Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 21

N.Puteikio versija: slaptoje premjero pažymoje minimos ir jo, ir G.Landsbergio pavardės

Kandidatas į prezidentus, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos Seime narys Naglis Puteikis mano, kad premjero Sauliaus Skvernelio prašymu parengtoje pažymoje apie šalyje vykstančius procesus, kurią matė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis, bet nematė nei opozicija, nei prezidentė, yra minimos tiek jo, tiek Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio pavardės.
Naglis Puteikis
Naglis Puteikis Švietimo ir mokslo ministerijoje nuolat lankė ten apsigyvenusius mokytojus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kalbėdamas su 15min, N.Puteikis sakė manantis, kad visa pažymos istorijos esmė – išgąsdinti streikų ir mitingų organizatorius, ir teigė nesugebantis suvokti, kaip kažkas gali įžvelgti jo sąsajas su neramumais, vykusiais Alytaus pataisos namuose.

Apie N.Puteikį užsiminė G.Landsbergis

Ketvirtadienį feisbuke G.Landsbergis paskelbė įrašą, kuriame dėstydamas esamą politinę situaciją atskleidė, kad pažymoje galimai figūruoja „valstiečių“ frakcijos nario Naglio Puteikio pavardė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Nepatvirtintais oficialiai, bet opozicijos šaltinių duomenimis, Premjeras galėjo gauti informacijos iš Teisingumo ministro ir Kalėjimų departamento, kad Premjero frakcijos narys (kol kas vienintelis valstiečių kandidatas į Prezidentus) Naglis Puteikis galėjo turėti sąsajų su Alytaus pataisos namuose planuotais (organizuotais) neramumais“, – rašė G.Landsbergis.

Dar praėjusią savaitę BNS Lietuvos naujienų vyr. redaktorė Jūratė Damulytė LRT sakė, kad, agentūros turimais duomenimis, informacija apie galimas grėsmes yra susijusi su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos Seime atstovais, jų galima veikla.

„Daug kas yra įslaptinta, bet, kiek pavyko gauti informacijos dabar, kad jos ta dalis, kuri bent jau pasiekė Ramūną Karbauskį, kaip valdančiosios pagrindinės frakcijos seniūną, yra susijusi su pačių „valstiečių“ frakcijos kai kuriais atstovais, jų galima veikla, tiesiogiai ar netiesiogiai – gal per asmenis, kurie veikė su jais ar aplink juos. Tokia informacija pasiekė mūsų agentūrą, mes ją šiandien paskelbėme ir jos niekas nepaneigė“, – LRT TELEVIZIJAI sakė BNS Lietuvos naujienų vyr. redaktorė.

15min primena, kad lapkritį protestuodami prieš sugriežtintą vidaus tvarką laisvės atėmimo įstaigose protestavo nuteistieji. Neramumai įkalinimo įstaigose prasidėjo, kai 50 nuteistųjų buvo perkelti į kamerinio tipo patalpas Pravieniškių pataisos namuose.

Kalėjimų departamento pareigūnai tuomet tvirtino, kad perkelti už sunkius nusikaltimus nuteisti ir kalėjimo subkultūros besilaikantys nuteistieji inicijavo pasipriešinimą kitose įkalinimo įstaigose. Vienoje jų, Alytaus pataisos namuose, buvo užpultas prižiūrėtojas.

Portalas 15min susisiekė su Nagliu Puteikiu ir paprašė jo pakomentuoti susiklosčiusią situaciją bei G.Landsbergio įrašą.

– Ketvirtadienį konservatorių lyderis „Facebook“ paskelbė, kad pažymoje galimai yra jūsų pavardė. Kaip jūs vertinate tokį pasisakymą?

– Aš manau, kad premjero aplinkoje esantys patarėjai čia atlieka viešųjų ryšių akciją, kurios esmė – pagąsdinti keturis politikus ir vieną profsąjungos pirmininką, kad ieškome jūsų sąsajų su Rusija, su Kremliumi.

Aš manau, kad premjero aplinkoje esantys patarėjai čia atlieka viešųjų ryšių akciją.

Ieškoma sąsajų tarp kažkokių badavimų kažkokiuose kalėjimuose ir mokytojų akcijų. Mes tas sąsajas matome, kreipėmės į specialiąsias tarnybas, ir jūs dabar, Landsbergi, Puteiki, Puidokai ir Navickai, esate pasiklausomi ir sekami. Todėl išsigąskite ir nustokite organizuoti streikus ir mitingus.

– Manote, kad kažkokie premjero patarėjai perdavė Gabrieliui Landsbergiui jūsų ir dar kelias pavardes? Teisingai supratau?

– Aš manau, kad tai yra prevencinė akcija, siekiant, kad išvardinti asmenys neorganizuotų jokių akcijų, mitingų ar streikų. Puidokas yra kaltinamas, mano žiniomis, mitingu dėl vaikų nepagrįsto paėmimo, aš – tuo, kad konsultavau mokytojus, kaip organizuoti akciją ministerijoje, o Landsbergis konsultavo Tapiną.

Čia yra neoficialios žinios, tokie gandai sklando Seime. Bet matant viešą premjero patarėjų raišką, aš manau, kad čia toks veiksmas ir daromas.

– Tai manote, kad toje pažymoje, kurią mini ponas Landsbergis, minima ne tik jūsų, bet ir jo paties pavardė?

– Navickas, Landsbergis, Puidokas ir aš. Iš viso keturios pavardės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

Kadangi naudojamas naratyvas, matyt, sinchroniškai kažkur, čia mano versija, aš jos negaliu patikrinti, nes aš neturiu duomenų, kokiuose kalėjimuose kokios bado akcijos buvo, matyt, galbūt, kokia nors bado akcija kokiame nors kalėjime sutapo su, pavyzdžiui, mokytojų likimu ministerijoje.

Mano versija – kad pažymos autorius yra Matuiza (N.Puteikis omenyje greičiausiai turi Donatą Matuizą, buvusį teisingumo viceministrą, kuris nuo 2017 m. lapkričio yra S.Skvernelio patarėjas, – 15min).

Bet aš čia taip spėju. Aš neturiu aukščiausio slaptumo laipsnio, todėl aš neprieinu prie šitų dalykų. Čia reikia klausti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narių, jie turi aukščiausius slaptumo laipsnius, jie gal daugiau žinos.

– O jūs pats asmeniškai tos pažymos nematėte?

– Ne, matot, aš galiu pasakyti, kad nuo to laiko, kai Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus padalinys paliko apie „Rubikoną“ kasetę sniege ten prie kažkurios redakcijos, nuo to laiko Lietuvoje iš tikrųjų yra griežtai laikomasi valstybės paslapčių įstatymo, ir jei jau ten parašyta, kad tik tam tikri asmenys gali susipažinti, tai ta informacija niekur neišeina.

Mano versija tokia, kad kažkas iš Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narių kažką matė tarp tų dokumentų ir, matyt, pasakė Landsbergiui. Čia mano tokia versija.

– Grįžtant prie to, ką G.Landsbergis rašė „Facebook“ – tai ar turėjote kokių nors sąsajų su neramumais, kurie vyko Alytaus pataisos darbų namuose?

– Aš neįsivaizduoju, žinokite. Aš nesugebu suvokti, kaip aš galiu turėti. Taip, aš lipau per langą. Taip, aš konsultavau mokytojus, bet aš juos konsultavau, kaip spaudos konferencijas daryti. Aš tikrai nieko nekonsultavau, kaip kokias nors bado akcijas daryti kalėjimuose.

Aš tikrai nieko nekonsultavau, kaip kokias nors bado akcijas daryti kalėjimuose.

Aš ten, tiesą sakant... Neįsivaizduoju, žinokit.

-Supratau, ačiū už atsakymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas