Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 15 /14:14

V.Orbanas dėkoja Lietuvos politikams už paramą dėl ES pasmerkto įstatymo

Europos Sąjungos (ES) nepasitenkinimo dėl kovos su pedofilija įstatymo sulaukusios Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas dėkoja Lietuvos partijos Nacionaliniam susivienijimui ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS) už paramą diskusijose dėl šio teisės akto. Bendrija ketvirtadienį paskelbė pradėjus dėl to pradėjusi pažeidimo procedūrą prieš šią šalį.
Vengrijos pilietinės grupės protestuoja prieš homofobišką įstatymą
Vengrijos pilietinės grupės protestuoja prieš homofobišką įstatymą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jūsų išsakyta nuomonė sustiprina mūsų tikėjimą, jog einame teisingu keliu gindami principą, kad tik tėvai turėtų spręsti, kaip auginti savo vaikus, ir kad jokie išoriniai veikėjai negali nurodinėti, kaip žmonės turėtų gyventi savo gyvenimus savo pačių šalyje“, – rašoma partijos pirmininkui filosofui Vytautui Radžvilui adresuotame laiške.

Jo kopija ketvirtadienį paskelbta konservatyvių dešiniųjų ir prokrikščioniškų pažiūrų žmones vienijančio Nacionalinio susivienijimo paskyroje „Facebook“.

LLRA-KŠS atstovai taip pat pranešė sulaukę laiško iš Vengrijos vyriausybės vadovo, kuriame dėkojama už paramą.

Anot BNS, Nacionalinis susivienijimas birželį viešu laišku kreipėsi į V.Orbaną, reikšdamas paramą Vengrijos parlamento įstatymų pataisoms, ribojančioms informaciją apie LGBT+.

Žada nepasiduoti

Prieš gerą savaitę parašytame laiške V.Radžvilui reiškiama padėka už jo indėlį diskusijoje, kurią sukėlė neseniai Vengrijoje priimtas nepilnamečių apsaugos įstatymas.

„Labai vertinu jūsų parodytą palaikymą, – rašo premjeras. – Vaikų apsauga nuo žalingo turinio ir tėvų teisė auklėti savo vaikus pagal savo pačių sąžinę, garantuojama ES pagrindinių teisių chartijos, yra kertiniai priimto įstatymo dėmenys.

Esame tai pareiškę jau ne kartą, o jūsų išsakyta nuomonė sustiprina mūsų tikėjimą, jog einame teisingu keliu gindami principą, kad tik tėvai turėtų spręsti, kaip auginti savo vaikus, ir kad jokie išoriniai veikėjai negali nurodinėti, kaip žmonės turėtų gyventi savo gyvenimus savo pačių šalyje, kur ne tik dauguma, bet ir kiekviena mažuma gali sugyventi taikoje, kurią užtikrina Vengrijos konstitucija, sauganti visų teises, laisves bei žmogiškąjį orumą.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Radžvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Radžvilas

V.Orbanas pabrėžia, kad Vengrijos valdžia lieka įsipareigojusi saugoti savo šeimos vertybes ir kultūrą. „Net pastarojo meto nepelnytų ir nepagrįstų puolimų akivaizdoje mes nesiliausime ginti savo teisių ir principų“, – žada jis.

Pedofiliją supynė su homoseksualumu

Europos Komisija (EK) ketvirtadienį paskelbė pradėjusi pažeidimo procedūrą prieš Vengrijos konservatyvią vyriausybę, reaguodama į priemones, laikomas diskriminacinėmis LGBT asmenų atžvilgiu.

„Europa neleis stigmatizuoti mūsų visuomenės dalių – ar tai būtų daroma dėl to, ką jie myli, ar dėl jų amžiaus, tautybės, poltinių pažiūrų arba religinių įsitikinimų“, – pažymima EK pirmininkės Ursulos von der Leyen pranešime.

Kad imtis tokių priemonių dėl įstatymo, kuris vertinamas kaip ribojantis LGBT+ bendruomenės teises, ES jau buvo įspėjusi.

„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Orbanas
„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Orbanas

Vadinamasis kovos su pedofilija įstatymas įsigaliojo prieš savaitę. Valdančiosios partijos „Fidesz“ inicijuotu teisės aktu iš pradžių buvo siekiama sugriežtinti bausmes už vaikų išnaudojimą, tačiau oponentai pasipiktino, kad jame pedofilija supinama su homoseksualumu ir stigmatizuojama LGBT+ bendruomenė.

Vėliau įtrauktais pakeitimais uždraustas homoseksualumo ir lyties keitimo „propagavimas“ jaunesniems nei 18 metų žmonėms. Sakoma, kad tik vyriausybės patvirtintiems instruktoriams leidžiama vesti lytinio švietimo pamokas mokyklose, taip pat taikomi apribojimai žiniasklaidos turiniui ir reklamai, kurie gali paveikti nepilnamečius.

Sulaukė kelių pasmerkimų

Trečiadienį išsiųstas Briuselio laiškas su perspėjimu atšaukti arba taisyti įstatymą yra pirmasis žingsnis procese, kurio metu gali būti iškelta byla Europos Teisingumo Teisme, o vėliau Vengrijai gali grėsti finansinės nuobaudos.

EK dar nepatvirtino Vengrijos nacionalinio atsigavimo po COVID-19 pandemijos ir atsparumo plano, nors kai kurios kitos ES narės jau tikisi sulaukti pirmųjų lėšų. Budapeštas siekia užsitikrinti iš Briuselio 7,2 mlrd. eurų finansavimą, turintį padėti atgaivinti pandemijos sukrėstą ekonomiką.

Vengriją dėl šio teisės akto pasmerkė Europos Parlamentas ir įspėjo Europos Taryba. Praėjusį mėnesį 17 Bendrijos valstybių lyderiai taip pat pasmerkė šį įstatymą kaip diskriminuojantį lytinės orientacijos pagrindu. U.von der Leyen jį pavadino gėda.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LGBT eitynių akimirka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LGBT eitynių akimirka

„Įstatymas nedorai ir apgaulingai susieja nusikaltimus prieš vaikus su LGBT+ bendruomene“, – įstatymo įsigaliojimo dieną Budapešte pilietinių organizacijų surengtame proteste sakė tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ skyriaus Vengrijoje direktorius Davidas Vigas.

V.Orbanas savo ruožtu pareiškė, kad kritikuodami įstatymą Europos lyderiai elgiasi kaip „kolonialistai“.

„Jie elgiasi kaip kolonialistai, – sakė premjeras. – Jie nori diktuoti, kokie įstatymai turi galioti kitoje šalyje; jie nori mums nurodinėti, kaip gyventi ir kaip elgtis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito