Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 09

Narkotikų vartotojai į policiją kreipiasi patys

Pusmetį Vilniaus antrojo policijos komisariato ir Vilniaus priklausomybės ligų centro (VPLC) įgyvendinama iniciatyva, kai Vilniaus Kirtimų romų tabore policijos sulaikyti narkotikų vartotojai siunčiami gydytis į Vilniaus priklausomybės ligų centrą, duoda teigiamų rezultatų, giriamasi išplatintame pranešime spaudai.
Krūmuose mėtosi švirkštai
Krūmuose mėtosi švirkštai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybei rudenį skyrus nedidelį finansavimą, VPLC galėjo priimti į gydymą 30 papildomų asmenų. Vilniaus priklausomybės ligų centro socialinė darbuotoja Inga Rancova pasakoja, kad beveik visi asmenys, sužinoję apie atsiradusią gydymosi galimybę, į Vilniaus antrąjį policijos komisariatą kreipėsi savo iniciatyva: „Kaip koks durnelis, pats einu į PK pasakyti, kad vartoju heroiną, beveik būdamas tikras, kad areštuos arba bent jau baudą išrašys“, – konsultuojamo kliento žodžius perpasakoja darbuotoja.

Didžioji dali priimtų asmenų (80 proc.) sėkmingai tęsia gydymą. „Asmenys, priklausomi nuo psichoaktyvių medžiagų vartojimo, dažniausiai negeba jo nutraukti patys. Pradėjus gydymą, rezultatas, kartais net stulbinantis, matomas labai greitai: asmenys atrodo tvarkingiau, bendrauja noriau, gana greitai jaučiasi pasiruošę spręsti savo socialines ir medicinines problemas, atkurti santykius su artimaisiais, įsidarbinti“, – pacientų pažanga džiaugiasi I. Rancova.

Švirkštų ir adatų keitimas efektyviais kiekiais, informacinė medžiaga, konsultacijos, kreipimas į gydymą, farmakoterapija metadonu kalėjimuose ­– kol šios paslaugos nebus reikiamai išvystytos, išliksime ŽIV židinys Europoje, – dalinasi I.Rancova.

Tačiau su Vilniaus antrojo policijos komisariato nukreiptais asmenimis dirbanti socialinė darbuotoja pastebi ir nerimą keliančių rodiklių. „Šįkart iš 30 priimtų žmonių nustatyti net 2 nauji ŽIV atvejai. Abu pacientai jauni – 30 ir 32 metų. Lyginant su ankstesne tokia iniciatyva 2010 m. tai – didelis skaičius. Tuomet iš 117 asmenų naujų ŽIV atvejų nebuvo nei vieno. Šiuo metu pacientams padedame įgyti asmens dokumentus, sveikatos draudimą, užsiregistruoti į gydytojo konsultaciją Infekcinių ligų ligoninėje, kad būtų galima pradėti gydymą. Procesai sudėtingi ir ilgi, todėl baiminuosi dėl pacientų – didelė tikimybė, kad imuninė sistema jau stipriai pažeista, gal yra ir gretutinių susirgimų. Tokių atvejų iš viso būti neturėtų, tai – nepakankamos prevencijos rezultatas. Švirkštų ir adatų keitimas efektyviais kiekiais, informacinė medžiaga, konsultacijos, kreipimas į gydymą, farmakoterapija metadonu kalėjimuose ­– kol šios paslaugos nebus reikiamai išvystytos, išliksime ŽIV židinys Europoje“, – dalinasi I.Rancova.

Šiuo metu užpildytos visos gydymo vietos, tačiau prie iniciatyvos prisijungus 6 Vilniaus poliklinikoms, VPLC atsirado galimybė ilgalaikius pacientus siųsti tęsti gydymo jų įprastinėse sveikatos priežiūros įstaigose. Svarstomos galimybės Vilniaus antrojo policijos komisariato ir Vilniaus priklausomybės ligų centro (VPLC) įgyvendinamą iniciatyvą pratęsti.

„Koks didelis poreikis gydymui, rodo tai, kad iš 30 žmonių tik tris spėjo atvežti policijos pareigūnai. Visi kiti patys kreipėsi į policijos komisariatą, prašė siuntimų ir 30 vietų pilnai užpildė per keletą dienų. Kalbėdami apie tai, kokiu tikslu kreipėsi į VPLC, kokiu būdu gavo siuntimą, visi pabrėžia, kad iš kitų narkotikų vartotojų išgirdę apie galimybę gauti siuntimą dėl gydymo, tuo netikėjo, tačiau vis tiek, kad ir kaip kvailai jautėsi, ėjo į komisariatą. Nes poreikis gydytis, keisti gyvenimą buvo didesnis už baimę būti sulaikytiems“, – dar kartą pabrėžia socialinė darbuotoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas