Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 01

Mokytojų atlyginimų įvertinimas: „Tai – siaubo filmas“

Šią savaitę prasideda naujieji mokslo metai, o Lietuvos mokyklos vis dar ieško pedagogų. Skelbimų apie laisvas darbo vietas mokytojams galima rasti Lietuvos užimtumo tarnybos puslapyje, kituose skelbimų portaluose, pačių mokyklų tinklapiuose. Nors Švietimo, mokslo ir sporto ministerija sako, kad darbo užmokestis nuosekliai auga, tačiau kol kas jis nėra patrauklus. 15min kalbintas šiemet iš darbo mokykloje išėjęs mokytojas Alius Avčininkovas teigia, jog, kalbant apie mokytojų atlyginimus, skaičiais manipuliuojama.
Alius Avčininkas
Mokyklą jau palikęs Alius Avčininkas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Ministerija: darbo užmokestis nuosekliai auga

Kaip teigiama Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pateikiamoje informacijoje, švietimo finansavimas ir mokytojų darbo užmokestis nuosekliai auga. Statistikos departamento duomenimis, 2019 m. I ketv. vidutinis mokytojo darbo užmokestis „į rankas“ siekė 857 Eur, 2023 m. I ketv. – 1328 Eur „į rankas“, arba augo daugiau nei pusantro karto. Valstybės ir savivaldybių biudžetų asignavimai švietimui 2019 m. sudarė 2, 24 milijardo Eur, 2023 m. jie siekia 3,55 milijardo Eur (augimas – 58 proc.).

„Nuo šios rugsėjo 1-osios mokyklų biudžetus papildys lėšos mokinių konsultacijoms, naujoms gyvenimo įgūdžių pamokoms, pailgintam pasirengimui pamokoms mokytojams, dirbantiems pagal atnaujinto turinio ugdymo programas.

Kaip pabrėžė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius, viskas, kas bus pradėta naujais mokslo metais, aptarta su švietimo bendruomene, kartu gludinti sprendimai, projektai“, – rašoma ministerijos išplatintame pranešime.

Vis tik realybėje gerų nuotaikų ir šviesių spalvų nėra tiek daug, mokytojų – trūksta, o 15min kalbinti pašnekovai buvę mokytojai Alius Avčininkovas ir Karolis Klimas atvirai įvardija požiūrį į mokytojų atlyginimus.

Tuo tarpu švietimo įstaigų atstovai pabrėžia, kad atlyginimo „rėmai“ yra pagal ministerijos patvirtintą skaičiuoklę, todėl mokėti daugiau mokytojams nėra galimybių.

Mokytojai kalba apie streiką

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga skelbia, kad įspėjamasis mokytojų streikas vyks rugsėjo 15 dieną, o nesulaukus norimų rezultatų, bus surengtas ir tikrasis streikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas