Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 30

Keista situacija Lietuvos švietime: daug mokytojų ieško darbo, o mokyti nėra kam

Jau ne pirmi metais prieš Rugsėjo 1-ąją garsiai kalbama apie tai, kad mokyklose vis labiau trūksta mokytojų. Esą metai kiti ir nebebus kam mokyti lietuvių, anglų kalbų, matematikos, fizikos ir t.t. Sunku specialistų surasti ne tik rajonuose, bet ir didmiesčiuose. Tačiau Užimtumo tarnybos duomenys rodo visiškai kitokią situaciją – švietimo įstaigose darbo ieškančių žmonių yra per 850, o štai laisvų darbo vietų – vos 177. Tad kodėl tų specialistų taip trūksta?
Mokykla
Mokykla / 123RF.com nuotr.

Pasiūla ir paklausa

Užimtumo tarnybos duomenys rodo, kad, rugpjūčio 21 d. duomenimis, tarnyboje registruotos 177 laisvo darbo vietos pagrindinio ar vidurinio ugdymo mokytojams, 95 – ikimokyklinio ugdymo pedagogams, 56 – specialiųjų poreikių mokinių mokytojams, 30 – pradinio ugdymo mokytojams.

Bet stebina ne tai, kad laisvų darbo vietų mokyklose vis dar gausu. O tai, kad ieškančiųjų tokio darbo skaičiai kur kas didesni – pagal tarnybos pateiktą lentelę, beveik visų specialistų, norinčių dirbti ikimokyklinio, pradinio, pagrindinio ar vidurinio ugdymo įstaigose, yra kur kas daugiau.

Palyginkime: štai ieškančių darbo ikimokyklinio ugdymo pedagogų Užimtumo tarnyboje užregistruota 317 (lopšelio-darželio auklėtojų iš jų yra 236, priešmokyklinio ugdymo pedagogų – 81), laisvų darbo vietų – 95 (auklėtojams 69, priešmokyklinukų mokytojams – 26).

Pradinio ugdymo mokytojų darbo ieško 198 žmonės, jiems siūlomų laisvų darbo vietų – vos 30.

Įspūdingas skirtumas ir tarp ieškančių darbo pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokytojų bei laisvų darbo vietų skaičiaus: atitinkamai 865 ir 177.

Užimtumo tarnyboje užsiregistravę net 134 darbo ieškantys anglų kalbos mokytojai, o štai ten pat skelbiama tik apie 24 laisvas darbo vietas jiems. Kūno kultūros mokytojais dirbti norėtų 127 žmonės, ieškoma vos keturių, muzikos mokytojų skaičiai tokie – darbo ieško 109, laisvų vietų jiems 15.

Užimtumo tarnyboje užsiregistravę net 134 darbo ieškantys anglų kalbos mokytojai, o štai ten pat skelbiama tik apie 24 laisvas darbo vietas jiems.

Lietuvių kalbos mokytojų reikia 23, save specialistais įvardijančių užsiregistravę 62.

Galima Užimtumo tarnybos statistikoje rasti ir norinčiųjų dirbti biologijos, chemijos, fizikos, istorijos, geografijos mokytojais. Visų jų yra gerokai daugiau, nei jiems siūlomų laisvų darbo vietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas