Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 08 /14:43

Naktiniai klubai ir barai bijo ribojimų, nes įžvelgia siekį uždaryti visas naktimis veikiančias įstaigas, A.Veryga žada gyvą aptarimą

Naktimis veikiančios pasilinksminimo įstaigos baiminasi, kad nauji ribojimai gali reikšti jiems visišką užsidarymą. Kaip rašoma Vilniaus naktinio aljanso pirmininko Marko Adamo Haroldo ir Lietuvos barų ir kavinių asociacijos pirmininko Raimondo Prankos kreipimesi, matomi siūlymai uždaryti visas naktimis veikiančias įstaigas. Net ir tas, kurios deda pastangas dirbti saugiai ir laikytis taisyklių.
Naktinis klubas
Naktinis klubas / 123RF.com nuotr.

Naktinius klubus ir barus vienijanti asociacija savo siūlymus ėmėsi teikti po to, kai Vidaus reikalų ministerija parengė dokumentą, kuriame teigiama, kad restoranai, kavinės, barai, naktiniai klubai, kazino ir lošimo automatų salonai galėtų veikti nuo 8 iki 24 valandos. Tačiau kol kas Vyriausybė tam nėra pritarusi, tik žadama kitų ribojimų.

Susitikimas bus

Antradienį ryte išplatintas kreipimasis buvo skirtas Ekonomikos ir inovacijų ministerijai ir ministrui, kadangi dialogas su SAM nevyko. Vis dėlto antrasis kreipimasis ir dėmesys šiai problemai suveikė – kaip 15min informavo M.A.Haroldas, SAM pakvietė susitikimui šį ketvirtadienį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Markas Adamas Haroldas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Markas Adamas Haroldas

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Verygą patvirtino pats nesusitikęs su naktinių klubų ir barų atstovais, bet esą ekspertai jų pateiktus pasiūlymus vertina ir ketina gyvai aptarti.

„Esame gavę jų pasiūlymus ir jų išsakytą nuomonę. Aš asmeniškai nebuvau susitikęs su asocijuotomis struktūromis, dabar negalėčiau pasakyti, ar nebuvo susitikę ekspertai, bet jie vertina, kiek žinau, šiuo metu tuos surašytus visus siūlymus ir, kiek žinau, susitiks artimiausiose ateityje, kad galėtų gyvai aptarti“, – tepasakė ministras.

Siūlo apriboti tik neatsakinguosius

„Vėl matome, kad siūloma uždaryti visas naktimis veikiančias įstaigas, net ir tas, kurios deda visas įmanomas pastangas dirbti saugiai ir laikytis taisyklių. Siekiame teisingumo – negalima visų įstaigų bausti dėl keleto blogų, neatsakingų veikėjų pažeidimų. Apriboti reikia tik tuos, kurie pakartotinai pažeidžia nustatytas taisykles. Mes siūlome bendradarbiavimą vietoje baudų kultūros, matome kaip kituose pasaulio miestuose sklandžiau, pagarbiau ir sąžiningiau vyksta dialogas tarp valdžios ir naktinės ekonomikos verslų. Tai mokslu ir skaičiavimais, o ne sektoriaus stigmatizavimu paremtas dialogas“, – rašoma kreipimesi.

Apriboti reikia tik tuos, kurie pakartotinai pažeidžia nustatytas taisykles. Mes siūlome bendradarbiavimą vietoje baudų kultūros.

Anot jo autorių, pagalba siūloma ir visiems šalies žmonėms: „Mes, naktinės ekonomikos varikliai, galime prisidėti prie lengvesnio ir efektyvesnio atsigavimo po krizės – jei tik išliksime iki krizės pabaigos. Tam mums reikės pagalbos būtent iš tos valstybės, kuriai sumokėjome daug mokesčių iki krizės, sukūrėme daug kultūrinio turinio bei į kurią pritraukėme daug tautiečių ir svečių, norinčių savo gyvenimą toliau kurti mieste, turinčiame tokį kultūrinį miesto nakties ritmą kaip Vilnius.

Norime pabrėžti, kad stigmatizuoti barus ir nubausti visus juos dėl tik dalies industrijos žaidėjų pažeidimų yra neteisingas sprendimas, kuris daro nereikalingą žalą ekonomikai ir kultūrai. Jeigu vieno baro vadybininkas nekontroliuoja savo klientų po vidurnakčio, tai dar tikrai nereiškia, kad visi vadybininkai elgiasi taip pat. Rinkoje yra ir daugybė atsakingų verslininkų, kurie labai stengiasi laikytis visų taisyklių. Valdžia turėtų juos skatinti, o ne priverstinai uždaryti juos vidurnaktį ir bausti kartu su nesąžiningai veikiančiais rinkos dalyviais.“

Ribojimus lygina su uždarymu

Jeigu veikla bus ribojama, naktinių klubų ir barų atstovų teigimu, tai reikš didžiulius nuostolius toms įstaigoms, kadangi jeigu užpildoma 75 proc patalpų, tai įmonei atperka tik išlaidas, tačiau dėl saugių atstumo taisyklių papildomai užpildoma vos 40 proc. patalpų, kas su laiku gali baigtis liūdnai.

Taip pat yra su bilietų į renginius šiose vietose pardavimu, esą jeigu valstybė, įstaigai pardavus vieną bilietą, kompensuotų vieno papildomo bilieto įsigijimą, būtų iš esmės kompensuojami tik sėkmingi renginiai, neliktų galimybės piktnaudžiauti ir t.t.

Tačiau dėl laiko apribojimų turima savų pasiūlymų: „Įstaiga, kuri gerbia saugos taisykles, neturėtų kentėti dėl kitų, neatsakingų įstaigų pažeidimų. Laiko apribojimas turėtų būti taikomas tik pažeidėjams.

Tos įstaigos, kuriose vyksta daug saugumo pažeidimų dėl alkoholio vartojimo, galėtų būti priverstos prekiauti tik nealkoholiniais gėrimais po vidurnakčio, o ne visiškai uždaromos. Ten, kur nėra pakartotinų pažeidimų – nėra prasmės priversti uždaryti.“

Įstaiga, kuri gerbia saugos taisykles, neturėtų kentėti dėl kitų, neatsakingų įstaigų pažeidimų. Laiko apribojimas turėtų būti taikomas tik pažeidėjams.

Pabrėžiama, kad priverstinis uždarymas po vidurnakčio naktiniams klubams yra praktiškai tas pats, kas priverstinis uždarymas, todėl asociacijos nariai, patyrę ekonominę žalą, išvardino, kokios pagalbos jiems reikėtų: tai PVM, GPM grąžinimas, darbo užmokesčio subsidijos, nuomos kompensavimas, atlikėjų stipendijos, socialinių reklamų vietų pirkimai bei edukacinių programų finansavimas.

Patys turi pasiūlymų

Prieš kelias dienas M.A.Haroldas lankėsi ir SAM, kuriai Lietuvos barų ir kavinių asociacija kartu su Vilniaus naktiniu aljansu pateikti savo siūlymus dėl kavinių, barų, naktinių klubų saugumo taisyklių.

Nuotrauka iš „Facebook“/Markas Adamas Haroldas prie SAM
Nuotrauka iš „Facebook“/Markas Adamas Haroldas prie SAM

„Mes esame pasiruošę savo įstaigose nustatyti tokias taisykles:

  • Laikyti 1 m atstumo eilėse ir prie barų, išskyrus poras sugyventinių (poras arba asmenis, gyvenančius kartu);
  • Dėvėti kaukes visur ir visada, išskyrus, kuomet valgoma, geriama ar rūkoma;
  • Gėrimai tik baro zonoje (iki 2 m nuo baro, arba prie stalų), o ne šokių aikštelėje;
  • Būtinai dezinfekuoti rankas prie įėjimo, prie baro ir tualetuose;
  • Riboti lankytojų skaičių iki 50 proc. įprasto (pre-pandemijos) saugaus kiekio.“

Taip pat asociacija ministerijai siūlo, kad prie durų matuos temperatūrą lankytojams, registruos ateinančius ir saugos jų telefono numerius tris savaites, nesitaikstys su reikalavimų nesilaikančiais asmenimis, užtikrins darbuotojų sveikatos žurnalų buvimą, tinkamai informuos lankytojus ir t.t.

„Galvojame, kad visi šie siūlymai yra logiški ir įgyvendinami. Tikimės dialogo ir bendradarbiavimo. Mūsų atstovai norėtų atvykti aptarti galutinio sąrašo su jumis. Pabrėžiame, kad šalyse, kuriose licencijuotos pasilinksminimo vietos nedirba naktimis – žmonės linksminasi kitur, nesaugiose vietose, be jokių saugos priemonių“, – rašoma rašte, kurį taip pasirašė M.A.Haroldas ir R.Pranka.

Antradienio rytą M.A.Haroldas 15min teigė, kad iš SAM nesulaukta jokios reakcijos į šiuos siūlymus, kurie parengti ir įteikti buvo rugsėjo 4 dieną. Tačiau po geros valandos jis patikslino – susitikimas su ministerija numatytas ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas