Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 13

Mokyklinė kuprinė – sunki ir tėvams, ir vaikams

Kiekvienais metais Rugsėjo 1-ąją tėvams tenka gerai pasukti galvas, iš kur savo atžaloms nupirkti mokyklai reikalingas priemones. Beveik visi tėvai prieš mokyklą į prekybos centrus keliauja rankose turėdami apgalvotą būtiniausių prekių sąrašą. Nors ir kaip bandoma taupyti, įsigijus vaikui reikiamas prekes mokyklai ypač ištuštėja tėvų piniginė.
Mokykla
Mokykla / BFL nuotr.

Kai kurioms šeimoms tenka prašyti ir socialinės paramos, už kurią, beje, neįmanoma įsigyti net būtiniausių reikmenų mokyklai. Labiausiai prieš mokyklą nerimauja daugiavaikės šeimos, kurios į mokyklą išleidžia ne vieną ir ne du vaikus.

Padaugėjo vargingai gyvenančių šeimų

Remiantis 2011–2012 metų socialinių duomenų statistika, Europos valstybių narių skurdo lygis ir socialinė atskirtis didėjo. 2011 metais 5 iš 20 vaikų gyveno nepritekliuje. Sunkiai besiverčiančioms šeimoms laibai sunku tinkamai parengti vaikus mokyklai.

Jei šeima augina du vaikus, kuprinės, pratybų sąsiuviniai, sportinė apranga bei kiti būtini dalykai pareikalauja dalies vidutinio šalies atlyginimo.

Jei šeima augina du vaikus, kuprinės, pratybų sąsiuviniai, sportinė apranga bei kiti būtini dalykai pareikalauja dalies vidutinio šalies atlyginimo. Gyvenantys iš minimalaus darbo užmokesčio kreipiasi socialinės pagalbos. Vidutines pajamas gaunančiai šeimai išleisti vieną vaiką į mokyklą kainuoja nuo 200 iki 400 litų be uniformos ir kitų specialių priemonių: muzikos instrumentų ar reikmenų dailės būreliui.

Dauguma nepasiturinčių šeimų skuba į parduotuves reikalingiausių prekių po rugsėjo 1–osios, kai vyksta išpardavimai. Tačiau net ir 30 ar 40 procentų nuolaida nesumažina išlaidų sunkiai besiverčiančioms šeimoms. Pastarosios į mokyklą turi išleisti daugiau nei vieną atžalą, todėl išlaidos būna tikrai nemenkos.

Pasiruošti mokyklai vien paramos nepakanka

Šiaulių miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus išmokų specialistė Violeta Žukauskienė sako, kad jau nuo liepos 1 dienos yra skirstomos išlaidos Šiaulių miesto socialiai prižiūrimoms šeimoms, tačiau kai kurios suskumba prašyti paramos tik atėjus rugsėjui.

„Pagrindinė sąlyga kompensacijai gauti mokyklinėms priemonėms – reikia užpildyti prašymą. Jei šeimoje vienam asmeniui tenka ne daugiau kaip 525 litai, mokiniui skiriamas nemokamas maitinimas ir 156 litų parama mokinio reikmėms. Tačiau yra išlygų. Jei viena mama augina vaikus, yra neįgalumai, vienam asmeniui šeimoje gaunamų pajamų suma gali siekti net iki 700 litų, tačiau tokiu atveju mokykloje vaikas gauna tik nemokamą maitinimą, o priemones turi įsigyti patys“, – sako V.Žukauskienė.

Mokykla
Mokykla

Visiems yra žinoma, jog 156 litų vaiką paruošti mokyklai nepakanka. Tačiau tokia suma, pasak V. Žukauskienės, yra skiriama kiekvienais metais, neatsižvelgiant į mokyklinių prekių kainų kilimą.

„Šiauliuose daugiau nei 4 000 vaikų, kuriems skiriame paramą. Kad vaikas gautų paramą mokyklinėms reikmėms, tėvai turi pateikti prašymą iki spalio 20 dienos, o dėl maitinimo galima kreiptis visus metus. Ar skiriama suma pakankama mokyklinėms priemonėms, sprendžia ministerija, o mes tik vykdome jų nurodymus, tačiau, kaip matome, skiriama suma kartu su kainomis nepadidėja“, – teigia išmokų specialistė.

Kad vaikas gautų paramą mokyklinėms reikmėms, tėvai turi pateikti prašymą iki spalio 20 dienos, o dėl maitinimo galima kreiptis visus metus.

Vaikui skiriamus pinigus ne visada galima patikėti tėveliams. Jei šeima nėra priskirta socialinės rizikos šeimoms, pasak V. Žukauskienės, parama mokinio reikmės keliauja į tėvelių sąskaitą. Kitais atvejais pinigus gauna mokykla. Tada vaikas kartu su socialine pedagoge perka reikiamas priemones mokyklai.

Per sunki kuprinė kenkia stuburui

Visuomenės sveikatos specialistai artėjant mokslo metams primena tėveliams, kad pirkdami priemones mokyklai, atsižvelgtų ir į vaiko sveikatą. Viena iš dažniausiai pasitaikančių mokyklinių patologijų – laikysenos sutrikimai. Pasak Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėjos Jūratės Karalevičienės, vaikams itin svarbu mokyklinės kuprinės svoris.

„Kuprinės svoris su mokykliniais reikmenimis neturi viršyti 10 procentų vaiko kūno svorio. Pradinių klasių mokiniams kuprinė be turinio turi sverti ne daugiau kaip 700 gramų, o aukštesniųjų klasių moksleiviams – ne daugiau kaip 1000 gramų. Didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 procentų vaiko svorio, tai kritinė riba“, – sako J.Karalevičienė.

Pasak gydytojos, svarbu ne tik kuprinės svoris, bet ir jos modelis bei nešiojimo būdas. „Kuprinė turi būti būtent mokyklinė, o ne sportinė ar turistinė. Gamintojams bei prekybininkams draudžiama kuprinę vadinti mokykline, jei ji neatitinka mokyklinei kuprinei keliamų reikalavimų. Mokyklinės kuprinės tekstilės medžiaga turi būti atspari trinčiai, nepraleisti drėgmės. Kuprinės dalis, besiliečianti su vaiko nugara, privalo būti standesnė. Mokyklinė kuprinė turi būti su diržais ir rankenėle, o diržai privalo būti ne trumpesni kaip 70 centimetrų, jų ilgis reguliuojamas.

Rugsėjo 1-osios aventė
Rugsėjo 1-osios šventė

Kuprinę būtina nešioti ant abiejų pečių, apatinė kuprinės dalis neturėtų būti žemiau liemens – tai užtikrintų tolygų svorio pasiskirstymą ir vaiko pečių juosta mažiau nukentėtų. Mokyklinių kuprinių išorinėje pusėje privalo būti pritvirtinti atšvaitai.

„Moksleivių kuprines būtų galima palengvinti suskirstant vadovėlius, pavyzdžiui, pagal temas ar pusmečius taip, kad vienu metu reikalingų vadovėlių kiekis ir svoris būtų kaip galima mažesnis. Žinoma, idealu būtų aprūpinti mokyklas dviem vadovėlių rinkiniais – vienus laikyti namuose, kitus mokykloje. Taip pat tėveliai turėtų kontroliuoti, kad vaikai į mokyklą nesineštų nereikalingų knygų ar žaislų“, – sako J.Karalevičienė.

Šiaulių miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus išmokų specialistė Violeta Žukauskienė sako, kad kasmet Šiauliuose sulaukiama apie 4 000 prašymų mokyklinėms reikmėms paramai gauti, nes daugėja nepasiturinčių šeimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas