Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 03

Mokyklos sveikina sprendimą stabdyti testavimą kaupiniais: mažės krūvis, gerės ugdymo kokybė

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) paskelbus apie ugdymo įstaigose laikinai stabdomus kaupinių tyrimus, mokyklos tokį sprendimą vertina teigiamai. Dėl tokio tyrimo metodo ugdymo procesas nevyko sklandžiai, o jo atsisakius, krūvis, pasak mokyklų vadovų, sumažės ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistams, ir tėvams.
Mokykloje
Mokykloje / 123RF.com nuotr.

„Lengviau bus ir mokyklai, ir tėvams, nes kaupinių metodas stabdo ugdymo procesą, perkelia į nuotolinį. Dabar reikia laukti didelėje eilėje testuojantis PGR“, – SAM sprendimą įvertino Vilniaus Prano Mašioto pradinės mokyklos direktorė Jūratė Mikulskienė.

Vis dėlto, pridėjo ji, pagal tyrimus, kaupinių PGR tyrimo metodas yra tikslesnis nei greitųjų antigeno testų.

„Tačiau aš manau, kad testavimasis du kartus per savaitę ir, jeigu klasėje pasitaiko teigiamas atvejis, testavimas kas 48 val. padės laiku pastebėti ir stabdyti koronaviruso plitimą“, – pabrėžė J.Mikulskienė.

Į SAM sprendimą pozityviai sureagavo ir Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijos direktorė Jurgita Nemanienė: „Jau pasiruošėme ir pereisime prie greitųjų antigeno testų.“

Atsisakius kaupinių tyrimo, akcentavo ji, darbo krūvis sumažės visuomenės sveikatos priežiūros specialistui, kuris visus metus tyrė kaupinių metodu.

„Kaupinių atlikimas sudarė didžiąją jo darbo dalį. Dabar tai galės atlikti patys mokytojai. Vadinasi, mūsų visuomenės sveikatos priežiūros specialisto rankos bus atrištos kitiems svarbiems darbams“, – kalbėjo J.Nemanienė.

O ar neišaugs krūvis mokytojams?

„Visa sistema jau sukurta. Vyresnieji jau yra įgudę, išmokę ir visa tai atlieka. Mūsų pradinukai irgi jau moka. Dabar jau kurį laiką greitaisiais antigeno testais nustačius atvejį klasėje buvo testuojama kas antrą dieną. Vienaip ar kitaip ir pradinukai su tuo susidūrė“, – pabrėžė mokyklos vadovė.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Tiriant vaikus kaupinių metodu, kentėjo ugdymo kokybės užtikrinimas, pastebėjo Vilniaus „Žiburio“ pradinės mokyklos direktorė Lina Venskutė.

„Kai vaikui būdavo teigiamas kaupinys, mokyklos galėjo testuotis PGR testu tą pačią dieną, tada vaikas į mokyklą grįždavo po vienos dienos“, – pasakojo L.Venskutė.

Dabar, kai vaikai atlikti tyrimą privalo tam tikru laiku, procesas, anot jos, išsitęsia. Pavyzdžiui, jeigu klasėje būdavo du teigiami kaupiniai, tai dvylika vaikų 3–4 dienas negalėdavo eiti į mokyklą.

„O antigeno testai mūsų atveju pasiteisino. Reguliarus testavimas kitokiu būdu ir vieno vaiko išskyrimas palengvins šią situaciją“, – apibendrino mokyklos direktorė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas

SAM ketvirtadienį pranešė, kad nuo vasario 7 d. ugdymo įstaigose laikinai stabdomi kaupinių tyrimai. Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją bei siekiant ieškoti galimybių, kaip padidinti laboratorijų darbo pajėgumus.

Mokiniai ir toliau galės periodiškai testuotis savikontrolei skirtais testais kas 3–5 dienas. Taikant šį tyrimo metodą, ėminiai imami iš nosies landų, įkišant tamponėlį ne giliau kaip 1,5–2 cm.

„Pagal dabartinę epidemiologinę situaciją, teigiamo kaupinio tikimybė yra gerokai didesnė, todėl daugiau mokinių turi atlikti individualius PGR tyrimus tam, kad būtų nustatyta, kuris iš vaikų, kurių mėginys buvo kaupinyje, serga COVID–19 liga. Laikinai sustabdžius nosies landų tepinėlių ėminių kaupinių PGR tyrimus ugdymo įstaigose, sumažės krūvis mobiliems punktams ir laboratorijoms, kurios galės prioritetą teikti simptominiam testavimui“, – pranešė ministerija.

Periodinis testavimas buvo vykdomas ugdymo įstaigose, vykdančiose pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas bei pirminį profesinį mokymą pasirenkant vieną iš šių metodų: nosies landų tepinėlių ėminių kaupinių PGR tyrimus (kas 4–7 dienas) arba savikontrolę greitaisiais SARS-CoV-2 antigeno testais (kas 3–5 dienas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas