių metų pabaigoje. Netrukus jį imta versti (pavyzdžiui, buvo aktyviai dalijamasi vokiška versija). Neseniai jo vertimas pasirodė ir lietuviškoje virtualioje erdvėje.

Klinikinės laboratorijos mokslininkas, turintis daktaro laipsnį virusologijos ir imunologijos srityse, rašo ištyręs „1500 „tariamų“ teigiamų „COVID-19“ mėginių, surinktų čia, Pietų Kalifornijoje“.

Nuotr. iš „Facebook“/Tariamas amerikiečių mokslininko įrašas apie COVID-19 mėginių tyrimus
Nuotr. iš „Facebook“/Tariamas amerikiečių mokslininko įrašas apie COVID-19 mėginių tyrimus

Su komanda atlikę bandymus, esą nė viename COVID-19 nerado, tačiau aptiko influenzos A ir B tipo virusų. Įraše pažymėta, kad nenaudoti PGR tyrimai, kuriuos COVID-19 skeptikai kritikuoja kaip esą nepatikimus. Kai kurios kitos laboratorijos, pavyzdžiui, Kornelio universitete, kurioms esą buvo persiųsti mėginiai, tariama gavo tuos pačius rezultatus.

„Atlikę visus tyrimus ir laboratorinius darbus, priėjome tvirtą išvadą, kad COVID-19 buvo tik įsivaizduojamas ir fiktyvus virusas. Gripas buvo vadinamas COVID, o dauguma iš 225 000 mirusiųjų buvo mirę dėl tokių ligų, kaip širdies ligos, vėžys, diabetas, emfizema ir kt.“, – teigiama įraše.

Pasak autoriaus, dokumentuose apie COVID-19 aprašomi tik „maži RNR fragmentai, kurių ilgis buvo tik nuo 37 iki 40 bazių, o tai NĖRA VIRUSAS“, mat virusinį genomą paprastai sudaro 30-40 tūkst. bazinių porų.

„Taigi tai, su kuo susiduriame, yra tik dar viena gripo atmaina, kaip ir kiekvienais metais, COVID-19 neegzistuoja ir ji yra fiktyvi. Manau, kad Kinija ir globalistai surengė šią COVID apgaulę (gripas, užmaskuotas nauju virusu), kad įvestų visuotinę tironiją ir Pasaulinę policinę totalitarinę stebėjimo valstybę“, – tariamai apibendrina mokslininkas.

VIDEO: Kokį pavojų sukelia virusų mutacijos?

Įrašo pabaigoje nurodyta data – 20.12.20 – ir autorystė – daktaras Robas Oswaldas.

Tikrasis R.Oswaldas: COVID-19 yra tikra

Šiame įraše remiamasi sąmokslo teorijomis, pavyzdžiui, kad COVID-19 tėra gripo atmaina. Nors šios ligos simptomai išties panašūs į gripo ar peršalimo, jau pandemijos pradžioje buvo paneigta, kad COVID-19 sukeliantis virusas tėra modifikuota sezoninio gripo versija.

Taip pat esama netikslumų. Netiesa, kad tyrėjai yra aprašę tik nedidelį šio koronaviruso RNR fragmentą. Mokslininkai jau yra nustatę visą jo genomą. Kaip sausio pabaigoje per virtualų susitikimą „Virtual Biotech Cafe“ pasakojo Kembridžo universiteto doktorantė virusologė Ingrida Olendraitė, šio viruso dabartinį genomą sudaro apie 30 tūkst. bazinių porų.

Tačiau netiesa yra ne vien atskiros detalės, bet ir pats įrašas. Mat tikrasis Robertas Oswaldas nėra jo autorius ir nurodyta informacija apie jo profesinę veiklą yra klaidinga.

Nuotr. iš vet.cornell.edu/Informacija apie Robertą Oswaldą universiteto tinklalapyje
Nuotr. iš vet.cornell.edu/Informacija apie Robertą Oswaldą universiteto tinklalapyje

Chemiją ir psichologiją studijavęs, o vėliau disertaciją biochemijos srityje apsigynęs mokslininkas dirba ne Kalifornijos, o Niujorko valstijoje, Kornelio universiteto (į kurį esą buvo siunčiami COVID-19 mėginiai tolesniems tyrimams) Veterinarijos koledže. Ir šis Molekulinės medicinos fakulteto profesorius nerašė nieko panašaus į minėtus išvedžiojimus, kad COVID-19 tėra gripas.

Universiteto tinklalapyje galima rasti ne tik informacijos apie R.Oswaldą su jo nuotrauka, kuri buvo panaudota greta išgalvoto įrašo, bet ir paties mokslininko komentarą apie šią klastotę.

Nuotr. iš vet.cornell.edu/Pats Robertas Oswaldas paneigė sakęs, kad COVID-19 yra išsigalvojimas
Nuotr. iš vet.cornell.edu/Pats Robertas Oswaldas paneigė sakęs, kad COVID-19 yra išsigalvojimas

„COVID-19 yra tikra. Bet kurie įrašai „Facebook“, teigiantys kita, yra apgavystės ir netiesa. Dėvėkite kaukes, laikykitės atstumo ir pasiskiepykite, kai tik bus įmanoma“, – pridėta prie R.Oswaldo mokslinių interesų aprašymo.

Beje, šis komentaras pasirodė dar gruodžio pradžioje, gerokai anksčiau nei įraše nurodyta tariama jo sukūrimo data arba kada jo autorystė priskirta mokslininkui.

Mat, kaip nustatė amerikiečių žurnalistai, panašaus turinio įrašais „Facebook“ vartotojai dalijosi gerokai anksčiau, nei jo „autoriumi tapo“ R.Oswaldas. Vienas vartotojas savo paskyroje įrašą, esą rastą kažkur internete, publikavo dar gruodžio pradžioje.

Ekrano nuotrauka/Melagiena apie COVID-19 kaip melą buvo išversta ir į vokiečių kalbą
Ekrano nuotrauka/Melagiena apie COVID-19 kaip melą buvo išversta ir į vokiečių kalbą

Įrašo, kurio autoriumi iš tiesų nėra, turinį mokslininkas įvertino kaip siaubingą ir nuviliantį, kadangi Kornelio universitetas, kuris esą mėginiuose nerado COVID-19, visus metus skyrė didžiulius resursus tiriant virusą, kad būtų suvaldydas jo plitimas.

Patikimi šaltiniai

Informacinę erdvę stebinčių institucijų atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai