Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 07

NATO viršūnių susitikimą pajus ir Kaunas – leisis 40 proc. lėktuvų, viešbučiuose rezervuota 500 vietų

Liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyks vienas svarbiausių ir didžiausių renginių Lietuvos istorijoje – NATO viršūnių susitikimas. Dėl jo sostinėje numatoma nemažai eismo, pėsčiųjų ir kiti apribojimų, bus uždaryta oro erdvė. O kaip šis renginys palies kauniečių gyvenimą? Juk dalis lėktuvų leisis Karmėlavoje, o viešbučių Vilniuje visoms atvykstančioms delegacijoms ir svečiams tikrai neužteks.
Kiemų šventė
Laisvės alėja / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Gali būti trumpalaikių eismo stabdymų

Kaip 15min teigė Lietuvos oro uostų atstovas žiniasklaidai Tadas Vasiliauskas, Kauno oro uoste leisis dalis NATO viršūnių susitikimo dalyvių orlaivių. Daugiau konkrečios informacijos pateikti šiuo metu jis negalėjo.

„Šis oro uostas visomis dienomis priims ir anksčiau suplanuotus komercinius orlaivius, ir delegacijų lėktuvus – oro erdvės uždarymo nebus, kaip tai vyks Vilniuje.

Kai kuriais laikotarpiais gali būti trumpalaikių eismo stabdymų aplink oro uostą esančiose gatvėse, nes, kaip ir minėta, dalis delegacijų leisis Kauno oro uoste ir iš ten judės į NATO susitikimą sostinėje. Kitų didesnių apribojimų nenumatyta, todėl didesnės įtakos keleiviai ir jų artimieji, taip pat oro uoste dirbantys verslai ar institucijos neturėtų pajusti“, – patikino T.Vasiliauskas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kauno oro uostas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kauno oro uostas

Kauno miesto savivaldybės administracija bendradarbiauja su atsakingomis už renginio organizavimą institucijomis. Tai, kad kauniečiai gyvens įprastu ritmu ir didesnių nepatogumų neturėtų pajusti, tvirtino ir Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėja Raminta Jančauskaitė.

Varžo konfidencialumo sutartis

15min apklausė pagrindinius Kaune veikiančius viešbučius – ar jie sulaukė rezervacijų iš į NATO viršūnių susitikimą atvykstančių delegacijų, kiek kambarių tam rezervuota ir ar prireikė imtis kokių patobulinimų, kad atitiktų saugumo reikalavimus.

Iš viešbučių sulaukta dvejopų atsakymų. Vieni tikino rezervacijų iš delegacijų neturintys, kiti atsakymus paslėpė po konfidencialumo šydu.

„Su asociacija nederinta, viešbučiai pasirašė konfidencialumo sutartis. Reikia skambinti jiems tiesiogiai“, – 15min atskleidė Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

Tiek „Ibis“, tiek „Marriott“ grupės „Moxy“ viešbučio atstovai tikino negalintys nieko komentuoti dėl konfidencialumo.

„Apex Alliance Hotel Management“ nuotr. /„Marriott“ grupės „Moxy“ viešbutis Kauno centre
„Apex Alliance Hotel Management“ nuotr. /„Marriott“ grupės „Moxy“ viešbutis Kauno centre

„Viešbutyje NATO viršūnių susitikimo metu delegacijos, susijusios su šiuo renginiu, negyvens. Kitos savaitės užimtumas bus šiek tiek didesnis nei įprastai vasaros sezono metu, – sieks apie 85–90 proc.“, – 15min teigė viešbučio bei restorano „Daugirdas“ vadovė Ilona Godelienė.

Užsakymų nesulaukė ir Pažaislyje įsikūręs sveikatingumo kompleksas „Monte Pacis“.

Restorano archyvo nuotr. /Restoranas „Monte Pacis“
Restorano archyvo nuotr. /Restoranas „Monte Pacis“

Kaune rezervuota 500 vietų

Preliminariais duomenimis, Kaune leisis ir bus parkuojami iki 40 proc. visų NATO viršūnių susitikimo delegacijų lėktuvų. Tokį skaičių 15min atskleidė Užsienio reikalų ministerijos (URM) Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas.

„Dalis NATO viršūnių susitikimo delegacijų skrydžių nukreipta į Kauno oro uostą, tokiu būdu sumažinant apkrovimą Vilniaus oro uostui. Detalesnės informacijos apie delegacijas, jų skaičiaus įvardyti negalime dėl saugumo reikalavimų. Delegacijos iš Kauno oro uosto į Vilnių vyks kortežais, lydimais policijos. Per Kauną kortežai nevyks, todėl Kaune eismo ribojimų nebus“, – teigiama URM atsakyme.

Paaiškėjo, kad Kauno viešbučiuose numatyta apie 500 vietų, kuriose gali būti apgyvendintas delegacijų aptarnaujantis personalas ir Kaune nusileidusių lėktuvų įgulos. Dėl apgyvendinimo paslaugų Kaune suteikimo bendradarbiauti sutiko 8 miesto viešbučiai.

Kaune leisis ir bus parkuojami iki 40 proc. visų NATO viršūnių susitikimo delegacijų lėktuvų.

„Visos delegacijos gyvens Vilniuje, tik kai kurių delegacijų aptarnaujantis personalas gyvens Kaune“, – paaiškino URM atstovai.

Ar Kaunas tikisi daugiau turistų?

„Masinio vilniečių vykimo į Kauną nesitikime, tačiau išaugusį sostinės gyventojų susidomėjimą galimybe apsilankyti Kaune padeda stebėti „Kaunas IN“ inicijuota akcija „NATOstogos Kaune“, kurios metu su įvairiais kultūros, pramogų, apgyvendinimo ir maitinimo vietų atstovais kviečiame vilniečius ir kitus miesto svečius atrasti Kauną.

Aktyviai stebėsime visos akcijos metu (liepos 8–16 dienomis) Turizmo informacijos centre (TIC) apsilankiusių turistų skaičius (kur jų su burtažodžiu „NATOstogauju Kaune“ lauks mažos atminimo dovanėlės). Taip pat žmonės gausiai registruojasi į kitą savaitę TIC organizuojamas temines ir pažintines ekskursijas, tad neabejojame, kad dalis vilniečių tikrai pasinaudos proga apsilankyti Kaune“, – 15min prognozavo Tadas Stankevičius, VšĮ „Kaunas IN“ direktorius.

Visgi, anot jo, pagal viešbučių ir viešai prieinamą informaciją apie apgyvendinimo vietų užimtumą, nepanašu, kad planuojamos ilgalaikės viešnagės.

Šis renginys, kaip kalbėjo T.Stankevičius, koncentruotas Vilniuje, tad jokių esminių pasikeitimų dėl eismo ar judėjimo Kaune nenumatoma. Galimi tik trumpalaikiai eismo ribojimai iš Karmėlavos link Vilniaus.

„Taip pat, Kauno miesto savivaldybės duomenimis, dėl artėjančio NATO viršūnių susitikimo Lietuvos kariuomenės teritorijoje ir oro erdvėje, Panemunėje, nuo liepos 4 iki liepos 12 dienos bus padidėjęs karinės technikos bei oro transporto priemonių judėjimas. Lietuvos geležinkeliai pranešė apie tomis dienomis padidintą maršruto Vilnius–Kaunas–Vilnius dažnį“, – pokyčius įvardijo pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas