Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 04 20

NATO–Rusijos tarybą Lietuva pasitinka nerimaudama dėl Maskvos tikslų

Trečiadienį Briuselyje įvyksiančias NATO ir Rusijos diplomatines konsultacijas Lietuva pasitinka nerimaudama dėl Maskvos tikslų atkalbėti sąjungininkus nuo papildomų pajėgumų dislokavimo ir išnaudoti derybas propagandiniais tikslais.
NATO būstinė Briuselyje
NATO būstinė Briuselyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susitikimo išvakarėse Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad susitikimo metu bus kalbamasi apie Ukrainą, Afganistaną bei rizikos mažinimą po Rusijos naikintuvų sukeltų incidentų Baltijos jūroje.

Tačiau Lietuvos politikai ir ekspertai apskritai abejoja tokių derybų nauda.

„Tikrai yra daug abejonių dėl šio susitikimo, nes Rusija vis dar naudojasi tokiomis diplomatinėmis galimybėmis, siekdama destabilizuoti ir sabotuoti racionalius sprendimus, o ne siekti to efektyvaus bendradarbiavimo“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Tomas Janeliūnas.

NATO–Rusijos taryba rengiama pirmą kartą nuo 2014 metų birželio.

Skeptiškos nuomonės dėl NATO – Rusijos tarybos neslepia ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, reikšdamas abejones dėl tokio susitikimo prasmės.

Tuo metu Kremlius sveikina atsinaujinantį NATO ir Rusijos dialogą, tačiau teigia, kad jis nebus lengvas.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad paskutiniai NATO veiksmai dar kartą patvirtina, jog Aljansas „nesugeba prisitaikyti prie modernių sąlygų, išlaikė savo pirminę paskirtį atgrasyti Rusijos Federaciją ir konfrontuoti su Rusijos Federacija“.

Praėjusią savaitę Rusijos atstovas NATO Aleksandras Gruško pareiškė, jog Rusija pasinaudos šiomis derybomis, kad pasisakytų prieš „visiškai nepateisinamą“ Aljanso pajėgumų telkimą Baltijos valstybėse.

Politologas T.Janeliūnas perspėjo, kad šis klausimas „yra vienas iš pagrindinių Rusijos darbotvarkės punktų“. Jis pabrėžė, kad tokiais pareiškimais Rusija taip pat siekia atitraukti dėmesį nuo savo pačios veiksmų Ukrainoje ir Baltijos jūros regione.

„Reikia suprasti, kad NATO pajėgumų dislokavimas yra akivaizdi reakcija į tai, ką pirma daro Rusija“, – sakė ekspertas.

Tuo metu Lietuvos diplomatijos vadovas L.Linkevičius sakė tarybos posėdyje besitikintis konstruktyvumo, nes Rusijos vaidmuo yra reikšmingas daugelyje konfliktų.

„Labai norėčiau suklysti, bet bijau, kad šis susitikimas bus panaudotas ne tam, kad suartintų pozicijas ar bent jau konstruktyviai išanalizuotų situaciją, bet bus išnaudotas propagandiniais tikslais“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Artėjančiame NATO viršūnių susitikime Varšuvoje Baltijos šalys tikisi sulaukti palankių sprendimų dėl tarptautinės brigados dislokavimo, oro gynybos garantijų.

NATO–Rusijos taryba rengiama pirmą kartą nuo 2014 metų birželio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas