Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 06

Mokytojams – kvietimas į antrąją streiko bangą

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) pirmadienį išplatino kreipimąsi į mokytojus, kuriuos kviečia į antrąją streiko bangą.
Žygiuojantys mokytojai
Mokytojų streikas / Skirmanto Lisausko /BNS nuotr.

Rugsėjo pabaigoje LŠDPS paskelbto streiko metu dalis pedagogų streikavo iki spalio 12 d., kai iš įvairių šalies vietų pėsčiomis keliavusiems pedagogams pasiekus Vilnių buvo nutarą paskelbti pasyvią streiko fazę, leidžiant politikams detaliau išanalizuoti susidariusią situaciją ir priimti tinkamus sprendimus.

Dabar LŠDPS teigia, kad Seimo Švietimo ir mokslo komitetas nepalaikė LŠDPS kompromisinio siūlymo nuo kitų metų didinti atlyginimus mokytojams ir kitiems pedagoginiams darbuotojams 15+15 proc., o Seimo dauguma nepalaikė siūlomos rezoliucijos „Dėl švietimo darbuotojų darbo užmokesčio, derybų dėl mokytojų streikų užbaigimo ir atlyginimo streikuotojams užtikrinimo.“

LŠDPS nori, kad darbo užmokestis mokytojams ir pedagoginiams darbuotojams nuo 2024 metų sausio 1 dienos kiltų 15 proc. ir dar tiek pat – nuo rugsėjo 1 dienos, tad per abu kėlimus galutinis augimas pasiektų 32,3 procento.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) vertinimu, tam iš viso papildomai reikėtų 326 mln. eurų arba dar 107 mln. eurų be to, kas jau numatyta Vyriausybės pateiktame biudžeto projekte 2024 metais, o 2025 metais – 500 mln. eurų.

Pasak profesinės sąjungos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir toliau siūlo sąlygas, dėl kurių jau susitarė ir pasirašė 4 švietimo darbuotojus vienijančios profesinės organizacijos.

Vyriausybė kitų metų biudžete siūlo mokytojų darbo užmokesčio augimą numatyti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc., ir panašia proporcija nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio. Švietimo susitarimo įgyvendinimui kitų metų biudžete papildomai ketinama skirti per 387 mln. eurų.

Keturios švietimo darbuotojų profesinės sąjungos su ŠMSM pasirašė švietimo ir mokslo šakos kolektyvinę sutartį. Jos sutarė iki kitų metų gegužės parengti planą, kaip bus didinamas darbo užmokestis mokytojams po 2024 metų, taip pat jos pritarė Vyriausybės siūlymui dėl atlyginimų kėlimo kitąmet.

LŠDPS skelbia nuo lapkričio 22 d., prieš svarstant biudžetą Seime, vėl grįžtanti į aktyvųjį streiką bei kviečia pro jo prisijungti ir kitas profesines sąjungas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas