Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 10

Nauja Lietuvos valdžia planuoja „perkrauti“ santykius su Rusija

Nauja Vyriausybė jau parengė ir antradienį Seimui ketina pateikti savo Vyriausybės programą. Užsienio politikos srityje iš esmės nauja Vyriausybė žada išlaikyti tęstinumą. Tik Lietuvos santykius su Rusija, valdančiųjų nuomone, reikia „perkrauti“.
Rusija
Rusija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas „perkrovimas“. Lietuvos bendradarbiavimą su Rusija grįsime abipusį pasitikėjimą stiprinančiomis europietiškomis vertybėmis, kreipdami dėmesį ne į praeitį, o į ateitį, neapsibrėždami išankstinėmis, sunkiai įgyvendinamomis sąlygomis, trukdančioms geriems ir abiem pusėms naudingiems kaimyniniams santykiams“, – rašoma Vyriausybės programoje.

Remiantis valdančiųjų planu, Sovietų Sąjungos padarytos okupacinės žalos klausimas turės būti įgyvendinamas derybomis su Rusija ieškant priimtinų sprendimų.

Tuo tarpu Lietuvos geopolitinę padėtį valdantieji ketina išnaudoti Europos Sąjungai suartinti su naujosiomis kaimynėmis ir Rusija. Bus siekiama, kad būtų sudarytas teisiškai įpareigojantis visas santykių sritis apimantis naujasis ES ir Rusijos susitarimas.

Kaip rašoma programoje, „kai kurių klausimų jautrumas ir sudėtingumas“ neturi būti kliūtis sprendžiant abiem valstybėms aktualius politinius, ekonominius, kultūrinius ir mokslinius klausimus, svarbias prekių ir paslaugų eksporto ir importo srautų problemas, kurios dabartinėmis sąlygomis reikalauja ypač aktyvių abipusių sprendimų.

„Išnaudosime galimybes, kurias Rusijos narystė Pasaulio prekybos organizacijoje atveria naujų verslo ryšių plėtrai ir sudaro palankesnes sąlygas investicijoms“, – žada nauja valdžia.

Programoje teigiama, kad Lietuvai aktualiausi santykiai su Kaliningrado sritimi. Todėl bus siekiama kartu su ES sudaryti geresnes galimybes pasienio teritorijų gyventojams (įskaitant pasienio teritorijų išplėtimą) be vizų vykti į Lietuvą ir Kaliningrado sritį.

Lietuva ir toliau dės pastangas skatinti demokratinius procesus, kurie evoliuciniu būdu vyksta Europos Sąjungos kaimynėse.

„Siekdami užtikrinti Lietuvos verslo subjektams lygiateises verslo sąlygas ir vienodai palankią aplinką investicijoms bei ginti jų interesus Rytų kaimynystės erdvėje, tarsimės su Lietuvos verslo atstovais dėl geriausių būdų, kaip tai padaryti“, – teigiama programoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai